Kyyjärven afgaaniperheen palautusjutussa jälleen käänne – Kunnanjohtaja: "Pahin skenaario on, että vain isä saa jäädä"

Kyyjärvellä Keski-Suomessa kesken työpäivän maastapoistamista varten haettu afgaanimies sai määräaikaisen oleskeluluvan.

Kyyjärvi
Kyyjärven taajama.
Matti Myller / Yle

Syyskuun alussa poliisi haki käännytettäväksi määrätyn afganistanilaisen miehen työpaikaltaan ja tämän tyttären päiväkodista. Perheen äiti pakeni sylivauvan kanssa välttyäkseen palautukselta. Pian selvisi, että mies oli pitkällä työperäisen oleskeluluvan prosessissa. Muutamaa päivää myöhemmin Sisä-Suomen poliisi päätti keskeyttää palautuksen.

Suurta mediahuomiota kerännyt tapaus tuli Kyyjärvellä keskiviikkona välipäätökseen, kun kyyjärveläisellä betonielementtitehtaalla vuokrafirman kautta työskentelevä isä sai ratkaisun määräaikaisesta työperäisestä oleskeluluvasta.

Mielestäni olisi järkevää jollain tavalla alueellistaa näitä tulorajoja.

Eero Ylitalo

Lupa on voimassa joulukuulle, jonne ulottuu myös miehen tämänhetkinen työsopimus.

– Tämä on hetkellinen helpotus yhdelle perheelle, mutta tietoni on se, että lupa olisi isälle. Puolisoa ja kahta lasta varten nettotuloja pitäisi olla 2600 euroa, sanoo Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

– Pahin skenaario on se, että vain isä saa jäädä ja perhe joutuisi lähtemään. Se on seuraava suuri huolenaihe, Ylitalo sanoo.

Maahanmuuttoviraston oleskelulupaohjeet (siirryt toiseen palveluun) linjaavat suuntaa-antaviksi tuloiksi kahden aikuisen ja kahden alaikäisen lapsen perheelle 2600 euroa. Edellytyksestä voidaan poiketa, mikäli perusteet ovat painavat.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo on selvittänyt tulorajojen perusteita muun muassa sosiaali- ja terveysministeriöstä. Lisäksi hän kertoo kirjelmöineensä asiasta Keski-Suomen kansanedustajille.

– Olen tiedustellut sitä, onko raja järkevä. Tuntuu aika merkilliseltä, että kaksilapsisen perheen tuloraja olisi nettotuloina 2600 euroa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että molempien vanhempien olisi oltava töissä. Vaatimus on kova, kun maahan on tultu kielitaidottomina, Ylitalo sanoo.

– Mielestäni olisi järkevää jollain tavalla alueellistaa näitä tulorajoja. Asumiskustannuksetkin ovat kuitenkin aivan eri täällä Kyyjärvellä kuin vaikka Helsingissä. Ymmärrän tottakai sen, että [tulorajojen] ajatus on, että ei olla heti sitten toimeentuloluukulla, mutta siitä ei täällä Kyyjärvellä ainakaan ole pelkoa.

Kyyjärvellä vastausta työperäiseen oleskelulupaan odottaa kunnanjohtajan mukaan seitsemän turvapaikanhakijaa. Useilla heistä myös turvapaikkaprosessi on kesken.

Yhteensä kaksitoista turvapaikanhakijaa on työskennellyt kunnassa betonielementtivalmistajalla. Tehtaalla on tilkitty työvoimavajetta turvapaikanhakijoita työllistämällä jo lähes vuoden ajan (siirryt toiseen palveluun) (Rakennuslehti).

Oleskeluluvasta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun).