Tutkimus: Viron veronkorotus siirsi heti alkoholiostoja Latviaan

Kesä-heinäkuussa lähes 40 prosenttia miedoista alkoholijuomista haettiin kauempaa kuin Virosta.

Viro
Juomakärry satamassa.
Yle

Kun Viro nosti heinäkuun alusta oluen valmisteverotusta lähes 70 prosentilla, suomalaiset suuntasivat heti alkoholiostoja Latviaan, ilmenee Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamasta haastattelututkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Vielä kesäkuussa Viron laivoilla matkustaneista suomalaisista alle neljä prosenttia oli ostanut alkoholijuomia muualta kuin laivalta tai Virosta. Heinä-elokuussa näiden kauempaa alkoholijuomia hakeneiden osuus nousi yli yhdeksään prosenttiin.

Yli 100 litran alkoholijuomaeriä tuoneista matkustajista lähes puolet kävi alkoholiostoksilla Latviassa tai kauempana.

Tutkimuksen mukaan kesä-heinäkuussa Viron matkalta tuoduista oluista 37 prosenttia oli ostettu Latviasta tai jostain muusta maasta. Siidereistä vastaava osuus oli 38 prosenttia ja Long drink -juomista 39 prosenttia.

Sen sijaan viineistä yli 90 prosenttia ja väkevistä alkoholijuomistakin lähes 90 prosenttia hankittiin edelleen Virosta tai laivoilta.

Tutkimuksessa haastateltiin Viron ja Suomen välisillä laivoilla syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana yhteensä 2 872 suomalaista matkustajaa.

Tutkimuksen tilasivat Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Lue myös:

Latvian viinaralli näkyy myös Suomen tullissa

Säästäväiset hakevat nyt olutlastinsa Latvian rajakaupoista