1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa asuva katalaani pelkää itsenäisyysäänestystä: "Haluan jatkaa espanjalaisena, en halua rajaa serkkujeni ja itseni välille"

Vuosikymmenen Suomessa asunut David Gambarte ei aio äänestää sunnuntain kansanäänestyksessä.

Katalonia
David Gambarte
David GambarteJouni Immonen / Yle

Kiukku. Sitä espoolainen David Gambarte on viime viikkoina joutunut useasti pidättelemään selatessaan sosiaalista mediaa.

Tunteita on kuumentanut politiikka. Ei tosin Suomen, Gambarten nykyisen kotimaan, vaan synnyinmaan Espanjan. Sunnuntain kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä uhkaa tuoda sekasortoa Barcelonaan ja muualle maan koiliskulmille.

Kun maamiehet väittelevät Katalonian itsenäisyyden puolesta ja vastaan, David Gambarte naputtelee ärtymyspuuskan iskiessä väliin omia mielipiteitään. Ärtymyksen takana on pelko siitä, mitä ensi viikonloppu tuo tullessaan.

Katalonian itsenäisyyspyrkimykset ovat olleet tapetilla jo useamman vuosikymmenen ajan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tilanne on tulehtunut ja märkii nyt huolestuttavalla tavalla. Gambarten mukaan tulevasta viikonlopusta voi tulla kohtalokas Katalonian ja Espanjan ongelmallisille suhteille.

Äänestystä laittomana pitävä Espanjan valtio on ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään kansanäänestyksen tulosta.

– Pelkään, että kansanäänestyksen äänestysaktiivisuus jää matalaksi ja Katalonia sen jälkeen toteuttaa sen, mitä ovat luvanneet ja julistautuvat itsenäiseksi 48 tunnin sisällä, tuon samaiset kymmenen vuotta Suomessa asunut ja täällä perheen perustanut David Gambarte arvioi.

Suomessa asuville espanjalaisille tarkoitetuissa Facebook-ryhmissä aiheesta käydään kiihkeitä keskusteluita, asunnonetsimis- ja kielenopetusilmoitusten lomassa. “Espanjalaiset Suomessa” -ryhmän yli viisituhatta jäsentä seuraa sanaharkkaa espanjan kielellä, kun taas “Katalaanit Suomessa” -ryhmässä väittelyt käydään katalaaniksi.

Katalonian päivänä, syyskuun 11. yksi ryhmäläisistä jakaa piirroskuvan tytöstä, joka heiluttaa Katalonian itsehallintoalueen kelta-punaraitaista lippua. Kuvaan on rustattu sanat “Onnellista Katalonian päivää!”.

Toinen käyttäjä vastaa julkaisemalla kommenttiketjuun kuvan samasta raitalipusta sinisellä kolmiolla ja valkoisella tähdellä varustettuna. Katalonian nationalistien käyttämä versio komeilee kuvassa Baskimaan lipun vieressä.

David Gambarte hakkaa näppäimistöllä ketjuun paheksuvan vastauksen:

– Ymmärettävästi haluat siis onnitella tällä vain tiettyjä ihmisiä.

Vaikka provokaatio häiritsee Gambartea, hän ei ihmettele että Espanjan valtion laittomaksi julistama Katalonian kansanäänestys kuumentaa tunteita Pohjolan perukoilla asti.

Itsenäisyyden kannattajia Barcelonassa Katalonian kansallipäivänä 11.syyskuuta.
Itsenäisyyden kannattajia Barcelonassa Katalonian kansallipäivänä 11. syyskuuta.Marta Perez / EPA

Kansanäänestys tulehduttanut osapuolten välit

Vaikka kiisteltyyn kansanäänestykseen olisi mahdollista osallistua internetissä, ei Gambartella ole aikomusta tehdä niin.

Hänen mielestään kansanäänestyksen pitäisi olla molempien osapuolten, Espanjan hallituksen ja Katalonian itsehallintoalueen hyväksymä. Nyt hanketta ajaa itsenäisyyttä kannattavien katalaanipoliitikkojen ryhmä, jonka toimet Espanjan hallinto on kovalla kädellä tuominnut.

Viime viikolla Espanjan poliisi takavarikoi miljoonia laittomia äänestyslipukkeita ja pidätti kaksitoista Katalonian virkamiestä syytettyinä julkisen rahan kanavoinnista kansanäänestyksen järjestämiseen.

Espanjan keskushallinto ja Katalonia käyvän samalla kädenvääntöä siitä, kuka ensi viikonloppuna antaa komennot paikallisille poliisivoimille. Emämaa Espanja on lisäksi tuonut itsehallintoalueelle tuhansia poliiseja, jotka odottavat viikonloppua Barcelonan satamaan pysäköidyissä vuokratuissa risteilyaluksissa.

Olen tuntenut itseni yksinäiseksi itsenäisyyden vastaisena katalaanina.

David Gambarte

Helsingin katalaanit järjestivät viime viikonloppuna mielenosoituksen Espanjan suurlähetystön edustalla tuomiten Espanjan hallituksen toimet. David Gambarte ei osallistunut siihen – hän kun vastustaa Katalonian itsenäisyyttä.

– Romanttisesta näkökulmastani uskon yhteiseen projektiin. Haluan jatkaa espanjalaisena, enkä halua rajaa serkkujeni ja itseni välille, Gambarte toteaa.

Tilanne on erittäin arka ja polarisoitunut, mikä tekee Katalonia-kysymyksestä Gambarten mielestä helposti liian mustavalkoisen. Hänen tapaisilleen “väliinputoajille” ei ole herunut keskusteluissa tilaa.

