1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paranormaalit ilmiöt

Tutkija: Sodan kokeneet avautuvat vihdoin yliluonnolliseksi koetuista enteistä – Äidin unessa rintamalla oleva poika tuli hyvästelemään

Oulun yliopiston tutkija on kerännyt jo lähes 80 tarinaa sotien yliluonnollisista tunnekokemuksista väitöskirjaansa. "Nyt on viimeinen hetki" 

Ylen aamu-tv: Sodan yliluonnolliset kokemukset
Ylen aamu-tv: Sodan yliluonnolliset kokemukset

Sota-aika herkisti suomalaiset laajasti kokemaan, näkemään ja tuntemaan erilaisia enteitä, aavistuksia ja enneunia, jotka sitten myöhemmin näyttivät toteutuneen. Sodan kokeneet vaikenivat tunnekokemuksistaan vuosikymmeniä, mutta nyt ovat kielenkannat avautuneet. Kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi Oulun yliopistosta on kerännyt lähes 80 yliluonnollista tarinaa valmisteilla olevaan väitöskirjaansa joka puolelta maata ja määrä kasvaa koko ajan.

Myllyniemen mukaan sota-ajan yliluonnolliseksi koetut tapahtumat ovat todella yleisiä ihmisten mielissä.

– Nämä ovat kokijoilleen tosikokemuksia. Sotien jälkeen niistä ei paljon puhuttu, koska ne ovat niin arkoja muistoja muutenkin, mutta nyt on sitten alettu puhumaan.

Myllyniemen mukaan kertomukset liittyvät kaikista syvimpiin ja herkimpiin tunnemuistoihin, joita ihmiset ovat säilyttäneet perheissä ja yksityisinä muistoina.

– Sota on ollut äärimmäisen herkkää aikaa. Siihen on liittynyt paljon huolta ja hätää, toivoa, tuskaa ja kaipausta, kaikkia inhimillisiä tunteita. Ihmiset ovat etsineet enteistä, aavistuksista ja näyistä selityksiä ja merkityksiä synkimpiin hetkiin ja ne ovat myös auttaneet valmistautumaan pahimpaan.

Mehiläinen merkkasi luodin kohdan

Myllyniemen mukaan ihmiset ovat selvästi yleisimmin kertoneet hänelle tarinoita erilaisista enteistä ja aavistuksista sota-ajalta.

– Esimerkiksi rintamalle menevän sotilaan enneuni. Hän näki unen, jossa mehiläinen pisti häntä sydämen kohdalle. Ja juuri siihen kohtaan vihollisen luoti sitten osui. Se on merkitty kantakorttiin.

– Ja äidin näky: rintamalla oleva poika tulee yöllä sängyn viereen sotilasasussa ja äiti tietää, nyt poika on kuollut rintamalla ja hän tuli hyvästelemään.

Sodankyläläinen nainen kertoi Myllyniemelle tarinan isästään, jonka henki pelastui isän mukaan talitintin ansiosta jatkosodan aikaan.

– Taistelutilanteessa talitiainen oli isän mukaan varoittanut häntä ja hän osasi siirtyä toiseen paikkaan. Juuri siihen kohtaan tulikin sitten täysosuma. Sen jälkeen isä piti talitiaista pyhänä lintuna, Myllyniemi kertaa tarinaa.

Sodan aikaan esiintyi myös joukkokokemuksia. Yksi tunnetuimmista on Kannaksen enkelinä tunnettu tarina vetäytymistaistelujen ajalta kesällä 1944.

– Sadat suomalaiset sotilaat näkivät taivaalla enkelin ja näkijästä riippuen enkeli joko suojasi siivillään tai käänsi selkänsä.

Moni puhkesi itkuun

Myllyniemen mukaan tarinoita kertoneet vanhat ihmiset ovat todella arvostaneet, että heidän kokemuksensa kerätään viimein talteen.

– Nyt on todella viimeiset ajat siihen, koska aikaisemmin tunnemuistoista on oltu vaitonaisia.

Myllyniemi kertoo, että yliluonnolliset kokemukset ovat voineet vaikuttaa ratkaisevan suuresti kertojansa elämään. Monesti sodassa tapahtunut kokemus on voinut olla ainut yliluonnollinen kokemus koko kertojan elämän aikana.

– Moni vanha ihminen on sanonut minulle, että ei hän paljon sodasta puhu eikä muista, mutta tämmöisen yliluonnollisen tarinan on kertonut. Monesti kertoja on myös puhjennut itkuun tarinaa kertoessaan.

Myllyniemen väitöskirja valmistuu usean vuoden kuluttua.

Korjaus 28. syyskuuta kello 16.40: Jutun alkuun lisätty tieto, että kyse on tekeillä olevasta tutkimuksesta, ei valmiista väitöskirjasta. Otsikossa sana "väitös" korvattu sanalla "tutkija".