1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumekoirat

Huumekoirien koulutuksesta liikkuu vieläkin outoja huhuja – "Sanotaan, että koirille olisi syötetty huumeita ja tehty ne riippuvaisiksi"

Poliisi kumoaa huhupuheet perättöminä.

Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Huumekoirien koulutusmenetelmistä liikkuu väärää tietoa. Poliisikoiralaitoksen jo eläköitynyt ylikonstaapeli ja huumekoirakoulutusvastaava Harri Sojakka on kuullut puhuttavan, että huumekoirilla olisi pakkomielle löytää huumeita, koska niistä olisi tehty narkomaaneja.

– Koulutettaville huumekoirille on huhupuheiden mukaan syötetty huumeita ja näin tehty niistä huumeriippuvaisia. Virkakoirat etsivät kuitenkin paljon muutakin kuin huumeita. Miten koiran voisi tehdä dynamiitista riippuvaiseksi, Sojakka kysyy.

Huumekoirille opetetaan tunnettujen huumausaineiden hajut. Mahdolliset uudet huumeetkaan eivät ole ongelma, sillä ne ovat useimmiten jo tunnetuista huumeista muunnettuja aineita. Muuntohuumeet haisevat samankaltaisilta, joten koira tunnistaa ne.

– Koira koulutetaan leikin kautta. Koiralle tehdään erilaisia harjoitteita ja haju, jota koiran toivotaan etsivän, liitetään näihin harjoituksiin ja leikkeihin. Kun koira reagoi hajuun, käytöstä vahvistetaan palkitsemalla. Koira alkaa ajatella, että kun tästä kerran tulee palkka, niin minähän kerron missä näitä hajuja on. Harjoitteita vaikeutetaan pikkuhiljaa tuomalla tilanteeseen häiriöitä ja tekemällä vaikeampia kätköjä, Sojakka kertoo.

Koiralta ei vaadita superominaisuuksia

Viranomaiset käyttävät pääasiassa palveluskoiria ja metsästyskoiria, jotka työskentelevät laumassa ja haluavat miellyttää laumanjohtajaa eli ohjaajaansa. Tällainen koira on helppo saada työskentelemään työparina.

– Viranomaisten koirat eivät ole mitään superkoiria, jotka valikoituvat kaikesta muusta koiramateriaalista. Virkakoiraksi kelpaa ihan normaali, tervepäinen koira, jota lähdetään työstämään. Mikä tahansa pienikokoinen koira ei tosin ole kovin uskottava yleisellä paikalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidossa. Nenänkäyttöön koira voi sopia rotuun katsomatta.

Huumeiden etsinnässä käytetään koiran lisäksi kemiallisia testejä. Sojakka kuitenkin pitää koiraa taloudellisimpana ja helpoimpana apuvälineenä.

– Kukin huumausaine vaatii oman testerinsä. Jollemme tiedä, mitä ainetta etsimme, emme tiedä myöskään, mitä testiä käyttäisimme. Koiralta onnistuu kaikki.

Puolustusvoimien huumekoira Pantteri etsi pakettiautoon kätkettyjä huumausaineita virkahuumekoirien SM-kisoissa Kotkassa syyskuussa 2017. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Koira voi merkata kätkön esimerkiksi tuijottamalla, haukkumalla tai tassulla raapaisemalla.

– Osa koirista alkaa vain heiluttaa häntäänsä vimmatusti, kun ne kätkön löydettyään tietävät, että nyt on palkinto tulossa. Koiralle työskentely on yhdessäoloa ja mukavaa leikkiä.

Virkakoiran ja ohjaajan välille kehittyy tiivis suhde.

– Koiran kanssa työskentelyssä parasta ovat onnistumiset. Koiran ilo on pyyteetöntä. Niillä ei ole maanantaiaamuja, joilloin ei viitsisi tehdä mitään.

Sojakalla oli uransa aikana seitsemän virkakoiraa.

– Koira on hyvin läheinen perheenjäsen, joka ei ole pelkästään isännän koira. Omasta koirasta täytyy tykätä, jotta koirakin aistii, että tämä on mukavaa. Silloin se yhteistyö on saumatonta.

Poliisin koirapartio muodostuu koiranohjaajasta, partiomiehestä ja koirasta.

– Pääsin ensin partiomiehen rooliin ja näin hyvin läheltä, mitä koira tekee. Sitä kautta oli helppo lähteä kouluttautumaan koiranohjaajaksi.

