1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelija-asunnot

Opiskelijat karttavat soluasuntoja – Hoas suunnittelee jo kokonaisten talojen purkamista

Hallituksen esitys leikata kimppa-asujien asumistukea saattaa ohjata opiskelijoita yhä enemmän yksiöihin.

opiskelija-asunnot
HOAS toimipiste
Antti Kolppo / Yle

Oma vuokrayksiö on yhä useamman opiskelijan toive. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin jonossa on syyskuun lopussa noin 9 800 hakemusta. Yksiötä tai kaksiota yhdelle hengelle hakee yhteensä lähes 6 000 opiskelijaa. Huone jaetussa asunnossa kelpaisi alle tuhannelle.

Syksyllä opiskeluiden alkaessa soluhuoneistot kyllä täyttyvät, mutta vaihtuvuus niissä on suurta. Tyhjät huoneetkaan eivät ole tavattomuus edes kroonisesta asuntopulasta kärsivällä pääkaupunkiseudulla.

– Kevään loppupuolen hiljaisina aikoina tulee reuna-alueiden kohteissa, jotka ovat etäämpänä opiskelupaikoista, helposti tilanteita, joissa on jonkin verran tyhjäkäyntiä, toteaa Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Tarhion mukaan soluasuntojen karttamiseen on monia syitä. Nuorten asumistottumukset ovat muuttumassa kuten koko väestönkin. Oman rauhan lisäksi yksiöihin houkuttelee asuntojen ikä.

– Soluhuoneistot sijaitsevat käytännössä 70- ja 80-luvuilla rakennetuissa taloissa ja yksiöt sijaitsevat uudemmissa kohteissa. Ja uudistuotantokohteet ovat aina kiinnostavampia, Tarhio sanoo.

Huonokuntoiset solutalot kaukana kampuksista ovat liipasimella

Moni solutalo alkaakin olla peruskorjauksen tarpeessa. Hyvät liikenneyhteydet opiskelupaikkoihin voivat nousta ratkaisevaan asemaan, kun tietyn kiinteistön kohtaloa pohditaan.

– Purkaminen voi tulla mahdolliseksi kohteessa, joka on niin sanotusti opiskelijan kannalta väärällä alueella, peruskorjauksen tarpeessa ja joka painottuu voimakkaasti soluasuntoihin, Tarhio toteaa.

Tarhion mukaan tällä hetkellä tutkitaan yksittäisten talojen tilannetta. Hän ei vielä halua yksilöidä mahdollisia purkukohteita tai sitä, millä alueella rakennukset sijaitsevat. Ratkaisuja asiassa tehdään kuitenkin todennäköisesti jo tämän vuoden puolella.

Asumistuen leikkaus saattaa vähentää kimppa-asumista entisestään

Hallitus valmistelee parhaillaan asumistukeen muutosta, joka leikkaisi soluasujien tukea viidenneksellä. Lausuntokierroksella olevan esityksen mukaan kimppa-asujan asumistuki olisi jatkossa 80 prosenttia yksinasujan tuesta.

Suomen ylioppilaskuntien liiton mukaan muutos kannustaa opiskelijoita muuttamaan entistä enemmän yksiöihin.

– Varmasti se tulee ohjaamaan tähän samaan suuntaan, että yksiöiden kysyntä kasvaa ja soluasuntojen ja kimppakämppien suosio pienenee, sanoo SYL:n hallituksessa muun muassa asumis- ja toimeentuloasioista vastaava Jani Sillanpää.

Myös Tarhio uskoo, että esitys saattaa heijastua solujen suosioon.

– Vain kymmenen prosenttia hakijoistamme hakee soluasuntoa, jos järjestelmiin tulee muutoksia, saattaa se pudottaa määrää entisestään.

Ensi vuonna valmistuu satoja uusia opiskelijayksiöitä

Hoas pyrkii sopeutumaan asumisen trendeihin ja käynnissä oleva uudistuotanto painottuukin voimakkaasti yksiöihin. Ensi vuoden loppupuolella valmistuu yhteensä 546 uutta asuntoa, joista yli 400 on yksiöitä.

– On tärkeää, että me saamme rakennettua valtavasti uudistuotantoa ja hienosti kunnat ovat olleet meitä auttamassa siinä. On aika kestämätön tilanne, jos opiskelijat ovat kilpailemassa samoista pienasunnoista pääkaupunkiseudulle töihin tulevien kanssa, Tarhio huomauttaa.

Myös kimppa-asumisesta yritetään tehdä entistä houkuttelevampaa kämppishaun (siirryt toiseen palveluun) avulla. Hoasin sivuilla voi etsiä itselle sopivaa asuinkumppania ja sen jälkeen hakea kahden hengen soluasuntoa yhdessä. Sovellus on jo Tarhion mukaan lisännyt kämppishakemusten määrää.

– Se rakennettiin meidän asiakastutkimuksemme perusteella. Nähtiin, että tällaiselle on selkeää tarvetta ja se on ollut ihan menestystuote.

Tekstiä korjattu 29.9. klo 10:10: Jani Sillanpään titteli SYL:n hallituksen puheenjohtajasta toimeentuloasioista vastaavaksi.

Lue seuraavaksi