Hyppää sisältöön

Lapsiperheen tonttivuokra yli kolminkertaistuu kertarysäyksellä – "Pienituloiselta tämä vaatii paljon suunnittelua"

Moni mikkeliläinen on saanut jo pitkään asua suhteellisen edullisella tontilla. Nyt kaupunki on korottamassa vuokria tuntuvasti.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Mikkelin Pitkäjärvellä asuva Maija Hirvilammi oli kuullut jo keväällä, että kaupunki aikoo nostaa vuokratonttiensa hintoja. Hirvilammi asuu viisihenkisen perheensä kanssa omakotitalossa 1056 neliömetrin kokoisella, kaupungilta vuokratulla tontilla.

– Olin lukenut vuokrankorotuksista lehdistä, ja voi olla, että siitä tuli kirjekin. Mediassa puhuttiin paljon siitä, että hinta voi nousta puolella. Jossain sanottiin, että joillakin korotus voi olla korkeampikin. Silti sitä ajatteli koko ajan, että no okei, vuokra nousee puolella, niin käy, Hirvilammi muistelee.

Alkuviikosta Hirvilammi sai vihdoin kaupungilta kirjeen uudesta vuokrasta. Kävi ilmi, että vuokra nousee lähes nelinkertaiseksi.

Entinen noin 464 euron vuosivuokra ponnahtaa uudessa vuokrasopimuksessa noin 1 689 euroon.

Maija Hirvilammi sai Mikkelin kaupungilta kirjeen, jossa kerrottiin hänen vuokraamansa tontin vuokran yli kolminkertaistuvan nykyisestä. Kuva: Maija Hirvilammi

Vuokrat jääneet jälkeen elinkustannusindeksistä

Hirvilammin perhe on asunut tontilla kuutisen vuotta. Vuokrasopimus on peräisin edellisiltä asukkailta, jotka solmivat sen kaupungin kanssa noin 50 vuotta sitten. Ensi vuoden alussa vuokrasopimus on umpeutumassa.

Mikkelin kaupungingeodeetti Hannu Peltomaa kertoo, että juuri puoli vuosisataa sitten kaupunki solmi monia vuokrasopimuksia, jotka tulivat vuokralaisille lopulta edullisiksi.

– Meillä oli aiemmin korotusjärjestelmä, jossa vuokria ei korotettu aina elinkustannusindeksin noustessa vaan vain silloin, jos indeksi nousi vähintään kaksi prosenttia. Viime vuosina indeksi ei ole noussut juuri minään vuonna sen vertaa. Sen takia kaupungissa saattaa olla nyt tontteja, joissa vuokra ei ole noussut 10 vuoteen, Peltomaa kertoo.

Vanhojen sopimusten umpeutuessa vuokria nostetaan kertarysäyksellä elinkustannusindeksiä vastaaviksi. Uusi hinnoittelutapa tuli lainvoimaiseksi heinäkuussa.

Lisäksi monien tonttien hinnat olivat Peltomaan mukaan alun alkaenkin todella halpoja.

– Nyt vuokrat seuraavat elinkustannusindeksiä, eivätkä enää jää siitä jälkeen, Peltomaa sanoo.

Vain kaksi maksuerää

Vaikka Maija Hirvilammin vuokratontin hinta nousi, vuokran voi edelleen maksaa korkeintaan kahdessa erässä. Hirvilammi toivoisi, että maksueriä voisi olla enemmänkin.

– Pienituloiselta lapsiperheeltä [uuden vuokran maksaminen] vaatii paljon suunnittelua, Hirvilammi sanoo.

Peltomaa kertoo, että Mikkelin kaupunki ei hoida laskutusta itse, vaan on ulkoistanut sen ulkopuoliselle operaattorille.

– Joskus on tapauskohtaisesti sovittu, että vuokranmaksaja maksaa aluksi vain osan vuokrasta ja loput jonakin toisena päivämääränä, emmekä laita maksua perintään, Peltomaa sanoo.

Peltomaan mukaan kaupungille on tullut paljon tiedusteluja vuokrankorotuksista, mutta ei juurikaan negatiivista palautetta. Vuokratonteista muutama kymmenen on ostettu uudistuksen jälkeen.

Korjattu 29.9. kello 9:18: Kyseessä on vuosivuokra, ei kuukausivuokra.

.
.