Robinin Hula hulasta älähtänyt poliitikko haluaa suojella lapsia synneiltä, eikä välitä pilkkaajista: "Joutuihan Jeesuskin kiusatuksi"

Moraalittomuutta vastaan taisteleva kunnallispoliitikko Marjatta Räty sai oman hashtagin #marjattagate Twitteriin. Pilkka tuntuu pahalta, mutta Räty jatkaa taisteluaan hulluksi leimaamisen uhallakin.

Julkisuusryöpytys
Marjatta Räty.
Janne Ahjopalo / Yle

Joulukuu vuonna 1990. Tuolloin 39-vuotias Marjatta Räty istui aviomiehensä kanssa iltakahvilla rivitaloasuntonsa keittiössä. Naapurin mies oli vieraana. Hän kertoi päässeensä eroon viinasta uskon avulla.

Helluntailainen naapuri pyysi Rädyn puolisoa mukaansa jumalanpalvelukseen, joka olisi sunnuntaina. Marjatta Rädyn uteliaisuus heräsi ja kutsu huvitti häntä: pääsenpä kunnolla näkemään, kuinka sitä oikein hihhuloidaan, hän ajatteli.

Tuli sunnuntai 9. joulukuuta. Joensuussa oli kunnon talvisää. Pakkasta 19 astetta ja luntakin reippaasti maassa. Helluntaiseurakunnan kirkko oli täynnä väkeä. Ilta muutti Marjatta Rädyn elämän suunnan.

Palveluksen aikana Rädyn ajattelu mullistui: saarnaaja sai hänet vakuuttuneeksi siitä, että Jeesus mahdollistaa pääsyn Jumalan luokse. Se on helluntailainen ajattelutapa.

– Minusta tuli sillä hetkellä Jeesuksen oma.

#marjattagate

“Kaikki jäsenet hän kävi suutelemassa. Eivätkä ne olleet mitään poskipusuja. Se oli aivan näytös.”

Näin Marjatta Räty, 66, paheksui mielipidekirjoituksessaan sanomalehti Karjalaisessa muusikko Olavi Uusivirtaa, joka jakoi suukkoja miespuolisille bändikavereilleen Ilosaarirockin lavalla. Räty on pitkäaikainen Joensuun kaupunginvaltuutettu, jonka kirjoitukset ovat herättäneet keskustelua mediassa ja kaupungin kuppiloissa.

Uusivirtaa ja Ilosaarirockia käsittelevässä kirjoituksessa Räty ihmetteli, miksi tasa-arvoinen parisuhde on päivän sana. Hän kirjoitti, että taivaanisä tarjoaa Uusivirtaan verrattuna oikeaa seurustelusuhteen mallia nuorille – mallia, jossa suhteen osapuolina ovat nainen ja mies. Räty vaati Ilosaarirockille täyskieltoa tai vähintäänkin ohjelmistoon ennakkosensuuria.

Sosiaalisessa mediassa etenkin nuorempi polvi ja rockmuusikot ovat ihmetelleet kerta toisensa jälkeen vuosien varrella, että mitä nyt taas – Pohjois-Karjalasta kajahtaa. Jo vuonna 2014 syntyi hashtag #marjattagate.

Marjatta Räty näyttäytyy Twitterin parissasadassa viestissä kummajaisena. Kummajaisena, joka herättää huvitusta ja hämmästystä. Ikävimmillään häntä kuvaillaan ämmäksi tai lemmikkipossuksi, jolla on otsatukka. Kevyimmilläänkin mielensäpahoittajaksi ja kukkahattupersutädiksi, joka on ”vuosimallia körttiaika”.

Marjatta Räty.
Janne Ahjopalo / Yle

Kaupunkilehti Karjalan Heilin kolumnissa pelättiin, tuoko Räty lausuntoineen Joensuulle takapajuisen maineen. Eräässä tviitissä todettiin: “Ilosaari ja Marjatta Räty takana. Ilosaaren avoimuus ja Rädyn rajoittuneisuus on surullisen hauska kuva Joensuusta”. Festivaalista tyhjentyneestä Joensuusta muistutti loppukesästä vain lehtiotsikot, joista tviitattiin “Joensuu loistaa taas tyhjyydellään. Onneks rokki on vain kerran vuodessa. Paitsi että Marjatta Räty nosti tän kaupungin maailmankartalle!”.

