Hyppää sisältöön

Finnair on kuluttajariitalautakunnan vakioasiakas – joka kymmenes valitus koskee sinivalkoisia siipiä

Lautakuntaan tulee Finnairia vastaan tehtyjä valituksia vuosittain 600-700.

Kuva: Russell Hart / AOP

Suomen valtion omistama lentoyhtiö Finnair on tuttu nimi kuluttajariitalautakunnassa, joka antaa suosituksia kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisissä riita-asioissa.

Lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg kertoo Yle Uutisille, että Finnairia vastaan tehtyjä lentojen viivästyksiä ja peruutuksia koskevia ratkaisupyyntöjä tulee lautakuntaan vuosittain 600-700.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikista lautakuntaan vuosittain tulevista asioista 10 prosenttia on Finnairia vastaan.

– Tapausten suuri määrä on asia, jota hämmästelen. Meillä on arviolta 6 000 juttua vuodessa ja Finnairin osuus on iso, sanoo Ståhlberg.

Muista lentoyhtiöistä Norwegianin nimi esiintyy Ståhlbergin mukaan kuluttajariitalautakunnassa useasti, mutta Finnairia koskevia tapauksia on eniten johtuen yhtiön kotimaisuudesta ja suuruudesta muihin lentoyhtiöihin nähden.

– Mutta Finnairia koskevien ratkaisupyyntöjen määrä on vain kiihtynyt vuosi vuodelta, toteaa Ståhlberg.

Kiistanalaisia korvauksia lähes 400 matkustajalle

Ståhlberg kertoo, että ajalla 1.1.2016–30.4.2017 lautakunnassa on ollut esillä 488 Finnairia vastaan tehtyjä lentojen viivästyksiä ja peruutuksia koskevia ratkaisupyyntöjä.

– Näistä sovintoon on päätynyt 365 asiaa. Finnair on näissä tarjonnut asian vireille tulon jälkeen lahjakorttia tai rahasummaa, joka ei kuitenkaan yleensä ole vakiokorvauksen suuruinen.

123 asiaa on ratkaistu lautakunnan päätöksellä. Niistä 81 asiassa on suositettu kuluttajalle EU-asetuksen mukaista vakiokorvausta. 42 asiassa ei ole suositettu hyvitystä.

– Meillä on kuluttajan antama tieto, että Finnair on noudattanut suositusta 34:ssa asiassa. Tarkempi seuranta tehdään myöhemmin, mutta todennäköisesti noudattamisaste on huomattavasti suurempi, Ståhlberg kertoo.

13 asiaa on viety tuomioistuimeen ja 79 asiassa kuluttaja on luopunut ratkaisupyynnöstä. 73 asiassa ei ole ollut toimivaltaa, yleensä sen vuoksi, koska kyse ei ole ollut kuluttaja-asiasta. 34 asiaa on päättynyt muusta syystä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi keskiviikkona, että kuluttaja-asiamies vie lentoyhtiö Finnairin markkinaoikeuteen lentomatkustajien oikeuksien rikkomisesta.

Kuluttaja-asiamies hakee markkinaoikeudelta kieltoa menettelyyn, jolla Finnair epää kuluttajamatkustajilta täysimääräisen vakiokorvauksen silloin, kun lennon peruutuksen tai viivästyksen taustalla on ennakoimaton, Finnairin mukaan valmistus- tai suunnitteluvirheen luontoinen tekninen vika.

Tämä ei kuitenkaan EU-tuomioistuimen ratkaisukäytännön mukaan kelpaa syyksi olla maksamatta vakiokorvausta.

Finnairin näkemys on, että EU:n tuomioistuimen ennakkoratkaisujen mukaan lentoyhtiöllä ei ole korvausvelvollisuutta, jos myöhästymisen tai perumisen aiheuttanut tekninen vika johtuu suunnittelu- tai valmistusvirheestä.