Tallityttöjen hierarkian huipulla harjataan hevosta, kun muut putsaavat varusteita

Ratsastustalli on tyttöjen yhteisö, jossa hierarkioita tyttöjen välille syntyy, jos niiden annetaan syntyä. Seinäjokelaisella Tiinan tallilla pyritään yhteistoimin siihen, että kaikilla olisi kivaa.

kiusaaminen
Annika Viertola harjaa Nonea.
Annika Viertola harjaa Nonea.Hanne Leiwo / Yle

Tiinan tallilla käy vilske. Toistakymmentä tyttöä odottelee ratsastustunteja, puuhailee hevosten parissa ja jutustelee.

– Ratsastaminen, hevosten kuntoonlaitto ja kaikenlainen muu tallipuuha, luettelee tallin kivoja asioita 10-vuotias Siiri Hautakorpi.

– Hoidan hevosia, ratsastan ja teen tallitöitä. Parasta on ehkä ratsastus ja hevosten kanssa oleminen, sanoo myös 10-vuotias Oona Klockars.

Tiinan tallilla satsataan siihen, että kaikilla olisi hyvä olla. Jos kiusaamista esiintyy, kiusaajalle tulee parin viikon tallikielto. Ennaltaehkäisevänä toimena tallilla on luovuttu tytöille nimetyistä hoitohevosista jo viitisentoista vuotta sitten.

– Oli vähän niin, että yhden hevosen hoitajista muodostui kuppikunta, johon kolmansilla osapuolilla ei ollut oikein pääsemistä, sanoo talliyrittäjä Tiina Koivuniemi.

Kyllä jokaisella tallilla varmaan on hierarkia. Ne, jotka ei sitä tunnusta, ei halua sitä tietää.

Tiina Koivuniemi

Koivuniemen mukaan tallille muodostuu kohtuullisen helposti oma tyttöjen välinen hierarkiansa, ellei siihen puututa. Kokemuksia on.

– Sille, joka ei ollut hierarkian huipulla, tuli niitä ”ei niin kivoja” hommia. Luulen, että se teki sitä hommaa, missä putsattiin hevosen varusteita, eikä harjattu hevosta.

– Kyllä jokaisella tallilla varmaan on hierarkia. Ne, jotka ei sitä tunnusta, ei halua sitä tietää, Koivuniemi sanoo.

Tiina Koivuniemi ja tallitytöt.
Tiinan tallin yrittäjä Tiina Koivuniemi ja tallitytöt.Hanne Leiwo/Yle

Jos ei noudata normistoa, suljetaan joukosta ulos

Helsingin yliopiston tutkija Karoliina Ojanen väitteli 2011 tallityttökulttuurista.

Tutkimus osoittaa, että talleilta todella paljastui tyttöjen oma kulttuuri, normisto ja hierarkia. Kun usein oletetaan, että tytöt liikkuvat pienissä kahdesta neljään hengen porukoissa, talleilla tyttöjen yhteisöt olivat suurempia.

– Suurimmat olivat reilusti yli 10 hengen porukoita. Tytöt kokivat, että talli on paikka, jossa he voivat olla osa isompaa yhteisöä ja porukkaa. Se tuottaa toisenlaista mielihyvää kuin kahdenkeskiset syvät ystävyyssuhteet, Ojanen sanoo.

–Tytöt sanoivat, että tallille voi tulla sellaisena kuin on. Voi olla rikkinäiset vaatteet ja normi onkin, että meikkejä tai feminiinisyyttä korostavia merkkejä ei käytetä. Osa tytöistä koki vapauttavana sen, että pääsi yleisistä sukupuolinormeista eroon.

On erilaisia tehtäviä ja hevosia ja niihin liittyy erilaisia merkityksiä. Kaikille ei annettu kaikkia tehtäviä, vaikka olisi periaatteessa voinut antaa.

Karoliina Ojanen

Tallityttöjen kulttuuri ei kuitenkaan ollut kokonaisuudessaan suvaitseva. Tyttöjen välinen hierarkia oli selvä ja heidän itsensä luomaa normistoa tallilla noudatettava. Se, joka ei noudattanut, saatettiin sulkea ulos joukosta tai joutui kiusaamisen kohteeksi.

