Ministeriö penää Kittilän kunnalta selvitystä toimenpiteistä – Poliisi epäilee useita luottamusmiehiä virkarikoksista

Valtionvarainministeriö vaatii Kittilän kunnalta selvityksen siitä, millaisiin toimenpiteisiin kunta aikoo ryhtyä, kun useita luottamusmiehiä epäillään virkarikoksista.

Kittilä
Kittilän kunnanvirasto
Annu Passoja / Yle

Valtionvarainministeriö tiedotti torstaina iltapäivällä (siirryt toiseen palveluun), että se on pyytänyt selvityksen Kittilän kunnalta siitä, mitä kunta aikoo tehdä tilanteessa, jossa useita luottamusmiehiä epäillään virkarikoksista.

Kuntalain mukaan kunnan on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jos on syytä epäillä, että luottamushenkilö on syyllistynyt toimessaan virkarikokseen. Keskusrikospoliisi on tiedottanut jo toukokuussa, että se on siirtänyt syyteharkintaan pääosan Kittilän kuntapäättäjiä koskevista virkarikosepäilyistä.

Epäilyt koskevat yhteensä 30 henkilöä, jotka ovat lähes kaikki kittiläläisiä kuntapoliitikkoja. Poliisi epäilee heitä mm. luottamusaseman väärinkäytöstä ja joissakin tapauksissa myös mm. törkeän petoksen yrityksestä.

Kunnassa on ollut lisäksi vireillä aloite, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin epäiltyjen luottamushenkilöiden pidättämiseksi luottamustoimestaan, jos luottamushenkilöt eivät itse vetäydy luottamustoimestaan. Aloite on ollut vireillä elokuusta lukien.

Valtiovarainministeriö pyytää Kittilän kunnalta 18.10. mennessä selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin kunnan viranomaiset ovat ryhtyneet kuntalain ja aloitteen perusteella.

Tähän asti useat Kittilän kuntapäättäjät ovat vedonneet siihen, että tieto epäilyksenalaisista henkilöistä ei olisi julkista tietoa, joten ketään ei voida siksi pidättää luottamustoimestaan.