Koiran ammattinimike jää työpaikalle

Tullitarkastaja Kaisa Savikuja odottaa kilpailuvuoroaan virkahuumekoirien SM-kisoissa Kotkassa Jussi-labradorinnoutajansa kanssa. Jussi alkaa haukkua ohi kulkevalle koirakolle.

– Jussi ajattelee heti, että nyt on tekeillä jotain mielenkiintoista, joka on itseltä pois, Savikuja tulkkaa koiraansa.

Labradorinnoutaja Jussi tuli Kaisa Savikujan perheeseen yksivuotiaana. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Savikuja ja Jussi työskentelevät Imatran raja-asemalla. Parivaljakon arkityö on rajanylitysliikenteen tarkastaminen. Yleisimmin Jussin kuonoon tarttuu marijuanan, hasiksen tai amfetamiinin haju. Savikuja ylläpitää Jussin taitoja säännöllisellä harjoittelulla.

– Parasta on harjoitella jonkun muun tekemillä ''pimeillä kätköillä''. Pääpointti on siinä, ettei ohjaajakaan tiedä, missä kätköt ovat. Sellainen harjoittelu vie eteenpäin.

Tähän täytyy panostaa koko sydämestään.

Kaisa Savikuja

– On ihan parasta, että on tällainen työkaveri. Koiran kanssa kehittyy mukava suhde.

Savikujan mukaan Jussin siviilielämä ei eroa tavallisen koiran elämästä. Tullin virkakoirat on koulutettu vain nenänkäyttöön, joten ne ovat kotona ihan normaaleja koiria. Tullin koiria asuu monissa lapsiperheissä.

– Lenkkeilemme, uimme ja vietämme aikaa yhdessä. Työ vaatii lepoa, joten vapaa-ajalla on oikeus levätä.

Savikuja kokee, että huumekoiran ohjaajan on pidettävä koiran kanssa tekemisestä sekä koiran ja itsensä kehittämisestä.

– Tähän täytyy panostaa koko sydämestään. Onnistumiset koiran kanssa ovat parasta, mitä tästä työstä voi saada.

Tullin koirat eläköityvät noin yhdeksän vuoden iässä.

– On etuoikeus, että koiran saa pitää kotona työuran jälkeen. Itse haluan ehdottomasti pitää Jussin kotona, se on perheenjäsen.

Vietti ja terve kiinnostus ratkaisevat

Poliisikorkeakoulun alaisesta Poliisikoiralaitoksesta valmistuvat kaikki Suomen poliisin tarvitsemat poliisikoiran ohjaajat. Ohjaajat kouluttavat heille annetut koirat itse Poliisikoiralaitoksen ohjeiden mukaan. Suomessa on noin 260 eri tehtävissä toimivaa poliisikoiraa. Koiria on jokaisessa Suomen poliisilaitoksessa.

Poliisikoiraohjaajan peruskurssi kestää 2,5 vuotta. Ohjaajalla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta koirista. Peruskoulutuksen jälkeen ohjaaja siirtyy 4-8 kuukauden mittaiseen erikoistumiskoulutukseen.

– Aloitamme koulutuksen ihan nollatasolta siitä, mikä koira on. Käymme läpi eläimen fysiologiaa, toimintamalleja ja -tapoja, Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen toteaa.

Emme me voisi tehdä narkkarin kanssa töitä.

Pekka Kokkonen

Poliisikoiran ohjaaja saa luovutusikäisen koiranpennun koulutettavakseen. Koira on valmis työelämään noin kolmevuotiaana.

– Kaikki koulutus tapahtuu eläimelle lempeällä ja luonnollisella tavalla. Käytämme koiran saalisviettiä hyväksemme ja ehdollistamme koiran tekemään tiettyjä asioita positiivisen kautta. Pakkoa ei koskaan käytetä.

Kahdeksanviikkoisen pennun luonteenpiirteitä voi olla vaikeaa tunnistaa. Voimakas vietti ja terve kiinnostus ihmisiä ja paikkoja kohtaan ovat ratkaisevia tekijöitä poliisikoiraksi päätyvien pentujen valinnassa.

– Mahdolliset puutteet tulevat yleensä ilmi peruskoulutuskauden aikana. Muutama koira joudutaan vaihtamaan vuosittain. Tapauksia ei tule paljon, sillä käytämme hyväksitunnettuja kasvattajia, joiden koirat ovat käyttölinjaisia ja terveitä.

Myös Kokkonen on kuullut huhupuheet huumeiden syöttämisestä koulutettaville huumekoirille.

– Se ei ole missään nimessä totta. Emme me voisi tehdä narkkarin kanssa töitä.