1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vuoden nuori taiteilija

Vuoden nuori taiteilija on J.A. Juvani

Taiteilija, kuvataiteen maisteri J.A. Juvani on Vuoden nuori taiteilija 2018. Hän saa 20 000 euron stipendin sekä yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseoon ja Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museoon.

Vuoden nuori taiteilija
Vuoden nuori taiteilija 2018 J.A. Juvani
J.A. Juvani käsittelee vakaviakin aiheita usein huumorilla.Mari Siltanen / Yle

Taiteilija J.A. Juvanin ilmaisukeinoja ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Hän on syntynyt Ylitorniolla 1988 ja opiskellut alaa muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa.

Juvani haluaa teoksissaan rikkoa totuttuja normeja, ja hänen aiheensa ovat usein vakavia kuten esimerkiksi sukupuoliroolit ja -identiteetti. Palkintoraadin mukaan hän käsittelee niitä kuitenkin huumorin kautta ja silti analyyttisesti.

J.A. Juvani sanoo haluavansa luoda paradokseja ja laittaa aiheet törmäyskurssille, hänen omia sanojaan lainaten ”sekoittaa glitteriä paskaan”.

Oma näyttely Tampereelle ja Turkuun

J.A. Juvani on 34. Vuoden nuori taiteilija. Palkinto perustettiin 1984 nykytaiteen tuomiseksi esille, ja se on tarkoitettu alle 35-vuotiaille suomalaisille taiteilijoille. Tunnustukseen kuuluu rahan lisäksi oma näyttely taidemuseossa.

Palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna muun muassa museonjohtajat Taina Myllyharju Tampereen taidemuseosta ja Leevi Haapala Kiasmasta sekä Tampereen taiteilijaseuran, taideyhdistyksen ja Suomen taiteilijaseuran edustajat.

J.A. Juvanin palkintonäyttely on Tampereella ensi kesänä ja sen jälkeen syyskuussa Turussa.

Lue seuraavaksi