Marianne Siri ottaa taiteellaan kantaa koirajalostukseen: "Kieltäisin tietyt rodut kokonaan"

Marianne Sirin kantaaottava taide käsittelee koirien liikajalostusta, modernia teknologiaa ja ylikulutusta. Hän perää myös julkkiksilta vastuullisia lemmikkivalintoja - heidän pitäisi näyttää esimerkkiä eikä hankkia pentuja sairaista roduista.

koirarodut
Marianne Siri teoksensa Madonna ja pentu vieressä
Marianne Siri valmistui Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 2013. Hän on syntynyt Ivalossa ja asuu ja työskentelee Lahdessa. Kuvan teos on nimeltään Madonna ja pentu.Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinna32-vuotias kuvanveistäjä Marianne Siri Lahdesta haluaa taiteellaan vaikuttaa koiranjalostukseen.

Lauantaina avattava DOG-EAT-DOG WORLD -näyttely Hämeenlinnassa GalleriaKONEessa (siirryt toiseen palveluun) hätkähdyttää ajattelemaan.

– Näyttelyssä on viisi koiraa, kolme ei niin tervettä rotua ja kaksi aika tervettä. Kuvaan kahden naisveistoksen kautta ehkä enemmän lemmikkinä olemista kuin koiraa, ja samalla myös ihmistä. Käsittelen töissä koirien liikajalostusta, modernia teknologiaa ja ylikulutusta, eli ympäristösyyt ovat myös mukana taustalla.

Marianne Sirin teos Fifi (chihuahua) installaatiossa Bitch
Nina Keski-Korpela / Yle

Kookkaalla, valkoisella naishahmolla on chihuahua käsilaukussa ja samalla hän ulkoiluttaa ketjussa mopsia. Toinen naishahmo istuu shar pein pentu sylissään. Madonna ja pentu -teoksessa on läsnä myös kettu: naisen päässä on ketun kallosta tehty cocktailhattu ja kaulassa on kettupuuhka.

Kolmannella naisveistoksella Unissani olen balettitanssija on proteesijalka. Sen idea tulee robotisaatiosta, Siri sanoo.

– Mihin teknologia tulee kehittymään? Proteeseja pysyy jo ohjailemaan ajatuksen voimalla, mutta eivät ne vielä balettitanssiin kykene – mutta ehkä tulevaisuudessa.

Terveemmät koirat ovat "buddhakoiria", munkin kaavussa ja ihmisen vartalossa. Päät ja tassut ovat kääpiösnautserin ja whippetin, taiteilijan ystävän koiria.

Kauneudesta sairaat

Monet koirarodut kärsivät ihmisen takia.

– Itsehän en ole koiranomistaja, mutta koirat tulivat mukaan, koska ne ovat veistoksellisia. Olen tehnyt kolmen naisen sarjan ja mietin, miten veistoksilla voisi kertoa tarinaa ja kytkeä siihen laajempia aiheita.

– Kun rotukoirat ovat mukana, saa laajempaa tarinaa mukaan kulutuksesta ja erilaisista arvovalinnoista. Shar peissä käsitellään arvovalintoja, kuinka toista eläintä käsitellään eri tavalla kuin toista. Turkisaihe tulee siitä, kun jälleen kerran keskustellaan turkistarhaamisen lopettamisesta.

Kennelliiitto ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet yhteistyössä testin, jolla mitataan lyhytkuonoisten koirien rasituksensietoa ja hengitystä. Esimerkiksi englanninbulldoggi, mopsi ja ranskanbulldoggi ovat rotuja, joiden kallon rakenne voi tuottaa ongelmia.

Jatkossa on tarkoitus, että näillä roduilla käytettäisiin jalostukseen vain testin läpäisseitä koiria.

– Sairaat rodut ovat aika veistoksellisen näköisiä. Söpö lyttynaama ja tuhiseva, rohiseva hengitys ja paljon kurttuja, vauvamainen ulkonäkö ja suuret pullosilmät viehättävät ihmisiä, mutta sitten ei tule ajatelleeksi, mitä on ulkonäön ja rohisevan hengityksen takana. Sitä haluan tuoda esille, sanoo taiteilija Marianne Siri.

Marianne Sirin installaatio Bitch
– Tykkään tehdä veistoksia ajankohtaisista aiheista. Muutama vuosi sitten oli villitys kantaa koiria laukuissa, kertoo Marianne Siri installaatiostaan Bitch.Nina Keski-Korpela / Yle

Shar pei -rotuisia koiria ei saanut tuoda Suomeen ennen vuotta 1995.

– Nykyään niitä saa tuoda ja niitä on alkanut näkyä enemmän katukuvassa.

Mikä on julkkiksien vastuu?

Siri toivoo, että jalostuksessa otettaisiin monta askelta taaksepäin ja koirarotuja alettaisiin voimakkaammin tervehdyttää.

– On ehkä jo totuttu, että ne ovat niin sairaita. Ehkä lopettaisin tietyt rodut kokonaan, kieltäisin ne kokonaan.

– Sairaimpienkin rotujen joukossa on terveempiä yksilöitä. Pitäisi alkaa tervehdyttää, että vain terveimmät yksilöt saisivat jatkaa. On hankalaa, että on rotuja, jotka eivät pysty itse lisääntymään, vaan ne tarvitsevat ihmisen avustusta. Esimerkiksi koiralla on liian pieni lantio ja pennulla liian iso pää.

Sirin mukaan aika paljon on alkanut jo tapahtua. Sairaista roduista puhutaan enemmän.

Marianne Sirin teos Madonna ja pentu
Teoksessa Madonna ja pentu taiteilija ottaa kantaa arvovalintoihin: kuinka toista eläintä käsitellään eri tavalla kuin toista.Nina Keski-Korpela / Yle

– Julkkikset voisivat tsempata tässä asiassa, että eivät ottaisi sairaita rotuja itselleen ja fanit ympäri maailmaa sitten matkivat. Esimerkiksi Cheek hankki juuri ranskanbulldogin itselleen. Voin kuvitella, kuinka moni fani mankuu kotona ranskanbulldoggia itselleen.

– Maailmalla on superjulkkiksia, joilla on sairas koirarotu, ranskanbulldoggi tai englanninbulldoggi. Fanitkin sitten haluavat juuri samanlaisen söpön koiran kuin tällä julkkiksella.

Siri uskoo myös, että taiteen avulla voi saada vaikutettua ihmisiin ja taideteos voi synnyttää voimakkaamman elämyksen kuin uutisjuttu.

– Ehkä on jo vähän turruttu ympäristökatastrofiuutisiin: on niin paljon, mitä pitäisi alkaa korjaamaan. Ei tarvitse olla täydellinen ja alkaa ympäristöjeesukseksi.

– Voi miettiä, mikä olisi helpoin omalta kohdalta, olisiko se ruokavalio tai vaikka lemmikki? Tarvitseeko sitä ollenkaan, ja tarvitseeko uutta vai käykö löytöeläinkodista kissa tai rescuekoira?