13-vuotias Kaarlo soutaa ja polkee kouluun: "Matka on kivampi kuin taksilla"

Koulutaksissa istuskelu ei vesilahtelaista Kaarlo Hoppua kiinnosta. Kahdenkymmenen kilometrin matka teitse lyhenee alle puoleen veneellä ja polkupyörällä.

Koulu- ja työmatkat
Yle Uutiset Pirkanmaa: 13-vuotiaan koulumatka soutaen ja polkien
Yle Uutiset Pirkanmaa: 13-vuotiaan koulumatka soutaen ja polkien

VesilahtiAamuseitsemän jälkeen Pyhäjärvellä on utuista, vettä tihuuttaa kevyesti. Seitsemäsluokkalainen Kaarlo Hoppu heittää koulureppunsa ja lenkkarit soutuveneeseen ja pukee rannalla pelastusliivin tottuneesti päälleen. Hän kulkee syksyisin ja keväisin osan koulumatkastaan soutuveneellä.

– On ihmeen hyvä keli. Harvemmin on sellaisia aamuja, että olis ihan peilityyntä, tää on hyvä.

Airot loiskuvat veteen rivakasti. Matkaa vastarannalle on noin 200 metriä. Siellä kumisaappaat vaihtuvat lenkkareihin ja pelastusliivit pyöräilykypärään. Vielä pitää polkea seitsemän kilometriä kouluun.

– Matka on kivampi kuin taksilla, Kaarlo Hoppu perustelee.

Lihavoimin nopeammin perille

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä: Kaksi vuotta vanhempi isoveli Tuomas aloitti kouluun soutelun. Nyt yhdeksäsluokkalainen on saanut mopokortin, joten pikkuveli Kaarlo pääsee useammin soutelemaan.

– Se tykkää päristellä mopollaan.

Tietä pitkin matkaa kouluun kertyy 20 kilometriä. Matkaan meneekin enemmän aikaa koulutaksilla kuin lihasvoimin, kun kyytiläisiä poimitaan ja matka mutkittelee.

Huonolla säällä ja rospuuton aikaan Kaarlo kulkee kuitenkin taksilla. Talvisin voi mennä jäätietä pitkin, mikä sekin oikaisee matkaa merkittävästi.

Toisinaan luokkakaverit ihmettelevät Kaarlon intoa soutaa ja polkea. Palautetta tulee myös siitä, että hyvää seuramiestä olisi taksissa kaivattu.

Kyllä on taas virkeä olo.

Kaarlo Hoppu

Kun punaposkinen poika saapuu koululle poljettuaan seitsemän kilometriä, hän näyttää hehkuvan energiaa.

– Kyllä on taas virkeä olo, Kaarlo Hoppu hymyilee.

Kaarlo Hoppu
Mari Vesanummi / Yle

Lue myös: Ekaluokkalaisen Viljami Kauton koulumatkoihin menee yli 2 tuntia päivässä – lapsiasiavaltuutettu vaatii lakimuutosta