Hyviä ja huonoja uutisia TV-kuvan häiriöihin kyllästyneille: lähetykset sotkeva sääilmiö väistyy, mutta vasta viikonvaihteessa

Antenniverkon tv-lähetykset ovat pätkineet laajalla alueella jo päiväkausia radiokeliksi kutsutun sääilmiön vuoksi.

Antennitelevisio
Varis istuu tv-antennin päällä.
Ismo pekkarinen / AOP

Tv-lähetysten antennivastaanottoa laajasti haittaavan korkeapaineen ennustetaan väistyvän vasta viikonvaihteen jälkeen. Säätila on aiheuttanut ilmakehässä kanavoitumisilmiön, joka saa tv- ja radiolähetysten signaalin etenemään poikkeuksellisesti.

Kanavoitumisilmiön takia antenniverkon tv-lähetykset eivät ole näkyneet laajalla alueella moneen päivään kuin hetkittäin. Antennilähetyksistä vastaa Digita (siirryt toiseen palveluun), mutta puheluita turhautuneilta tv-katsojilta on tullut myös Ylelle. Monet kertovat, miten katkoksissa ei ole kyse edes tv-kuvan pätkimisestä vaan siitä, että kuva on tullut näkyviin vain hetkittäin – muuten ruutu on pimeänä.

Ilmiön ennakoidaan poistuvan vasta sitten, kun säätyyppi muuttuu lähestyvän matalapaineen myötä. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan näin tapahtuu sunnuntain–maanantain tienoolla.

– Korkeapaine pysyy vahvana viikonloppuun, se heikkenee hieman viikonlopun aikana ja alkaa väistyä Suomen itäpuolelle. Sitten maanantaina lounaasta lähestyy sateita, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Kokko.

Inversio tekee signaalille etenemisreitin

Kanavoituminen johtuu noin kilometrin korkeudessa olevasta tavallista lämpimämmästä ilmakerroksesta, joka heijastaa radioaaltoja poikkeuksellisen kauas, jolloin ne häiritsevät toisten alueiden lähettimien signaaleja.

– Normaalisti lämpötila laskee ylöspäin mentäessä. Korkeapaineeseen liittyy kuitenkin laaja-alaista laskevaa liikettä ja se saa aikaan lämpötilan käänteisen kerroksen eli inversion, kuvaa meteorologi Kokko.

Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki inversiosta. Sen nimittäin saa aikaan toisellakin tavalla. Siihen vaaditaan Suomeen korkealla virtaavaa lämmintä ilmaa.

Maanantaina lounaasta saapuva matalapaine kääntää ilmavirtauksen etelän ja kaakon puolelle, jolloin Suomeen voi virrata hetkellisesti lämmintä ilmaa. Aivan tarkkaan ei siis voida sanoa, koska inversiosta ja tv-häiriöistä päästään eroon.

Vahva pitkäaikainen paikallaan oleva korkeapaine ei ole tähän vuodenaikaan sinänsä mitenkään epätavallinen. Viikon–kahden kestäviä sulkukorkeapaineita voi esiintyä kautta vuoden.

– Jos mietitään mennyttä kesää, tällainen korkeapaine jäi kokonaan puuttumaan. Moni varmasti odotti kesällä aurinkoista ja helteistä jaksoa. Nyt se korkeapaine sitten tuli, toteaa Kokko.

Kanavoituminen on saanut myös radiolähetykset kuulumaan tavanomaista kauempana, jolloin samalla taajuudella voi kuulua päällekkäin eri asemia. Yle Kuopio sai tiistaina terveisiä Tallinnan satamasta, jossa Pohjois-Savoon suunnattua maakuntaradion lähetystä oli kuunneltu autoradiosta. Keskiviikkona Lappeenrannassa ihmeteltiin, kun venäläiset radioasemat jyräsivät autoradioihin suomalaisten kanavien päälle.