Kaikki tviittaajat eivät ole olleet vihaisia, vaan vaikuttivat aidon huvittuneilta: “Jotenkin vaan pistää hymyilemään. En minä häntä tuomitse, vaan kiitän nauruista”. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton mainoskasvo Hanke Aki vitsaili asiasta somepäivityksessään: "Jossain kun taas peppu vilahtaa, kohta valtuutettu siitä kilahtaa. Meitäpä tuo ei liiemmin haittaa, kaikki julkisuus kun hyvältä maittaa.”

Maratoonari, joka pysähtyi Jumalan edessä

Marjatta Räty on ollut ahkera kommentoija. Laulaja Robinin Hula hula -kappaleen sanoitusta Räty piti liian seksipitoisena lapsille. Robin esiintyi suuressa koululaisten laulutapahtuma Suomen suven avauksessa laulaen vesipisaroista iholla, revityistä farkkushortseista, lanteista ja paidan läpi tuntuvasta sykkeestä.

Lähes kahdeksansataa nakuilijaa rokkiin kerännyt uimaennätys oli “mauttomuuksien mauttomuus”. Jooga puolestaan on liian kaukana Jumalasta.

Marjatta Räty kertoo ymmärtäneensä Jeesuksen löydettyään, että hän voi käyttää rukoilua oppaana elämänsä suuntaviivoihin. Aiemmin iltarukoukset olivat hänelle enemmän tapa, mutta nyt rukous tuntuu syvällä sielussa asti.

Marjatta Räty.
Janne Ahjopalo / Yle

Enää elämää ei tarvitse suorittaa. Ennen vuoden 1990 jumalanpalvelusta Räty juoksi jopa 150 kilometriä viikossa. Plakkarissa oli 24 maratonia ja lukuisia retkihiihtoja. Tahti oli niin kova, että Rädylle tuli loukkaantumisia. Pankkisihteerinä hän järjesti edustustilaisuuksia, mikä merkitsi rajusti ylitöitä – pitkiä päiviä ja uupumusta.

– Olin menevä, oleva ja tekevä. Jumalanpalvelus pysäytti minut. Ymmärsin, että saan asettaa rajat liian kovalle tahdille. Riitän tällaisenaan. Halusin löytää itseni siksikin, että olisin helpompi ihminen muille.

Joka aamuinen rukoilu ystävän kanssa

Räty sanoo haluavansa suojella lapsia ja nuoria. Hän on toiminut Ilosaarirockissa seurakunnan vapaaehtoisena yöaikaan. Hän sanoo näkevänsä, kuulevansa ja lukevansa päivittäin asioista, jotka ovat vahingollisia lapsille.

– Musiikilla ja sanoituksilla on yllättävän paljon merkitystä, kun laulajat ovat lasten ja nuorten idoleita. Kun idoleita palvotaan, rumat ja moraalittomat sanoitukset otetaan vastaan helpommin – aivan kuin vaivihkaa.

Marjatta Räty itse kuuntelee mielellään hengellistä musiikkia ja oopperaa. Musiikkia, jota hän pitää kauniina.

Räty ammentaa voimansa rukoilusta. Mutta hän ei rukoile yksin. Hänellä on syvässä uskossa oleva ystävä, vanha nainen.

– Hänen kanssaan rukoilen joka aamu tunnin. Joka aamu. Kun kirjoitin Ilosaarirockin naku-uinnista kriittistä mielipidekirjoitusta, tuo ystäväni sanoi: “Kuule, sanaakaan et muuta tuosta tekstistä”. Enkä muuttanut. Kun rukoilen, Pyhä henki antaa minulle viisauden.

Marjatta: Poliitikot ovat pilkanneet uskoani

Muiden puolueiden kunnallispoliitikoilta kysyttäessä Marjatta Räty tuo esiin ristiriitaisia kuvailuja. Hänet koetaan toisaalta miellyttäväksi ja sydämelliseksi vähäosaisten puolestapuhujaksi, toisaalta yhteistyökyvyttömäksi, arvaamattomaksi ja suvaitsemattomaksi.

Kaupunginvaltuutettu Anssi Törmälä (kok.) on pastori, jota närästää Rädyn tapa yhdistää herkästi uskonto politiikkaan.

– Minua ja useita muitakin valtuutettuja loukkaa, kun Marjatta argumentoi Raamatun lauseilla poliittisia kantojaan. Mielestäni uskonnolliset argumentit eivät kuulu politiikkaan. Jos käyttää niitä, ikään kuin valjastaa oman uskontonsa poliittisen vallankäytön välineeksi, toteaa Törmälä.

Kaupunginvaltuutettu Hannele Autti (vihr.) sanoo Marjatta Rädyn olevan miellyttävä, mutta kovin omatahtoinen ihminen.

