Valokuvaaja kyllästyi imettävien äitien kohtaamaan vieroksuntaan – tempaisee kuvilla julki-imettämisen puolesta

Valokuvaaja Tiina Haring ja personal trainer Maria Kumlin keräsivät joukon kuopiolaisia äitejä valokuvattaviksi.

imetys
Jenni Niemi ja Mila-vauva
Toni Pitkänen / Yle

Jenni Niemi riisuu seitsenkuiselta Milalta ulkoilupukua ja avaa samalla oman puseronsa nappeja. He ovat tulleet kuopiolaiselle CrossFit-salille mukaan imetyksen puolesta tehtävään kuvaukseen. Vauva itkee nälkäänsä. Personal trainer Maria Kumlin kannustaa Jenniä, että äkkiä baari auki.

Kamera räpsähtää. Mila katsoo kuitenkin luottavaisesti silmiin, hypistelee kädellä äidin hiuksia ja imetys onnistuu.

– Oksitosiinin täyttämä katse lapsen ja äidin välillä pysäyttää. Sellaista rakastunutta katsetta harvoin näkee muualla, sanoo valokuvaaja Tiina Haring haltioituneena onnistuneen otoksen jälkeen.

Valokuvaaja Tiina Haring ja MamaFactoryn personal trainer Maria Kumlin tekevät yhteistä projektia imettämisen puolesta.

Valokuvaaja asentaa valoja.
Valokuvaaja Tiina Haring asettelee salamalaitteita.Toni Pitkänen / Yle

Mediassa ajoittain kohuttu julki-imettäminen sai naiset nousemaan barrikadeille.

– Haluamme tukea julkista imettämistä sekä näyttää naisille kuinka kauniita he ovat, koska joskus pienilapsiarjessa se unohtuu. Imettämistä ei tarvitse hävetä, vaan se on positiivinen asia.

Kuvilla he haluavat tuoda äidit esille lempeässä yhteisessä hetkessä lapsen kanssa.

Imettävä äiti hämmentää

Kuvauksessa mukana olevat äidit kertovat saaneensa hämmentyneitä katseita imettäessään julkisella paikalla, mutta missään ei ole imettämistä kielletty.

– Sitä ajattelee omia tissejään ihan eri tavalla silloin, kun ne ovat lapsen ruokaa. Silloin se ei ole paljastelua, pohtii Haring.

Neljän lapsen äitinä Tiina Haring kertoo tunteneensa usein ravintolassa katseita ja hänen on tehnyt mieli peittää lapsi ja rinta harsolla.

– Monet varmaan kokevat epävarmuutta, eivät oikein tiedä, miten imettävää naista voi kohdata, jatkaa Haring.

Kolmen lapsen äiti Maria Kumlin on myös aina liikkunut paljon pienten lasten kanssa. Imettäminen on kätevä tapa ruokkia lasta. Kerran lenkillä Puijon portaissa Maria kertoo imettäneensä samalla kantorepussa olevaa vauvaa. Vastaan tullut vanhempi herra oli todennut ihastellen, että wau, voit tehdä kahta asiaa samalla kertaa.

Maria Kumlin valokuvausta imetyksen puolesta
Maria Kumlin.Toni Pitkänen / Yle

– Imettämisessä on paljon positiivista. Jotkut ehkä ajattelevat, että siinä on jotain seksuaalistakin, vaikka siinä ei ole. Se on vaan kaunista, sanoo Maria.

Imetystarinat lentelevät: Kunpa joku olisi kertonut...

Imetys luo siteen lapseen ja kun se onnistuu lapsi saa siitä kaiken tarvitsemansa. Imetyksen onnistuminen palkitsee. Jenni Niemellä maito nousi vasta reilu viikko Milan syntymän jälkeen. Imetyksen alku oli kivinen tie.

– Kukaan ei ollut koskaan sanonut, miten paljon rintapumppu sattuu ja ne hormonit. Se oli melkoista vuoristorataa nälkäisen vauvan kanssa mutta korviketta ei annettu. Sitten, kun maito nousi, sitä olisi riittänyt kaikille muillekin, Jenni nauraa.

Jenni Niemi ja Mila imetyskuvassa.
Tällaisia kuvia valokuvaaja Tiina Haring otti näyttelyä varten.Tiina Haring

Vaikka imetys ei onnistuisi ei äidin kannata kantaa siitä syyllisyyttä. Tiina Haring muistelee, miten ensimmäisten lasten, nyt 6- ja 5-vuotiaiden kanssa imetys onnistui hyvin. Sitten pamahtivat kerralla kaksoset, jotka ovat nyt kaksivuotiaita.

Tavoitteena Tiinalle oli superäitiys ja pystyä imettämään stereona. Toisin kuitenkin kävi. Synnytys täytyi käynnistää kuukauden etuajassa, eikä vauvoille heti muodostunut imemistarvetta. Maidon tulo ei käynnistynyt. Vaikea raskaus, valvotut yöt ja kahden vauvan tarpeet kuluttivat Tiinan ihan loppuun.

– Siinä olotilassa ei väsynyt stressihirviömonsteri saa maitoa aikaiseksi.

Valokuvaus imetyksen puolesta
Toni Pitkänen / Yle

Imetyksen käynnistyminen varsinkin ensimmäisen lapsen kanssa on monelle äidille ollut ongelmallista ja siihen tarvitaan paljon neuvoja ja tukea, korostaa naisten liikunnan ja hyvinvoinnin kanssa työskentelevä Maria Kumlin.

– Lapselle pystyy antamaan läheisyyttä muutenkin. Samalla tavalla isäkin voi olla osallisena. Kunhan lapsi saa ravintoa ja läheisyyttä iholla, ei ole väliä, onko maito rinnasta tai jostain muualta, jokainen tekee sen parhaansa, painottaa Kumlin.

Tiina Haring kokoaa kuvista näyttelyn, joka avautuu maanantaina Kuopiossa kauppakeskus Matkuksessa.