– On erilaisia tehtäviä ja hevosia ja niihin liittyy erilaisia merkityksiä. Kaikille ei annettu kaikkia tehtäviä, vaikka olisi periaatteessa voinut antaa, Ojanen sanoo.

Reetta Rintamartunen (vas) ja Siiri Hautakorpi lakaisemassa.
Reetta Rintamartunen (vas) ja Siiri Hautakorpi lakaisemassa.Hanne Leiwo/Yle

"Kunnon tallityttö" ei valita, ei kiusaa, eikä räplää kännykkää

Tiinan tallilla palkitaan vuosittain se tallityttö, joka on osoittanut merkittävää avuliaisuutta ja ystävällisyyttä muita kohtaan.

Tytöille on selvää, millainen hyvä kaveri – tai tallityttö – on.

– Ei kiusaa muita, on kaikille kiltti ja antaa kaikkien hoitaa kaikkia heppoja, sanoo Annika Viertola.

– Ottaa kaikki mukaan ja tekee niitä hommia, eikä oikeasti vain räplää sitä kännykkää ja naura toisille, Siiri Hautakorpi toteaa.

Karoliina Ojanen totesi tutkimuksessaan, että kaikilla tytöillä ei ollut yhtäläisiä mahdollisuuksia edetä tallin hierarkiassa. Periaatteessa kuitenkin se, että osoitti olevansa ”kunnon tallityttö”, antoi etenemiseen mahdollisuuden.

– Kunnon tallityttö ei valita ulkonäöllisistä asioista, uhrautuu hevosen eteen, on hyvä hoitaja ja tekee paljon tallitöitä. Ei itke, vaikka sattuisi, kun putoaa hevosen selästä. Hän nousee ylös ja ratsastaa tunnin loppuun, Karoliina Ojanen listaa.

Kunnon tallityttö ei valita ulkonäöllisistä asioista, uhrautuu hevosen eteen, on hyvä hoitaja ja tekee paljon tallitöitä.

Karoliina Ojanen

Hyvä tallityttö saatettiin palkita vanhempien hoitajien tai hevosten omistajien toimesta pienillä tehtävillä tai huomionosoituksilla. Oma omistushevonen taas ei taannut nousua hierarkiassa.

– Tallityttöys ei edellytä hevosen omistamista. Jos tyttö sai oman hevosen, siitä ei välttämättä seurannut sosiaalista nousua, koska katsottiin, että hän ei ollut sitä välttämättä ansainnut.

Lilian Lähdesluoma taluttamassa hevosta sisälle talliin.
Lilian Lähdesluoma taluttamassa hevosta sisälle talliin.Hanne Leiwo/Yle

"Hevosta sitä ja hevosta tätä"

Tallilla käydään usein monta vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Ojasen tutkimuksessa haastatellut tytöt kokivat, että tallityttöys oli muokannut heitä.

– He kokivat, että eivät ole pikkusieviä tai hätkähdä pienestä. Osa oli sitä mieltä, että ilman tallia ja kavereita heidän murrosikänsä olisi saattanut olla paljon hankalampi, Karoliina Ojanen sanoo.

Vaikka Ojasen mukaan tallille tultiin alun perin hevosten takia, vähitellen tyttöjen yhteisöstä tuli se seikka, joka piti heidät siellä. Haastatellut tytöt kertoivat, että jos tai kun pojat alkoivat jotakuta kiinnostaa, tallihommat jäivät.

– Tytöt korostivat, että talli on turvallinen paikka, jossa saa kokea erilaisia asioita, kehittyä ja oppia. On tyttöjen yhteisö, johon on aina tervetullut.

Kaikilla on se sama palo: ne hevoset!

Tiina Koivuniemi

Tiina Koivuniemi kuvailee tallinsa tyttöyhteisöä mukavaksi ja sellaiseksi, jossa uudet tulokkaat otetaan mukaan. Kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa, vaikkeivat sydänystäviä olisikaan.

– Kauheasti täällä on naurua, höpötystä ja ”hevosta sitä” ja ”hevosta tätä”. Kaikilla on se sama palo: ne hevoset, Tiina nauraa.