Arkkitehtuurimuseo saa osakseen rajua arvostelua: Huono työilmapiiri, kehnot näyttelyt, perustehtävä hukassa

Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste näkee kritiikissä muutosvastaisuutta.

Arkkitehtuurimuseot
Arkkitehtuurimuseo, työntekijä, arkkitehtuuri, ripustus
Arkkitehtuurimuseo on yksi maailman vanhimmista alan museoista. Se on perustettu vuonna 1956.Antti Haanpää / Yle

Joukko nimekkäitä suomalaisia arkkitehtejä on huolissaan Arkkitehtuurimuseon nykytilasta ja tulevaisuuden suunnitelmista. He jättivät hiljan asiasta adressin (siirryt toiseen palveluun)museon johdolle sekä opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka rahoittaa Helsingissä sijaitsevaa valtakunnallista Arkkitehtuurimuseota.

Allekirjoittajina ovat muun muassa kirkkosuunnittelijana tunnetuksi tullut Juha Leiviskä, Kampin keskuksen suunnitellut Juhani Pallasmaa sekä Puolanjuutalaisten historian museon Varsovaan suunnitellut Rainer Mahlamäki.

Mukana on myös Arkkitehti-lehden väistyvä päätoimittaja Jorma Mukala, joka laukoo ajatuksiaan Arkkitehtuurimuseosta. Se on Mukalan mukaan epäonnistunut kolmessa asiassa.

Talo ei hyödynnä kansainvälisesti merkittävää arkistoaan näyttelyissä ja tutkimustyössä. Museo on kadottanut kosketuksensa ulkomailla liikkuviin arkkitehtuurin virtauksiin ja talon työilmapiiri on huono.

– Olen ollut omassa työssäni tekemisissä museon henkilökunnan kanssa. Minulle on selvästi sanottu, että tilanne museossa on melkein kaaosmainen, Mukala sanoo.

Arkkitehtuurimuseon huonosta työilmapiiristä on tullut Yle Uutisille tietoa myös muista lähteistä.

Museonjohtaja Juulia Kauste myöntää, että talon työilmapiirissä on parantamisen varaa.

Hän uskoo, että tyytymättömyyden taustalla on muutosvastarintaa. Arkkitehtuurimuseon pitkät perinteet voivat Kausteen mukaan toimia painolastina.

Museolaitos on instituutiona murroksessa ja uudistumisen paineet kohdistuvat myös Arkkitehtuurimuseoon.

– Siitä on syntynyt kahtiajakautumista. Osa henkilökunnasta on ollut hyvin valmis ja kiinnostunut tekemään uusia asioita, osalla on ollut jopa sellainen asenne, että toivottavasti uudet asiat eivät onnistu, Kauste sanoo.

Työhyvinvointia on Kausteen mukaan yritetty kohentaa monin tavoin hänen kaudellaan. Kauste aloitti museonjohtajana kesällä 2010. Talosta on sen jälkeen irtisanoutunut muutama henkilö.

– Meillä on ollut erilaisia työhyvinvointiin liittyviä prosesseja, Kauste sanoo.

Hän kertoo henkilökunnan pilottihankkeesta, jossa museon sisällä kokeiltiin uudenlaista yhteistyötä henkilökunnan kesken.

– Siinä näkyi jälleen se, että osa asioista onnistui loistavasti ja osa jäi ikään kuin tekemättä, Kauste toteaa.

Arkkitehti-lehden päätoimittajalla on asiasta toinen näkemys.

– Jääkiekkoliigasta on tuttua se, että kun joukkueen tulokset eivät vastaa odotuksia, valmentaja lähtee. Arkkitehtuurimuseolla toimitaan päinvastoin. Työntekijät vaihdetaan, Mukala sanoo.

arkkitehtuurimuseo Juulia Kauste Helsinki.
Juulia Kauste johtaa Arkkitehtuurimuseota.Antti Haanpää / Yle

”Näyttelyjen taso romahtanut”

Vuodesta 2009 Arkkitehti-lehteä luotsannut Mukala on arvostellut jo aiemmin julkaisussaan Arkkitehtuurimuseon näyttelypolitiikkaa.

