Meri-Lapissa huono hunajasato – "kesää ei tullut kunnolla"

Hunajasato jäi huonoksi Meri-Lapissa jo kolmatta kesää peräkkäin. Satoa saatiin vain noin kolmasosa normaalimäärästä.

mehiläiset
Mehiläiset kennoissaan
Karoliina Haapakoski / Yle

Kylmä alkukesä näytti jo suuntaa sille, että mehiläisten kesästä ei tule tänä vuonna helppo. Meri-Lapissa satoa saatiin vain noin kolmasosa normaalimäärästä eli noin kymmenen kiloa mehiläisyhdyskuntaa kohden.

– Tämä kesä oli samaa kategoriaa, kuin kaksi edellistäkin kesää. Sato jäi samalle tasolle kuin viime vuonna. Satoa tuli vain noin kymmenen kiloa per mehiläisyhdyskunta, kertoo torniolainen mehiläistarhaaja Markku Mykkälä.

– Siinä tapahtui niin, että sitä kesää ei tullut kunnolla koskaan. Välillä oli pikkuisia merkkejä, että satoakin alkaisi tulla, mutta sitä ei kestänyt kuin pari-kolme päivää. Esimerkiksi horsmasta ei tullut satoa tänä kesänä, sekin kärsi kesästä, jatkaa Mykkälä.

Mykkälän mukaan alkukesä oli huono, kun siitepölyä ei saatu kerättyä riittävästi pesiin. Tästä seurasi, että kesän aikana kasvavat uudet keruumehiläiset jäivät heikoiksi, kun ne eivät saaneet riittävästi siitepölyä syötäväksi.

– Mehiläistarhaajan pitäisi saada ainakin vastaava määrä hunajaa, kun mitä sokeria joutuu pesiä varten ostamaan. Mehiläisille piti ostaa 2000 kiloa sokeria, että ne selviävät ensi kesään. Tänä kesänä ei hunajaa saatu vastaavaa määrää.