– Ei hän mikään räyhähenki ole, vaikka yllättäviin asioihin ottaakin kantaa. Kuten Robinin Hula hulaan. Sydämellinen ihminen kyllä.

Räty tiedostaa olevansa kahtalainen persoona.

– Ajatellaan, että olen idiootti ja mustavalkoinen. Varsinkin poliitikot ovat pilkanneet uskoani. Se on etenkin aiemmin tuntunut tosi pahalta ja epäoikeudenmukaiselta. Saan myös positiivista palautetta etenkin iäkkäämmiltä ihmisiltä, jotka eivät välttämättä ole sosiaalisessa mediassa, kuten nämä ärhäkimmät tapaukset.

Ajatellaan, että olen idiootti ja mustavalkoinen.

Marjatta Räty

Itseään Räty ei kuitenkaan pidä mustavalkoisena, vaan hyväntahtoisena siipirikkoisten auttajana. Räty on toiminut muun muassa sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtajana, vapaaehtoisena rikosuhripäivystyksessä ja vähävaraisten ruokajakelusta vastaavana.

Räty työskenteli pankkialalla markkinointisihteerinä nelisenkymmentä vuotta ennen kuin sai kovasta työtahdista tarpeekseen. Politiikka on kulkenut mukana jo pitkään. Kuusitoistavuotisen poliittisen uransa aikana hän on sen sijaan siirtynyt aatteesta toiseen. Räty on ollut kolmen puolueen väreissä: keskustan, kristillisdemokraattien ja nyt perussuomalaisten.

Vaikka Marjatta Rätyä voisi kuvailla populistiksi, ei hän ainakaan ole saanut populistipuolue Perussuomalaisista nostetta poliitikon uralleen. Äänimäärä liki puolittui verrattuna aikaan Kristillisdemokraateissa: kun vuoden 2012 kuntavaaleissa ääniä tuli vielä 389, oli niitä vuonna 2017 enää 215.

Perussuomalaisissa hän on pysynyt halla-aholaisessa emopuolueessa.

– Olen tässä ydinporukassa aivan levollisesti.

On opittava armahtamaan heidät, jotka minua solvaavat.

Marjatta Räty

Kristillisdemokraateista lähtö tapahtui äkisti. Se surettaa Rätyä.

– Minulle ilmoitettiin heinäkuussa 2016, että minua ei valita enää ehdokkaaksi. Sanoivat puhuttelussa, että en ole yhteistyökykyinen. Ja että en ole ajamieni asioiden kanssa linjassa puolueen kanssa. Se oli tosi loukkaavaa.

Kristillisdemokraateista kiistetään savustaminen puolueesta.

– Hän erosi kyllä itse. Meillä puolueessa on noudatettava yhteisiä pelisääntöjä. Se hänelle kerrottiin, toteaa KD:n Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Maija Silvennoinen.

Lähtö kristillisdemokraateista sai Rädyn miettimään politiikan jättämistä kokonaan. Oli pysähtymisen paikka.

– Ajattelin tuossa vaiheessa, että politiikka ei ole totuudellista. Ihmiset ajavat omaa etuaan ja vaihtavat mielipidettä, kun se on itselle edullista. Minä pysyn mielipiteessäni.

Marjatta Räty.
Janne Ahjopalo / Yle

Mutta sitten Rätyä lähestyttiin perussuomalaisista. Se johti ehdokkuuteen ja valitsemiseen jälleen kaupunginvaltuutetuksi.

Vaikka Räty on huolissaan vahingollisista sanoituksista lauluissa – ja laulaja Robinin haittavaikutuksista – perussuomalaisten kova puhe ei häntä hätkäytä.

– Puhe on aitoa ja totta. Myönnän kyllä, että vihapuhe tekee minut surulliseksi. Mutta koska en siihen osallistu, en asiaa suuremmalti mieti. Perussuomalaisissa saan olla oma itseni: muut eivät koskaan sano, että minun olisi ajateltava toisin.

Lasten ja nuorten puolesta Marjatta Räty aikoo pitää ääntä jatkossakin, vaikka hulluksi leimaamisen uhallakin.

– Lasten on saatava olla lapsia, siksi pidän ääntä. Olen huolissani, koska suvaitsevaisuuden ja rakkauden nimissä saa nykyisin sanoa näköjään mitä vain. Minun on opittava armollisuutta, sen myönnän. On opittava armahtamaan heidät, jotka minua solvaavat. Joutuihan Jeesuskin kiusatuksi.