Pohjois-Korea: Trump käyttää hyväksi amerikkalaisopiskelijan kuolemaa

Kuolinsyyntutkijan mukaan Otto Warmbierin ruumiissa ei ollut selviä merkkejä kidutuksesta.

Otto Warmbier
Saattojoukko kantaa arkkua.
Otto Warmbier haudattiin kesäkuussa Wyomingissä Ohiossa.Mark Lyons / EPA

Sanasota Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä on saanut jälleen uuden käänteen. Pohjois-Korea on kutsunut Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia "vanhaksi mielipuoleksi", joka käyttää hyväkseen amerikkalaisopiskelija Otto Warmbierin kuolemaa.

Pohjois-Korean vapautti työleirille tuomitun 22-vuotiaan Warmbierin kesäkuussa erittäin huonossa fyysisessä kunnossa. Hän kuoli Yhdysvalloissa kuusi päivää vapautumisensa jälkeen.

Trump kertoi tiistaina Twitterissä pitävänsä selvänä, että Warmbieria kidutettiin hänen ollessaan vangittuna Pohjois-Koreassa. Pjongjang on kiistänyt Warmbierin pahoinpitelyn.

– Trump ja hänen koplansa käyttävät jälleen hyväkseen Otto Warmbierin kuolemaa Pohjois-Korean vastaisessa propagandassa, Pohjois-Korean ulkoministeriö viestitti maan valtiollisen tiedotustoimiston kautta.

Pohjois-Korean lausunto tuli pian sen jälkeen, kun Warmbierin ruumiin ulkoisesti tutkinut kuolinsyyntutkija Lakshmi Sammarco kertoi, ettei voi vahvistaa väitteitä kidutuksesta. Ruumiissa ei hänen mukaansa ollut selviä merkkejä pahoinpitelystä.

– Me emme tiedä, mitä hänelle on tapahtunut. Se on asian ydin, Sammarco kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Vanhemmat jakavat Trumpin näkemyksen

Warmbierin vanhemmat eivät halunneet pojalleen ruumiinavausta. Tiistaina amerikkalaisilla uutiskanavilla esiintyneet vanhemmat pitivät selvänä, että heidän poikaansa oli pahoinpidelty.

– Hänen päänsä oli ajeltu, hän oli sokea ja kuuro, hänen raajansa olivat rujot ja hänellä oli iso arpi jalassaan. Näytti siltä, kuin joku olisi järjestänyt hänen alahampaansa uudelleen pihdeillä, Fred Warmbier kuvaili poikansa tilaa.

Warmbier tuomittiin Pohjois-Koreassa maaliskuussa 2016 propagandajulisteen varastamisesta 15 vuoden pakkotyöhön. Pohjois-Korean ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat oli lähettänyt Warmbierin maahan rikolliselle "tehtävälle".

– Vanha mielipuoli Trump ja hänen rupusakkinsa ovat herjanneet meidän korkeimman johtomme pyhää kunniallisuutta käyttämällä valeita ja vääristelyä, Pohjois-Korean ulkoministeriö tiedotti torstaina.

Lue lisää:

Vanhemmat syyttävät Pohjois-Koreaa poikansa julmasta kiduttamisesta: "Otto Warmbier tuli kotiin sokeana, kuurona ja rujona"

Pohjois-Korea kiistää kiduttaneensa yhdysvaltalaista opiskelijaa Otto Warmbieriä – "Hänen kuolemansa on arvoitus myös meille"