– Olen tuntenut itseni yksinäiseksi itsenäisyyden vastaisena katalaanina ja koettanut pitää yllä jonkinlaista rauhallista vastarintaa Katalonian instituutiota ja itsenäisyysmielisiä kohtaan.

Itsenäisyyttä vaativat ovat levittäneet menestyksekkäästi sanomaansa medioille, kun taas Espanjan keskushallinnon välinpitämättömyys kysymystä kohtaan on vasta viime aikoina kääntynyt voimateoiksi kansanäänestyksen järjestystä vastaan.

– Tämä suuri ongelma olisi pitänyt kohdata poliittisella rohkeudella. Siitä olisi pitänyt puhua aikaisemmin ja laajemmin. Tässä pattitilanteessa kansanäänestys tuntuu kuitenkin ainoalta mahdollisuudelta.

Espanjalainen vai katalaani? – Täysillä kumpaakin

David Gambarte kokee olevansa niin katalaani kuin espanjalainenkin.

– Yritän olla erittelemättä näitä asioita. Minulle molemmat tarkoittavat samaa. Katalaani on yksi espanjalaisen identiteetin muoto, hän kuittaa.

Gambarte on molempia myös kielellisesti.

Barcelonassa syntynyt, nykyään Helsingissä myyntivastaavana työskentelevä nelikymppinen kirjoittaa vapaa-aikanaan proosaa espanjaksi. Hän myös puhuu kaksivuotiaalle, puoliksi suomalaiselle pojalleen espanjaa. Hän sai kielen äidinmaidossa muualta Espanjasta Barcelonaan muuttaneilta vanhemmiltaan.

Katalaanin kielen Gambarte oppi koulussa, kun siitä 1980-luvun alussa tuli pakollinen pääkieli alueen kouluihin. Hän kutsuu itseään täysin kaksikieliseksi, ja sanoo käyttävänsä katalaania etenkin kirjoittaessaan runoja. Katalaani on hänen mielestään kauniin musikaalinen kieli, joka taipuu erinomaisesti värssyiksi.

kannettavan tietokoneen näyttö.
Jouni Immonen / Yle

Kieli, etnisyys ja emämaan välinpitämättämyys itsenäisyyspyrkimysten taustalla

David Gambarten mukaan kieli on yksi niistä tärkeistä tekijöistä siinä monimutkaisessa vyyhdissä, joka on Katalonian itsehallintoalueen itsenäisyyspyrkimysten taustalla.

Mielipidetutkimuksien mukaan 71 prosenttia niistä, jotka käyttävät usein katalaania, kannattavat itsenäisyyttä. Niiden keskuudessa jotka kommunikoivat pääosin espanjaksi, osuus tippuu 17 prosenttiin.

Jos Katalonian 7,5 miljoonasta asukkaasta suurin osa saapuisi äänestämään, itsenäisyys voisi olla vaakalaudalla. Katalonian hallituksen heinäkuussa teettämän tutkimuksen mukaan, 49 prosenttia sanoisi itsenäisyydelle “ei", ja 41 prosenttia “kyllä”.

Kuitenkin monet Espanjalle lojaalien puoluiden jäsenet ovat sanoneet boikotoivansa äänestystä. Joka viiden Kataloniassa asuva on syntynyt muualla Espanjassa.

Myös etnisiin juuriin vedotaan.

Joillekuille identiteetti on elintärkeä, ja monen mielestä Katalonian ei siksi pitäisi kuulua Espanjaan, Gambarte sanoo ja kertoo että etenkin monille tyypillisiä katalaaneja sukunimiä kantaville juuri etnisyys on tärkeä peruste itsenäisyyspyrkimyksille.

Gambarten mukaan kolmas tärkeä tekijä on emämaa Espanjan suhtautuminen Katalonian itsehallintoon.

Keskushallinnon tapa käsitellä Katalonian asioita on aiheuttanut tyytymättömyyttä yli etnisyys- ja kielirajojen. Se on lisännyt kuulumattomuuden tunnetta, joka joka on johtanut tulehtuneeseen tilanteeseen. Jäävuoren huippu oli, kun itsehallinnon laajentuminen kaatui Espanjan perustuslakituomioistuimessa vuonna 2010.

Estatut oli kuin perustuslaki Katalonialle Espanjan sisällä ja minäkin olin sen puolesta. Se mitä keskushallinto teki suututti monet, David Gambarte sanoo ja viittaa siihen, kuinka keskushallinto sormeili Katalonian vuonna 2006 laatimaa itsehallintolainsäädäntöä.

Kaiken kukkuraksi Katalonia ja etenkin sen sydän, pääkaupunki Barcelona, ovat vauraita talouskeskuksia verratuna muuhun Espanjaan. Monet näkevät, että Katalonia antaa emämaalle enemmän kun mitä se siltä saa. Katalonian itsehallintoalueella asuu 16 prosenttia Espanjan väestöstä, mutta sen talous takoo 19 prosenttia bruttokansatuotteesta.

Gambarte on suuntamassa entisille kotiseuduilleen Barcelonaan päivä suunnitellun kansanäänestyksen jälkeen. Hän tiedostaa, että vastassa voi olla täysi katastrofi.

– Voi olla, että Katalonian pääministeri pidätetään. On vaikea ennustaa, mitä siitä puolestaan voi seurata.

Lue myös: Espanjan toimet saivat mielenosoittajat kaduille Barcelonassa: "Katalonia käytännössä piiritettynä"

Lue seuraavaksi