Analyysi: Uniper-diili lisää Fortumin riskejä Venäjällä

Valtion energiayhtiö Fortumin ja saksalaisen Uniperin mahdollinen yhdistyminen lisäisi kiistatta Fortumin Venäjä-riskejä, taloustoimittaja Jari Järvinen kirjoittaa.

Fortum
Maakaasuvoimalaitos.
Jos Venäjän teollisuus ei käy täydellä teholla, se heijastuu heti myös sähkömarkkinoille. Sergei Fadeichev / AOP

Jo pelkästään matemaattisesti laskettuna Fortumin ja sitä itseään selvästi suuremman Uniperin mahdollinen yhdistyminen merkitsisi Fortum–Uniperin Venäjän riskien lisääntymistä. Yhtiöiden yhteenlasketut investoinnit Venäjälle nousevat joidenkin arvioiden mukaan jopa yli kymmeneen miljardiin euroon.

Fortum on merkittävä toimija Venäjän sähkö- ja lämmöntuotantomarkkinoilla. Viime vuonna Fortumin Venäjän toiminnot tuottivat noin kolmanneksen yhtiön liikevoitosta.

Saksalainen Uniper on puolestaan kolmanneksi suurin yksityisomistuksessa oleva tuotantoyhtiö Venäjällä. Uniperillä on Venäjällä sähköntuotantoa. Sillä on maassa viisi voimalaitosta, joista yksi käyttää hiiltä ja neljä kaasua.

Fortumilla on Venäjällä kahdeksan voimalaitosta, joista pääosa on maakaasua polttoaineenaan käyttäviä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia. Fortumin palveluksessa Venäjällä on noin 3 700 työntekijää.

Venäjän bisneksiin on totuttu liittämään aina ylimääräinen riski. Myös Fortumin liiketoimintaan Venäjällä on suhtauduttu markkinoilla lievästi sanottuna varauksellisesti.

Fortumilta on odotettu enemmän tuloksia ja nopeammin. Tosin tänä vuonna on jo nähty merkkejä paremmasta.

Venäjän markkinoilla on kaksi isoa mörköä: valuuttariskit ja maan talouden yleinen kehitys.

Jos maan taloudella menee heikosti, se heijastuu heti sähkömarkkinoille. Tehtaat eivät pyöri täysillä, eivätkä kuluttajat kuluta. Ruplan heikkeneminen tarkoittaa sitä, että kassaan tulee vähemmän euroja.

Uniperin myötä Fortumin Venäjän riskit siis lisääntyvät. Kaiken lisäksi Uniper on rahoittajana mukana Itämeren Nord Stream kakkoskaasuputkessa.

Kaasuputkeen liittyy paitsi taloudellinen riski myös poliittinen riski. Trumpin twiitttien mukaan Venäjän kaasuun ei pitäisi investoida. Uhkana on pahimmillaan kauppaboikotti.

Toisaalta Fortumin ja Uniperin yhdistyessä täysin toisiinsa, uuden yhtiön Venäjän bisnesten suhteellinen osuus ei kasvaisi. Uniperillä on nimittäin niin paljon toimintaa Euroopassa, että uuden yhtiön Venäjä-bisnesten osuus liudentuisi.

Ja jos Fortum saa ostettu Uniperin kokonaan itselleen, yhtiö pääsee hakemaan synergiaetuja täydellä voimalla. Hallintoa voitaisiin keventää ja tuotantoa tehostaa.

Joskus riskit voivat muuttua mahdollisuuksiksi – tai jopa menestystarinaksi. Se tosin edellyttäisi Venäjän kehittymistä monelta osin.