Hyppää sisältöön

Nuorten ideasta tuli totta: Puhuivat isot yritykset mukaan ja koulun pihaan nousi ulkoluokka

"Eihän sitä olisi uskonut, että tällaisesta yksinkertaisesta ideasta tulee valmis asia"

Julius Parkkinen ja Ola Jomppanen ideoivat 9-luokkalaisina kouluunsa ulkoluokkatilan, Evilla Lumme oli mukana ulkomuodon ja toimivuuden suunnittelussa. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Rovaniemeläisten koulupoikien ideoima ulkoluokkatila on valmistumassa käyttöön Korkalovaaran koulussa. Koulun pihalle on rakennettu ympyrän muotoinen, osin katettu tila, joka on varustettu aurinkokennoilla.

Pylväissä on pistorasiat, jotka jakavat itse tuotettua aurinkosähköä. Itse tila on pyöreä kuin aurinko, ja keskiosa tilasta on avoin auringonvalolle.

Ulkoluokka sopii välituntioleskeluun sekä opetukseen. Ulkoluokka-ajatus lähti viime vuonna liikkeelle koulussa ysiluokalla olleiden Julius Parkkisen ja Ola Jomppasen ideasta. Ajatuksena oli aluksi suunnitella vain katos ulkovälitunteja varten. Aurinkokennot lisättiin katokseen, että välitunneilla voisi ladata puhelimia.

– Sitten tuli opettajilta tietenkin idea, että miksei sitä käytetä ulkoluokkana. Jos on vaikka mitä tahansa fysiikan testejä tai jotkut lukevat kirjaa äikässä, niin voi vaan oleilla ulkona eikä tarvitse välttämättä olla sisätiloissa. Saa raitista ilmaan ja muutenkin ulkona on mukavampi olla, Tampereella teknillisessä lukiossa nykyisin opiskeleva Julius Parkkinen sanoo.

Ammattimainen suunnitelma

Parkkinen suunnitteli ulkoluokkatilan yhdessä Ola Jomppasen kanssa, ja pojat käyttivät suunnittelussa kolmiulotteista CAD-ohjelmaa. Ammattimaiset kuvat hämmästyttivät, kun niitä esiteltiin paikalliselle leikkipaikkavälinevalmistajalle Lappset Groupille.

– Siellä kysyttin, että kuka nämä kuvat on tehnyt, ja sanoin, että pojat itse, koulun opettaja Tuija Ylipeura kertoo ylpeänä.

Koulu otti Lappsetiin yhteyttä juuri sopivalla hetkellä, sillä yritys oli juuri itsekin ideoimassa ulko-opetustilaa. Lopullinen ulkoluokka syntyi poikien suunnitelman pohjalta Lappsetin viimeistelemänä.

– Tässä on meidän suunnittelemaa lähes koko idea ja rakennelma. Lappsetilta saatiin pikkuisen mallinnuksen kanssa apua. Tässä oppi todella paljon miten saa varsinkin isot firmat mukaan ja muutenkin ihmiset kiinnostumaan, Lyseonpuiston lukiossa opiskeleva Ola Jomppanen sanoo.

Jomppanen kertoo, että tila on suunniteltu riittäväksi kokonaiselle koululuokalle, 20-30 käyttäjälle kerrallaan.

Ulkoluokkatilan rakentaminen oli vielä kesken torstaina. Avajaisia vietetään lauantaiaamuna. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Sähköstä tuloja oppilaskunnalle

Nyt Jomppanen ja Parkkinen on kutsuttu Korkalovaaran koululle katsomaan ideansa muuttumista todeksi. Ulkoluokan avajaisia vietetään lauantaina.

– Eihän sitä olisi uskonut, että tällaisesta yksinkertaisesta ideasta tulee valmis asia, Parkkinen naurahtaa.

Ulkoluokan ulkonäköä on poikien lisäksi ollut suunnittelemassa myös muun muassa Evilla Lumme koulun viimetalvisen oppilaskunnan hallituksesta.

– Meille tulee roskiksia sinne. Se oli viime hetken oivallus, että ai niin niitäkin pitäisi ehkä laittaa. Sitten tulee seisomakorkeudella olevia pöytiä, joilla voi työskennellä, Lumme kertoo.

Ulkoluokkatilaa ovat olleet rakentamassa ja sponsoroimassa rovaniemeläinen leikkipaikkavälinevalmistaja Lappset, jolta tulevat rakenteet sekä energiayhtiö Neve, joka toimitti aurinkokennot, ja yhdisti sähkön verkkoon.

Verkosta aurinkokennojen tuottama sähkö "palautetaan" takaisin koululle ja oppilaat ja opettajat voivat seurata kuinka paljon sähköä aurinkovoimala on tuottanut.

Osa sähköstä menee koulurakennuksen käyttöön, ja siitä laskutetaan kiinteistön omistavaa kaupungin yhtiötä. Sähköstä saatavat tuotot ovat tuloa oppilaskunnalle. Oppilaskunnassa on jo pohdittu, pitäisikö tuotoilla ostaa seuraavaksi tuulimyllyjä, ja tuottaa lisää puhdasta sähköä, kertoo opettaja Tuija Ylipeura.

Idea käyttöön myös muualle

Luokkatila maksaa noin 30 000 euroa. Osa rahoituksesta on kerätty oppilaiden taksvärkillä. Oppilaiden työtä ohjannut opettaja Tuija Ylipeura on ollut mukana hankkimassa idealle toteuttajia ja rahoittajia. Nyt hän uskoo, että rovaniemeläisten ulkoluokasta haetaan mallia muualle Suomeen.

– Niinköhän käy että tällainen ulkoluokkaidea leviää sitten muuallekin Suomeen. Ei ole sisäilmaongelmia, tässä voi toteuttaa liikkuvan koulun periaatteita ja toiminnallista opetusta. Että tässähän toteutuvat kaikki uuden opsin (opetussuunnitelman) sisällöt, Ylipeura hehkuttaa.

Ulkoluokkaidea on ollut mukana kiinalaisessa Junior Edison -kilpailussa. Siinä etenemisestä ei ole tullut pojille vielä mitään tietoa.