1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomi 100

6-vuotias Topias onki 100 kalaa Suomen juhlavuoden kunniaksi – sitten postilaatikkoon tuli kirje presidentiltä

Topiaksen kesäinen onkimisprojekti mummin kanssa poiki sadan kalan lisäksi kirjeen Sauli Niinistöltä.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Toukokuisena iltana nilsiäläisen laiturin nokassa Pohjois-Savossa istuu nainen ja pieni poika. Pirkko Hirvonen ja tämän tyttärenpoika Topias Jaakkola ovat jälleen kalassa Nilsiässä Palonurmen kylässä. Päivän aikana on noussut jo 16 kalaa ja mummi saa idean. Kun nyt on meneillään Suomen 100-vuotisjuhla, pitäisikö sitä onkia yhdessä sata kalaa juhlavuoden kunniaksi?

Tuumasta toimeen! Monena kesäisenä aamuna Topias juoksee mummin kanssa pihan poikki 100 metrin päähän sijaitsevalle yleiselle rannalle, jonka laiturin nokassa nousee ylös niin kala kuin toinenkin.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

– Yhtenä päivänä saimme 30 kalaa. Silloin ajattelimme, että tänä kesänä saadaan se 100 täyteen, Pirkko Hirvonen kertoo.

Heinäkuun puolenvälin jälkeen 99 kalaa on napattu ja laskettu takaisin järveen. Viimeinen kala antaa kalastajien odottaa parisen tuntia. Viimein Topias kiskaisee järvestä ylös särjen ja parivaljakko iloitsee laiturilla. Sitten mummi saa uuden idean: tästä tempauksesta kerrotaan seuraavaksi presidentille.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ystävällisin terveisin, Sauli Niinistö

Koska Topias osaa vasta kirjoittaa oman nimensä, he laativat kirjeen presidentille yhdessä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä, ja Topiasta jännittää, vastaako presidentti ollenkaan. Pirkko-mummi selittää, että presidentillä on kiireinen kesä. Onhan hän matkalla Yhdysvalloissakin tapaamassa presidentti Trumpia.

Eräänä päivänä autoillessaan Pirkon puhelin soi.

– Nyt se residentti kirjoitti, Topias hihkuu puhelimessa.

Kotiin on tullut virallinen kirje Mäntyniemestä, jossa presidentti kiittää Topiasta kirjeestä ja toteaa, että kalastusprojektissa on kaksikolla ollut paljon hommaa. Mukana on myös kuva Lennu-koirasta, jolle Topias ja Pirkko ovat lähettäneet terveisiä.

– Kirje menee kyllä nyt kehyksiin ja seinälle. Siinä on Topiaksella kerrottavaa ihan lapsenlapsille asti, Pirkko sanoo.

Pirkosta mukavinta koko projektissa on ollut käydä keskusteluja 6-vuotiaan kanssa laiturilla. Kesällä kalastaessa on yhdessä puhuttu niin maitohampaiden lähdöstä kuin syksyllä alkaneesta esikoulusta. Mikä on kaksikon seuraava projekti?

– Eiköhän me ensi vuonna kalasteta sitten satayksi kalaa, Pirkko ja Topias toteavat yhdessä pilke silmäkulmassaan.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle