Edesmennyt päätoimittaja Erkki Laatikainen herättää edelleen voimakkaita tunteita – elämäkerralla poikkeuksellinen aineisto

Teoksen kirjoittaja sai käyttöönsä muun muassa kymmeniä mappeja tulostettuja sähköposteja.

kulttuuri
Erkki Laatikainen
Erkki Laatikaisen ihmisissä herättämät ajatukset ja tunteet olivat yllätys elämäkerran kirjoittajalle Olli Matikaiselle. Kuuntele, mitä nimestä Erkki Laatikainen tulee ihmisillä tällä hetkellä mieleen ja millaisen kuvan kiistellystä persoonasta piirsi Olli Matikainen.

Erkki Laatikaisesta (1946-2013) kirjoitettu elämäkerta Kivikkopellon poika (siirryt toiseen palveluun) on yllättänyt jopa kustantajan odotukset.

– Kirjan kiinnostus on ollut valtaisa, ja sen myynti on jopa ylittänyt odotukset, myynti- ja markkinointipäällikkö Sari Häggvist Teoksesta sanoo.

Häggvist uskoo, että mikäli kysyntä jatkuu samanlaisena, otetaan kirjasta toinen painos.

Tiistaina julkaistusta kirjasta (siirryt toiseen palveluun) otettiin tuhannen kappaleen ensimmäinen painos.

Sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittajana Laatikainen oli omassa maakunnassaan tunnettu ja kiisteltykin (siirryt toiseen palveluun) persoona. Tietynlainen erityislaatuisuus jatkuu hänen kuolemansa jälkeenkin, sillä Laatikainen jätti jälkeensä laajan aineiston, joka sisälsi kymmeniä mappeja tulostettua sähköpostikirjeenvaihtoa.

Kirjan kiinnostus on ollut valtaisa.

Myynti- ja markkinointipäällikkö Sari Häggvist

Elämäkerran kirjoittaja Olli Matikainenkin on kuvannut aineistoa "hillotolpaksi". Hän sai käyttöönsä omaisten luvalla Laatikaisen yksityisarkiston, jonka käytön Laatikainen itse oli asettanut luvanvaraiseksi vielä liki pariksi kymmeneksi vuodeksi.

Toimituspäällikkö Elia Lennes Teokselta ei ainakaan heti saa mieleensä samankaltaisesta aineistosta koostettua elämäkertaa – kirjeitä ja perunkirjoja on käytetty lähteinä vuosikymmenet.

– Aineistona se on erittäin käypää, kiinnostavaa ja jopa herkullista. Sähköposti mahdollistaa nopean kirjoittamisen, jolloin ilmaisu voi olla spontaania.

Lenneksen mukaan sekään ei ole tavallista, että käytettävissä oleva aineisto on yhtä laaja, kuin mitä Laatikaisesta oli tarjolla. Tosin tiedossa oli, että Laatikaisella itsellään oli ehkä ajatus muistelmien kirjoittamisesta.

Aineistona se (sähköpostit) on erittäin käypää, kiinnostavaa ja jopa herkullista.

Toimituspäällikkö Elia Lennes

Jo ensimmäinen lyhyt sähköpostiviesti, jossa ajatus Laatikaisen elämäkerran koostamisesta esitettiin, herätti Lenneksen kiinnostuksen.

– Hyvässä elämäkerrassa on muutakin sisältöä kuin kohdehenkilön elämänvaiheita. Tämä palvelee monia kiinnostuksen kohteita, sillä se on yhteiskunnallisesti relevantti ja kertoo lähihistoriasta. Se on jopa yhteiskunta- tai poliittisen historian tutkimuksen näkökulmasta kiinnostavaa.

Toisaalta kirja kertoo Lenneksen mielestä myös "maailmasta, joka on ehkä jäämässä taakse median murroksessa".

Kuuntele tästä parinkymmenen vuoden ajalta Laatikaisesta koostettu radiojuttu.