– Museossa on tietysti myös hyviä näyttelyjä, mutta yleisesti taso on laskenut tai suorastaan romahtanut, Mukala suomii.

Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste ei täysin niele päätoimittajan kritiikkiä. Hän muistuttaa, että museon näyttelytoimintaa on jouduttu supistamaan julkisen kulttuurituen leikkausten takia.

Arkkitehtuurimuseo on menettänyt vuosittain noin puoli miljoonaa euroa budjetistaan ainakin viiden viime vuoden aikana.

– Totta kai se myös näkyy toiminnassa, Kauste toteaa.

Talossa oli esimerkiksi vuosi sitten suomalaisen 1960-luvun arkkitehtuurin ympärille rakennettu näyttely.

– Olemme siirtäneet painopistettä selkeästi siihen, että näyttelyt ovat temaattisia ja kattavat isomman historiallisen kaaren, Kauste toteaa.

Museonjohtaja uskoo, että kritiikin taustalla on myös näkemysero siitä, miten arkkitehtuuria pitäisi tänä päivänä esittää. Näyttelyjä on pyritty Kausteen mukaan suunnittelemaan niin, että arkkitehtuuri aukeaisi myös muille kuin alan ammattilaisille.

– Ehkä arkkitehdit ovat kokeneet sen siten, että heidän privilegionsa on uhattuna, Kauste toteaa.

Kommentillaan hän viittaa perinteisiin yhden arkkitehdin töitä esittäviin arkkitehtuurinäyttelyihin.

Jorma Mukala, päätoimittaja ark, Arkkitehti-lehti, arkkitehtuuri, safa.
Jorma Mukala on Arkkitehti-lehden päätoimittaja.Antti Haanpää / Yle

Talous kuralla pitkään

Osasyy arkkitehtien tyytymättömyyteen liittyy museossa parhaillaan käynnissä oleviin yt-neuvotteluihin. Museon hallituksen puheenjohtaja Marco Steinberg kertoi Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että Arkkitehtuurimuseon toimintatapoja pitää uusia. Ylelle hän kertoo, että museon rahoituspohjaa pitää laajentaa. Se ei voi olla vain opetus- ja kulttuuriministeriön varassa, vaan valtion tuen rinnalle pitää etsiä uusia rahoitusmuotoja.

Arkkitehtuurimuseon talous on ollut kymmeniä vuosia kuralla jo ennen Kausteen kautta. Steinberg tarkoittaa sillä sitä, että Arkkitehtuurimuseo on ollut liian riippuvainen valtion tuesta.

– Joudumme nyt korjaamaan sitä, Steinberg sanoo.

Steinbergin visiossa museon täytyy mennä yleisön luo. Enää ei riitä, että yleisö tulee museoon.

Arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki ei jaa Steinbergin visiota arkkitehtuurin jalkauttamisesta.

– Aika, jota elämme on luonut odotuksia arkkitehtuurin jalkauttamiselle, mutta mielestäni se ei toimi kunnolla käytännössä, Mahlamäki sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä museon vaikeudet loputtomien leikkausten paineessa. Professori kuitenkin muistuttaa, että uudistumisen halu ja vähenevät resurssit ovat huono yhtälö.

– Se on myös yritystoiminnassa vaarallinen tilanne. Silloin täytyy palata perustehtävään ja kohdentaa varat siihen, Mahlamäki sanoo.

Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste näkee muutoksessa mahdollisuuden. Hän toivoo, että arkkitehtuuriin liittyvä tieto saataisiin aiempaa useamman saataville. Siihen voisi auttaa esimerkiksi mobiililaitteen applikaatio perinteisen museotoiminnan rinnalla.

– Sen avulla voisi saada ihmisiä tulemaan myös museoon, Kauste sanoo.

Juttua täydennetty 29.9. klo 18.40 Steinbergin luonnehdinnalla siitä, mitä hän tarkoitti sanomalla, että Arkkitehtuurimuseon talous on ollut kymmeniä vuosia kuralla jo ennen Kausteen kautta.