1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitkittyneen ripuliepidemian syytä etsitään Pietarsaaren seudulla haastatteluiden avulla

Jo 100 sairastunutta on tarvinnut lääkäriä tai puhelinneuvontaa, eikä epidemian aiheuttajaa ole vieläkään saatu selville.

ripuli
Ruokaa lautasella.
Pietarsaaren seudun ripuliepidemian alkuperää yritetään selvittää kyselemällä sairastuneilta, mitä he ovat syöneet ja juoneet.Petri Aaltonen / Yle

Poikkeuksellinen ripuliepidemia on kuormittanut terveydenhuoltoa Pietarsaaren seudulla lähes kuukauden. Tapauksia on ilmennyt yli sata. Tautiaalto on jo laantumassa.

Epidemian syy sen sijaan ei ole vieläkään selvinnyt, vaan terveydenhuollon henkilöstö on joutunut haastattelemaan tautiin sairastuneet ja selvittämään, mitä he ovat syöneet ja juoneet.

– Yleensä ripulitautiin sairastuu elo-syyskuussa muutamia ihmisiä, mutta sata ihmistä on jo poikkeuksellisen paljon. Aiheuttaja pitäisi saada selville, ettei tauti uusi jälleen ensi syksynä, sanoo ympäristöterveydenhuollon päällikkö Marit Björkstrand.

Ripulia aiheuttaa Cryptosporidium, joka tarttuu ulosteen välityksellä joko suoraan tai esimerkiksi elintarvikkeiden kautta. Kyseessä on ulosteesta leviävä alkueläin, jonka torjumiseksi tarvitaan hyvä käsihygienia. Kädet pitää pestä ennen ruokailua, ja vihannekset ja marjat huuhtoa kunnolla ennen käyttöä.

Aiheuttaja pitäisi saada selville, ettei tauti uusi jälleen ensi syksynä

Ympäristöterveydenhuollon päällikkö Marit Björkstrand

Pietarsaaren alueella jylläsi samanlainen epidemia myös viime syksynä. Silloin sairastuneet olivat olleet tekemisissä nautaeläinten kanssa. Loisen aiheuttama ripuli on tuttu vitsaus viikon-kahden ikäisillä vasikoilla. Tuolloin ihmistartuntoja luonnehdittiin hyvin harvinaisiksi ja Pietarsaaren viimesyksyistä epidemiaa koko maan tasolla poikkeukselliseksi.

Tänä vuonna vastaavaa yhteyttä ei ole löytynyt.

Taudin keskimääräinen itämisaika on viikko, mutta se voi itää myös kolmisen viikkoa.

Lue seuraavaksi