Tutkijat: Ilmastonmuutos pahensi Etelä-Euroopan hurjaa Lucifer-hellettä

On mahdollista, että 40 asteen Lucifer-helle on osassa Etelä-Eurooppaa pysyvä olotila kesällä.

Kesäsää
Turisti viilentää itseään Pyhän Pietarin aukiolla Roomassa 3.8.2016
Turisti viilentää itseään vesihanalla Pyhän Pietarin aukiolla Roomassa 3.8.2016Giuseppe Lami / EPA

Viime kesä oli Etelä-ja Keski-Euroopassa kokonaisuudessaan erittäin kuuma. Tilanne muuttui elokuun alussa poikkeukselliseksi, kun laajoilla alueilla lämpötilat nousivat 40:een asteeseen ja alimmillaankin lämpötila laski vain 30 asteeseen.

Tämä elokuun helleaalto sai yleisön keskuudessa nimen Lucifer-helle.

Kansainvälinen ilmastotutkijoiden yhteistyöjärjestö World Weather Attribution (WWA) on tehnyt selvityksen (siirryt toiseen palveluun) kesän sääilmiöistä.

– Löysimme selviä todisteita siitä, että ihmisen toiminta vaikutti kesän lämpöennätyksiin – sekä kesän keskimääräiseen lämpötilaan, että Lucifer-nimellä tunnettuun helleaaltoon, sanoi Hollannin kuninkaallisen ilmastoinstituutin vanhempi tutkija Jan van Oldenborgh.

– Monissa kaupungeissa eteläisessä Euroopassa on nyt kymmenen prosentin todennäköisyys sille, että viime kesän kaltainen helle toistuu joka kesä. Vielä 1900-luvun alussa vastaava sää olisi ollut äärimmäisen harvinainen, van Oldenburgh totesi.

WWA:n mukaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on tuonut viime kesänä nähdyn säätyypin kymmenen kertaa todennäköisemmäksi kuin se oli viime vuosisadan alussa.

Tutkimustulokset osoittavat myös, että viime kesän kaltainen olotila muuttuu tavanomaiseksi kesäsääksi vuoteen 2050 mennessä, jos hiilidioksidipäästöt ilmakehään jatkuivat entisellään.

Poikkeuksellisen kuuma kesä ja Lucifer-helleaalto koskivat erityisesti eteläistä Eurooppaa 38 leveyspiirin eteläpuolella, toisin sanoen suunnilleen Wien-München-Bretagne -tasan eteläpuolta.

Hiilidioksidipäästöjen määrä ei muuttunut 2016

Hiilidioksidipäästöt pysyivät viime vuonna vuoden 2015 tasolla, kertoo Hollannin ympäristöntutkimuslaitos (NEAA) raportissaan. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Monessa paljon päästöjä aiheuttavassa maassa päästöt vähenivät. Esimerkiksi Kiinan päästöt vähenivät 0,3 prosenttia, Yhdysvaltojen 2,0 prosenttia ja Venäjän 2,1 prosenttia.

EU:n päästöt pysyivät tasaisina, kun Britannian päästömäärä laski peräti 6,4 prosenttia.

Intian päästöt kasvoivat peräti 4,7 prosenttia. Kasvua kirjattiin myös Malesiassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Turkissa ja Ukrainassa.

Tutkijoiden mukaan ei ole mitään takeita siitä, että hiilidioksidipäästöjen kasvu olisi pysähtynyt. Esimerkiksi kaasun hinnan nousu saattaa lisätä hiilen polttoa Yhdysvalloissa.

Tutkijat huomauttavat myös, että muiden ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kaasujen päästöt kasvoivat 2016. Esimerkiksi karjankasvatuksesta sekä öljyn- ja kaasuntuotannosta aiheutuneet metaanipäästöt kasvoivat prosentin.