Hospitalisti tulkkaa potilaalle lääkärin lausuntoja – "Lähinnä kiinnostaisi, mitä sisäelimiä minulta leikattiin"

Oulun yliopistollisessa sairaalassa koulutetaan Suomen ensimmäistä hospitalistia. Kaikki lääkärit eivät pidä uudenlaista erikoislääkärin roolia tarpeellisena.

lääkärit
Lääkäri.
Hospitalisti tutkii, hoitaa ja suunnittelee potilaan jatkohoitoa sekä konsultoi erikoisalan lääkäreitä.Laura Pohjavirta / Yle

OuluHannu Pääkkö toipuu vaativasta leikkauksesta Oulun yliopistollisen sairaalan kirurgian osastolla. Sänkypotilas kiittelee tulevan hospitalisti-lääkärin vierailua sairasvuoteen äärellä.

– Kävihän se kirurgi tässä heti leikkauksen jälkeen, mutta olin vielä niin tokkurassa, että en oikein muista mitä hän sanoi. Lähinnä kiinnostaisi, mitä sisäelimiä minulta leikattiin, mies pohtii.

Yleislääketieteen erikoislääkäri ja hospitalisti-koulutettava Kirsi Laitakarilla on aikaa vastailla Hannu Pääkön kysymyksiin, sillä se kuuluu hänen päätehtäviinsä.

– Hospitalisti tavallaan tulkkaa potilaalle ja omaisille, mitä hoidossa on tapahtunut, mitä tällä hetkellä on meneillään ja mikä on jatkosuunnitelma, Laitakari tiivistää.

Voinnin tiedustelujen ohella Laitakari tunnustelee, siirtyisikö toipilas OYS:sta suoraan kotihoitoon vai mieluummin pariksi vuorokaudeksi terveyskeskuksen vuodeosastolle.

Myönteinen aloitus

Kirsi Laitakari kokee, että hospitalistin rooli on tullut tarpeeseen.

– Pilotin myötä hospitalistin työnkuva ja tehtävä on selkeytynyt. Tämän tyyppistä työtä eivät muut ole tehneet.

Laitakarin mukaan myös potilaat ja omaiset ovat olleet tyytyväisiä uuteen hospitalistin työnkuvaan.

Hospitalisti-erikoislääkäri Kirsi Laitakari.
Hospitalisti tutkii, hoitaa ja suunnittelee potilaan jatkohoitoa, kertoo Kirsi Laitakari.Timo Nykyri / Yle

– Hospitalistille tulee tiettyjä potilaita gastrokirurgisella osastolta. Hän tutkii, hoitaa ja suunnittelee potilaan jatkohoitoa sekä konsultoi erikoisalan lääkäreitä. Kirurgien päätehtävä on leikata, vaikka hekin kiertävät osastoilla. He ovat kiinni myös poliklinikkatoiminnassa.

OYS:n pilotista saatavia kokemuksia hyödynnetään Oulun yliopiston hospitalistin lisäkoulutusohjelmassa, joka alkaa lääketieteellisessä tiedekunnassa tänä syksynä.

Nopeampia ja turvallisempia kotiutuksia

Pilotoitava malli on uutta Suomessa. Sen esikuva löytyy Yhdysvalloista, jossa sairaaloissa toimii nykyisin arviolta jo kymmeniätuhansia hospitalisteja.

OYS:n pehmytkudoskirurgian vastuualuejohtaja Heikki Wiik on vakuuttunut uuden erikoisammattilaisen tarpeesta osana tulevaisuuden sairaala -visiota. Yliopistostollisessa sairaalassa voisi lopulta toimia jopa kymmenkunta hospitalistia.

Hospitalisti Kirsi Laitakari tunnustelee potilaan vatsaa Oulun yliopistollisessa sairaalassa.
Hospitalistilla on aikaa potilaalle ja omaisille, sanoo pilottikoulutettava Kirsi Laitakari.Timo Nykyri / Yle

Hospitalistien koulutusta käynnistävän Wiikin mukaan tarve kasvaa lääketieteen kehittymisen myötä. Yliopistosairaaloissa erikoistutaan yhä monisairaampiin potilaisiin ja isompiin operaatioihin, samalla kun muun muassa kehittyvä päiväkirurgia palvelee tehokkaasti muita potilasryhmiä.

Heikki Wiikin mukaan hospitalistien avulla vältetään sairaaloissa turhaa tekemistä, lyhennetään osastohoitoa ja ennaltaehkäistään komplikaatioita. Näin pärjätään myös suhteessa pienemmällä määrällä kirurgeja.

– Kirurgit erikoistuvat yhä kapeammille erikoisaloille. Heiltä vaaditaan pysymistä oman alansa viimeisimmän tutkimuksen mukana.

Ei oikein muista, mitä kirurgi sanoi.

Hannu Pääkkö

.

Wiik kertoo, että osastoilla tarvitaan uudentyyppisiä lääkäreitä, jotka pitävät kaikki langat käsissään ja pystyvät koordinoimaan lääkitystä ja monimutkaisia hoitokokonaisuuksia myös operaation jälkeen.

– Käytännössä hospitalisti parantaa potilaan hoitoa toimimalla yhteistyökumppanina kirurgeille ja hoitohenkilökunnalle. Toimenkuvaan sisältyy moniammatillisen tiimin johtaminen, Wiik kertoo.

Osa lääkäreistä kriittisenä

Lääkärikunnassa on havaittavissa myös selvää kriittisyyttä hospitalisteja kohtaan. Alan sisäisillä keskustelupalstoilla epäillään mallin soveltumista Suomen olosuhteisiin, sillä Yhdysvaltojen sairaanhoitojärjestelmä poikkeaa paljon suomalaisesta.

Lisäksi koetaan, että kaikilla lääkäreillä on erikoistumisesta huolimatta riittävät taidot kokonaisuuksien hallintaan ja kyky puhua potilaille ymmärrettävää kieltä.

Kirurgit erikoistuvat yhä kapeammille erikoisaloille.

Heikki Wiik

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve punnitsee pyynnöstä lääkärikunnan tunnelmia viimeisellä työviikollaan ennen eläkkeelle siirtymistään.

– Suuri enemmistö ei ole osallistunut keskusteluun hospitalisteista. Kun asiaa on uutisoitu myönteisessä hengessä, on puolustajia löytynyt. Toinen puoli ihmetelee, tarvitsevatko kirurgit todella avukseen tällaisia suomentajia.

Hospitalistin nimike häiritsee toiminnanjohtajaa.

– Vähän ihmetellen odotan tarkempaa selvitystyötä, mikä ongelma tällä ratkaistaan Suomessa. Toivon, että toimelle löytyy työn sisältöä paremmin kuvaava nimike.