Valtio ei puutu Fortumin Uniper-kauppaan – kyselytunnilla kiistaa myös työttömien asemasta ja määrästä

Eduskunta kävi torstaiseen tapaansa hallituksen kyselytunnin.

Eduskunnan kyselytunti
Mika Lintilä.
Mika Lintilä Jussi Nukari / Lehtikuva

Valtio ei suurimpana omistajana aio puuttua energiayhtiö Fortumin päätökseen ostaa saksalainen Uniper-yhtiö. Päätöksestä kertoi omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) eduskunnan kyselytunnilla.

Asiasta kysyi eduskunnan kyselytunnilla vihreiden Satu Hassi (vihr.). Kysymyksen taustalla on se, että Uniper tuottaa yli 80 prosenttia energiastaan fossiilisilla polttoaineilla. Hassin mukaan Uniperin edustaa väistyviä energiamuotoja.

– Fortumin johto on arvioinut tämän kokonaisuudessa parhaaksi vaihtoehdoksi, Lintilä puolusti.

Lintilä huomautti, että Uniperilla on myös vesivoimaloita Ruotsissa.

– Kun tiedetään tilanne, mitä päätöksiä Saksa on tehnyt ydinvoiman suhteen, niin on aika luonnollista, että näin merkittävällä yhtiöllä on siellä fossiilista energiaa edelleen, Lintilä sanoi.

Saksa on tehnyt päätöksen ajaa maan ydinvoimalat alas.

Kuinka paljon on työttömiä?

Kyselytunnin ensimmäinen puoli tuntia käsiteltiin työttömien lukumäärää ja asemaa.

Työttömien lukumäärään puuttui muun muassa perussuomalaisten Jani Mäkelä. Hän kysyi, minne hallitus on kadottanut 45 000 työtöntä. Mäkelä huomautti kysymyksessään, että työvoimatoimistoihin on rekisteröitynyt noin 54 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten.

– Työttömyys siis paperilla laskee, mutta nouseeko vastaavasti käytännössä työllisyys? Ei siltä kuulosta, Tilastokeskuksen mukaan työllisiä on vain 7000 enemmän kuin vuosi sitten, Mäkelä sanoi.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan 54 000 työttömän lasku selittyy sekä parantuneella työmarkkinatilanteella että tänä vuonna aloitetuilla työttömien määräaikaishaastatteluilla. Lindström sanoi, että myös piilotyöttömien määrä on laskenut 14 000:lla.

– Se kertoo meidän asiantuntijoidemme mielestä siitä, että ihmiset, jotka olivat menettäneen uskonsa hakea töitä, ovat palanneet työmarkkinoille. Sen takia meillä on kummallinen tilanne, jossa samaan aikaan työttömyys laskee, mutta kun työmarkkinoille tulee lisää porukkaa hakemaan töitä, se sotkee tilastoja, Lindström vastasi.