"Turvapaikanhakijaoppilas ei saisi tehdä mitään" – Kauhavalla tiedottamisesta on tullut taistelua somekohuja vastaan

Kauhavalla päädyttiin poikkeuksellisen tiedotuskäytäntöön turvapaikanhakijaoppilaan erottamisasiassa. Perusteluna on kova ulkoa päin tuleva paine.

tiedonvälitys
Polkupyöriä kauhavalaiskoulun pihalla.
Polkupyöriä kauhavalaiskoulun pihalla.Elina Kaakinen / Yle

Kun koulussa tapahtuu jotain poikkeuksellista, päätös tiedottamisesta joudutaan tekemään nopeasti. Aikaa viileälle harkinnalle ei aina ole.

– Maailma on muuttunut valtavasti viidessä vuodessa, sanoo Kauhavan yläkoulun rehtori Hannu Mäkynen ja viittaa sosiaaliseen mediaan ja sen hallitsemattomuuteen. Kauhavalla tiedottamiseen liittyviä asioita on jouduttu pohtimaan viime viikkoina tavallista enemmän.

Poikkeuksellinen tiedote

Kauhavan kaupunki antoi 21. syyskuuta julkisuuteen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin, että Kauhavan yläkoulun oppilaalta on takavarikoitu teräase ja että kyseinen oppilas on turvapaikanhakija. Tiedotteessa kerrottiin myös, että oppilas on erotettu määräajaksi perusopetuslain pykälän 36a (siirryt toiseen palveluun)nojalla.

Tiedotteen mukaan oppilas ei ollut käyttäytynyt uhkaavasti.

Tiedotteen on allekirjoittanut Kauhavan kaupungin sivistysjohtaja Markku Viitasaari. Viitasaari myöntää, että normaalisti oppilaiden erottamisesta tai teräaseiden takavarikoimisesta oppilailta ei tehdä tiedotteita medialle.

Miksi tässä tapauksessa oppilaan erottaminen ja teräaseen takavarikoiminen oli uutinen?

– Paine ulkoa päin on erittäin kova, kun kysymyksessä on turvapaikanhakijaoppilas. Kaupungin kannalta tilanne on erittäin hankala. Tapahtuu mitä tahansa, niin että turvapaikanhakija on siinä osallisena, jostakin lähtee välittömästi vinkkiä iltapäivälehdille, sanoo Viitasaari.

Hyvää vaihtoehtoa ei ole

Keskustelu Kauhavalla on kuumentunut sen jälkeen kun Alahärmän yläkoululla oli koulutappelu, jonka seurauksena oppilaita otettiin hetkeksi poliisin säilöön.

Viitasaaren mukaan ilmapiiri on nyt sellainen, että "turvapaikanhakija ei saisi tehdä mitään". Siksi tiedottamista joudutaan pohtimaan tarkkaan, mutta toisaalta, kun jotain tapahtuu, päätös tiedotusstrategiasta joudutaan tekemään nopeasti.

– Somekohu syntyy kahdessa tunnissa, tietää Hannu Mäkynen.

Kyseisestä teräasetapauksesta lähti tiedote oppilaiden huoltajille nopeasti. Päätös lehdistötiedotteesta syntyi sekin viivyttelemättä.

Tiedottamisessa joudutaan miettimään, miten huhuilta saadaan katkaistua siivet, mutta toisaalta ottamaan se riski, että tiedottaminen voi aiheuttaa entistä suuremman kohun.

– Jos olet hiljaa, se on paha – jos puhut, sekin on väärin, kuvailee tilannetta sivistysjohtaja Viitasaari.

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appelin mukaan poliisin kynnys tiedottamiselle on korkea.

– Koska kyse on alaikäisistä nuorista, on tiedottaminen tapauskohtaista. Emme tiedota herkästi ulkopuolelle, mikäli ei ole uhkaa ulkopuolisille, Mikael Appel toteaa.

Erottamisen perusteet

Yle Pohjanmaan soittokierros useiden kuntien sivistysjohtajille ja koulujen rehtoreille osoittaa, että teräaseita joudutaan takavarikoimaan oppilailta aina silloin tällöin. Sellaista tapahtuu, toteavat haastateltavat. Yleensä teräaseen löytyminen oppilaalta ei johda erottamiseen.

– Sanoisin että meillä 60–70 prosenttia tapauksista on sellaisia, että teräase on selvästi vain unohtunut reppuun, sanoo Hannu Mäkynen.

OAJ:n johtavan lakimiehen Erkki Mustosen mukaan oppilas voidaan erottaa välittömästi, mikäli hän käyttäytyy uhkaavasti tai väkivaltaisesti. Vaikka Kauhavan kaupungin tiedotteen mukaan teräaseen hallussapidosta epäilty turvapaikanhakija ei ollut käyttäytynyt uhkaavasti, hänet erotettiin määräajaksi heti tapahtuneen rikkomuksen jälkeen.

– Meillä on koulussa käytössä tietty kriteeristö, jonka perusteella näin on tehty, sanoo Mäkynen.

Kauhavan kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee erottamisasiaa postuumisti tänään perjantaina.