Tutkija: Playboyssa jutut olivat tyttökuviakin kuumempia – "Foorumi USA:n politiikan arvostelijoille"

Puputytöillä rikastunut Hugh Hefner oli politiikan vahva taustavaikuttaja ja demokraattipuolueen tukija.

Hugh Hefner
Uutisvideot: Hugh Hefner vaikutti politiikassa
Uutisvideot: Hugh Hefner vaikutti politiikassa

Hugh Hefnerin julkinen persoona oli ikonen. Kaikki tuntevat kylpytakissaan puputyttöjen ympäröimänä myhäilevän Hefnerin. Playboyn perustaja oli kuitenkin myös kova vallan käyttäjä.

– Eksentristen piirteiden taakse on jäänyt hänen poliittiinen aktivisminsa. Hefner oli hyvin liberaali ja demokraattipuolueen vahva taustahahmo, sanoo mediatutkija Laura Saarenmaa.

Hefner muun muassa edesauttoi Jimmy Carterin nousua presidentiksi vuonna 1976. Vähäinen ei ollut myöskään upporikkaan Hefnerin rahallinen tuki Yhdysvaltain liberaalivoimille.

Laura Saarenmaan mukaan suurin poliittinen merkitys oli itse Playboy-lehdellä.

– Lehti oli foorumi Yhdysvaltain politiikkaa arvosteleville äänille.

Playboy-lehden kirjoittajakunta on todella vaikuttavaa luettavaa: Bertrand Russell, Jean-Paul Sartre, Fidel Castro – lista on kuin vasemmiston kuka on kukin -kirjasta.

Haastateltavikseen Playboy onnistui saamaan ihmisiä, jotka muuttivat maailmaa. Malcolm X, Jimmy Hoffa, Ayn Rand, Daniel Ortega, Lech Walesa.

Samat nimet esiintyivät New York Timesissä ja Time-lehdessä – erona oli lukijakunta. Playboyta luettiin myös muualla kuin itärannikon koulutuissa piireissä.

– Lehdessä oli juttuja myös vastapuolelta. Esimerkiksi kovamaineinen ay-pomo Hoffa edusti eri maailmaa kuin Playboy. Sellaiset jutut toivat terää lehden sisältöön, sanoo Saarenmaa.

Myös Donald Trump on esiintynyt Playboyn kannessa. Lehteä nykyisin luotsaava Hugh Hefnerin poika Cooper Hefner tosin pitää sitä tosin virheenä.

Hugh Hefner ja Karen Christy Chicagossa 1973.
John G. Zimmerman Archive / AOP

Playboy synnytti uuden miestyypin

Playboy oli alusta asti menestystarina. Vuonna 1953 ilmestyneen ensimmäisen Playboyn kannessa poseerasi Marilyn Monroe.

Ensimmäinen alastomia naisia esitellyt aikakauslehti se ei suinkaan ollut.

– Playboy oli freesimpi ja nuorekkaampi kuin kilpailijansa. Ja rohkeampi. Siinä kuinka paljon alastomuutta näytettiin, mutta haastattelujen osalta. Luulen, että haastattelut ovat lehden varsinainen suosion salaisuus, arvelee mediatutkija Saarenmaa.

Alastonkuvillakin lienee osuutensa. Tästä todisteena on lehden tuore päätös palauttaa alastonkuvat lyhyen katkoksen jälkeen.

Hugh Hefner itse määritteli Playboyn lifestyle-lehdeksi, jossa on mukana myös seksiä. Tutkija Laura Saarenmaa hyväksyy määritelmän.

– Playboy ei ole missään nimessä törkylehti. Ei edes seksilehti, sillä sinä ei ollut varsinaisia seksiä käsitteleviä juttuja. Oli tyttökuvat – muu aineisto saattoi mitä vaan, kulttuuria, politiikkaa, kirjallisuutta, elokuvia, taidetta.

Laura Saarenmaan mukaan Playboy synnytti uudenlaisen miestyypin.

– Playboy vapautti miehen. Esitti ajatuksen poikamiehestä, joka elää itsekseen, kuluttaa ja nauttii elämästä ilman perheen painolastia. Tämä oli radikaalia 1950-luvun Yhdysvalloissa, joka hyvin perhekeskeinen yhteiskunta.

Feministi lukee Playboyta hieman eri kulmasta. Tutkija Laura Saarenmaa muistuttaa kuitenkin, että 1960-luvulla Playboy avasi myös naiselle uusia rooleja.

– Playboy raivasi tietä toimeliaammalle naiselle aikana, jolloin naisen seksuaalisuus oli sidottu siveellisyyteen.

Hugh Hefner
Hector Mata

Urpo Lahtinen lanseerasi Suomen Playboyn

Playboy vaikutti myös suomalaiseen lehdistöön. Hymyn perustaja Urpo Lahtinen lanseerasi vuonna 1968 Vip-lehden, joka oli kopio Playboysta.

– Vip oli Lahtisen kruununjalokivi. Siinä oli tyttökuvia, mutta myös politiikkaa ja kulutusta. Lahtinen lupasi avausnumeron pääkirjoituksessa tyylikkyyttä, jonka kehtaisi tilata kotiin, selittää tutkija Saarenmaa.

Suomen Playboyn taival jäi kuitenkin esikuvaansa huomattavasti lyhyemmäksi. Vipin viimeinen numero ilmestyi vuonna 1974.

– Ehkä miesten kulutuskulttuuri ei sopinut 1970-luvun ilmapiiriin.

Playboyn vaikutus näkyi myös muissa miesten lehdissä. Jopa härskeinä pidetyissä Urkissa ja Jallussa on piirteitä amerikkalaislehdestä.

– Uutismaista, yhteiskunnallisiin teemoihin tarttuvaa sisältöä. Muu aineisto suorastaan dominoi verrattuna tyttökuviin.

Myös itse Playboy-lehteä ostettiin Suomessakin. Täällä ilmestyi myös lehden eurooppalaisia versioita. Suomalaista Playboy-lehteä sen sijaan ei koskaan julkaistu.

Lue myös:

Playboyn perustaja Hugh Hefner on kuollut

Julkkikset muistelevat Hugh Hefneriä: "Sananvapauden jättiläinen, legenda, kaikkien ikonien ikoni"