1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen Pankki lähinäkymistä: EKP elvyttää, kasvu jatkuu ja korot pysyvät alhaalla "pidemmän aikaa"

EKP päättää syksyllä ensi vuoden rahapolitiikastaan. Päätös perustuu inflaatiovauhtiin, joka pitäisi saada lähelle kahta prosenttia.

Euroopan keskuspankki
Suurennuslasi, rahaa ja suomen lippu.
Ismo Pekkarinen / AOP

Euroalueen kasvu on vahvaa, mutta inflaatio ei ole kiihtynyt Euroopan keskuspankin tavoitteeseen eli liki kahteen prosenttiin.

Pääjohtaja Erkki Liikanen sanoi torstaina Suomen Pankin Euro ja talous -tiedotustilaisuudessa, että euroalueella tarvitaan edelleen kasvua vahvasti tukevaa rahapolitiikkaa.

Korot ovat poikkeuksellisen matalat, ja niiden arvioidaan pysyvän alhaalla "pidemmän aikaa".

Nykypäätösten nojalla Euroopan keskuspankki jatkaa velkakirjojen osto-ohjelmaa ainakin joulukuun loppuun. Tänä syksynä keskuspankki päättää, mitä taloudellista toimeliaisuutta tukevalle osto-ohjelmalle tapahtuu vuodenvaihteen jälkeen.

Kevyt rahapolitiikka on pönkittänyt myös Suomen kansantaloutta.

– Suomen talouden elpyminen on aiempaa laaja-alaisempaa ja vahvempaa, koska vienti ja yritysten investoinnit ovat kääntyneet nousuun, pääjohtaja mainitsi.

Suomen Pankki ennustaa, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja on kaksi seuraavaakin vuonna yli kolmen prosentin vauhdissa. Kiinan talouden kasvuprosentti laskee ensin kuuteen ja vuonna 2019 viiteen prosenttiin, arvioi pankki.

Lue seuraavaksi