Humanisti Alihankinta-messuilla: "Maailman rakentamisessa tarvitaan kummallisen näköisiä nippeleitä, joita emme arjessa huomaa"

Alaan vihkimättömän messukävijän mielestä nyt liikutaan miesten maailmassa: on tekniikkaa, robotteja ja keksintöjä. Ylen toimittaja havaitsi, että kasvokkain kohtaaminen on kuitenkin messujen tärkein anti.

Alihankinta-messut
Yle Uutiset Pirkanmaa: Alihankintamessut ovat pienyrittäjälle vuoden kohokohta
Yle Uutiset Pirkanmaa: Alihankintamessut ovat pienyrittäjälle vuoden kohokohta

Nyrkki kolahtaa muovilautaan, joka halkeaa. Mitä järkeä tässä on?

Aulis Kulmala sanoo, että se on hyvinkin järkevää.

– Kuulun taekwondoseuraan. Me lyömme rikki laudankappaleita ja niitä menee vuodessa kolmen tonnin edestä.

Siispä kun puu korvataan kahdella ponttiliitoksella kiinnitetyllä muovilaudalla, säästyy paljon rahaa ja puuta. Ponttiin kiinnitetty muovilauta voidaan koota yhä uudestaan.

Aulis Kulmalan edustaman Hi Tech Polymers -yhtiön pääartikkeleita ovat kuitenkin putkien läpivientiin tarkoitetut kappaleet. Niitä tarvitaan yhtä hyvin jätevesisäiliöön kuin sähköjohtojakin varten. Tiesitkö käyttäväsi niitä?

Aulis Kulmala Alihankintamessuilla
Taekwondossa muovilauta säästää puuta ja rahaa, kertoo Aulis KulmalaJani Aarnio / Yle

Miesten maailmaa

Kaikkea kummaa sitä alihankkijamessuilla näkeekin Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Pienen pieniä sorvattuja metalliosia ja hammaspyöriä pyörien päällä, irti koneista, joissa ne oikeasti asuvat. Vitriinissä leijuvia värikkäitä muovihelmiä ja teräsritilöitä. Sellaisia tavaroita, joita tulemme käyttäneeksi arjessamme, mutta joita tuskin huomaamme. Mutta jos puuttuisivat?

Tuhat näytteilleasettajaa ottaa vastaan jatkuvasti sisään virtaavaa yleisöä. Tämä on miesten maailmaa: tekniikkaa, innovaatioita ja keksintöjä.

Kuninkaallinen kosketus täkäläiseen putkeen tai mutteriin voi tietää markkinoita maailmalla. Alihankinta-messuille saapui nimittäin oikea prinssi Kentistä Britteinsaarilta. Michael-prinssillä ainakin on oma brändinsä.

Tilauskirja täyttymässä?

Mikä kumma on se tilauskirja, josta aina puhutaan, kun talouden näkymät ovat esillä?

Alihankintamessut
Jani Aarnio / Yle

– Se on Sastamalassa ja se mukavasti täyttymässä, sanoo myyntityötä vuosikymmeniä tehnyt Kulmala.

– Se on hiukan… ei-niin-konkreettinen esine, mutta osa siitä on magneettitaulu, selventää Katri Manninen Keyway Oy:stä. Yhtiö toimii Tampereen Multisillassa ja tuo maahan metallin sahaukseen tarkoitettuja laitteita.

– Kyllä se on lähinnä bittejä pilvipalvelussa, sanoo toimitusjohtaja Petri Piirainen. Hänen yrityksensä RePack panostaa kiertotalouteen. Pakkaushan voidaan käyttää moneen kertaan, järkevää.

– Kiertotaloushan on vanha keksintö, nyt se vaan nähdään uusin silmin, hän sanoo. Sitähän se pääministerikin taisi haluta kärkihankkeitten joukkoon.

Ja senhän tiesi jo mummokin, että on järkevää leikata vanhat farkut shortseiksi, jos sää sallii.

Robotti voi olla suloinenkin

Robotit jaksavat aina kiinnostaa. Tuttua on jo, ettei enää tarvitse imuroida, kun se (robotti) tekee sen. Vai hänestäkö pitäisi puhua?

– Voi miten suloinen, huudahti eräs messuvieras (nainen), kun näki ABB:n robotin kaatavan kahvia pahvimukiin.

– Robotiikka Suomessa kärsi takaiskun, kun Nokian voimat ehtyivät. Tällä hetkellä markkinat ovat paremmat ulkomailla, sanoo parikymmentä vuotta robottien kanssa paininut tuotepäällikkö Tapio Lindevall ABB:stä. Tai ei hän varmaan paininut niitten kanssa ole, vaikka sekin kukaties voisi olla uusi sovellusalue.

– Ei tätä tarvitse aidata, se pysähtyy kiltisti, jos siihen nojaa, näyttää Lindevall.

Tuotepäällikkö Tapio Lindevall ja kahvia kaatava robotti
Kahvia kaatava robotti ja tuotepäällikkö Tapio LindevallJani Aarnio / Yle

Ehdotan päättömälle robotille hymyilevää päätä. Se ei kuitenkaan saa kannatusta kilttiä tarjoilijaa katsomaan pysähtyneessä ryhmässä.

– Se on hyvä noin. Siihen voi suhtautua neutraalisti. Sopii hyvin meille suomalaisille, sanoo täsmällisiä käsiliikkeitä ihaillut messuvieras.

– Eikä sille tarvitse jättää juomarahaa, mikä sekin on meille hyvin vierasta.

– Nämä messut ovat hyvä tapa tavata kasvokkain täysin tuntemattomia ihmisiä ja samalla voi kuulla ideoita uusista robotiikan sovelluksista.

Kasvoista kasvoihin

Digitaalisuus, verkostoituminen, innovaatiot, markkinat – nämä sanat toistuvat myyntimiesten jargonissa. Onko siis tuijotettava älykännykän näyttöä nähdäkseen, mikä on what’s up tällä tai tuolla sektorilla?

Yllättävän moni sanoo luottavansa verkostoitumisessa todellisten henkilöitten kohtaamiseen.

– Kyllä se on kasvoista kasvoihin tapahtuva juttu, sanoo savonlinnalainen Marjo Eskelinen. Hän on tullut etsimään ratkaisuja turvalaiteita kauppaavalle yritykselleen.

– Kauppa perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja siksi on mukava nähdä kenen kanssa on tekemisissä, vahvistaa Petri Piirainen.

Ehkä robotti voisi algorytmikkäässä elämässään rakentaa virtuaaliverkkonsa muutamassa sekunnissa, mutta Alihankinta 2017 on koneitten lisäksi suurimmaksi osaksi verta, lihaa, luuta ja nahkaa. Siinä infrassa ne kulkevat aivosolutkin hermoratoineen.

Alihanklintamessut esitys
Jani Aarnio / Yle