1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus hyväksyi tuen kaupallisille tv-uutisille – ehdot täyttäviä kanavia ei ole

Tukea saadakseen kanavan pitää olla niin kutsuttu yleisen edun kanava. Sellaisia Suomessa ei tällä hetkellä ole.

politiikka
MTV
MTV:n uutiset ovat Suomen suurimmat kaupalliset tv-uutiset.Henrietta Hassinen / Yle

Hallitus on yleisistunnossaan hyväksynyt kaupallisille tv-uutisille tarkoitetun tuen. Kanava voi saada tukea enintään kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Tuki on määräaikainen, ja se on voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.

Tukea saadakseen kanavan täytyy olla niin kutsuttu yleisen edun kanava. Sellaisia ei Suomessa tällä hetkellä ole.

Yleisen edun kanavan asema edellyttää muun muassa sitä, että kanavan ohjelmien pitää olla katsottavissa ilmaiseksi koko maassa. Tämän lisäksi kanavan suomen- ja ruotsinkieliset ohjelmat tulee tekstittää.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo, että tukea voidaan myöntää kahdella tavalla. Toinen on uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimituskustannusten tukeminen ja toinen toiminnan laajentaminen.

Uutistoiminnan toimituskustannusten tuen ehtona on se, että kanava lähettää uutis- ja ajankohtaisohjelmia 15 tuntia viikossa ja uutisia vähintään kolme kertaa päivässä. Nykyistä toimintaa laajentavan tuen saamiseksi kanavan pitää lähettää uutis- ja ajankohtaisohjelmia vähintään 3,5 tuntia viikossa.

Tällä hetkellä kaupallisia tv-uutisia tekevät Suomessa Sanoman Nelonen ja Bonnier-konsernin MTV. Neloselle uutiset tekee Helsingin Sanomat ja MTV:lle Mediahub-yhtiö.

Käytännössä vain MTV täyttää tuen ehdot, jos se hakee yleisen edun kanavan asemaa.

Tänään hyväksytyn esityksen taustalla on kansanedustaja Harry Harkimon (kok.) johtaman työryhmän raportti. Harkimon työryhmä pohti kaupallisten tv-uutisten tulevaisuutta ja rahoitusta. Se esitti kaupallisislle tv-uutisille kahdeksan miljoonan euron vuosttaista tukea.

Lue seuraavaksi