Hurrikaanin koettelemalla Dominicalla on edessään suuri jälleenrakennus – "Tilanne on katastrofaalinen"

Hurrikaani Maria tuhosi suuren osan Dominican rakennuksista ja sadosta. Pulaa on ruoasta, vedestä ja suojista, kertoo Ylen haastattelema suomalainen avustustyöntekijä.

Ulkomaat
Tuhoja Dominican pääkaupungin kaduilla. Kadulla on hirmumyrskyn ympäriinsä heittelemää romua. Nainen kävelee kadulla kantaen jotain.
Hurrikaani Maria jätti Dominican pääkaupungin Roseaun kadut lohduttomaan kuntoon.Nina Svahn / Suomen Punainen Risti

Pieni Karibianmeren saari Dominica on yksi hurrikaani Marian tuhovoiman uhreista. Hurrikaani vaati Dominicalla ainakin 25 kuolonuhria.

Dominicalla – kuten monillla muillakin hurrikaanien riepottelemilla Karibianmeren köyhillä saarilla – on edessään vaikea jälleenrakennusurakka.

Tehtävää ei helpota se, että hurrikaani iski pahoin Dominican peruselinkeinoihin, maatalouteen ja turismiin.

Kansainvälisen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Caroline Haga kuvailee saaren tilannetta katastrofaaliseksi.

Arviolta 98 prosenttia rakennuksista on kärsinyt eriasteisia tuhoja. Sadetta on tulossa seuraavat viisi päivää. Pulaa on aivan perustarpeista: ruoasta, vedestä ja suojasta.

– Ruokaa ei ole tarpeeksi. Juuri saatiin vesi toimimaan täällä pääkaupungissa, mutta muualla ei ole juoksevaa vettä, ei ole sähköjä. Lähestulkoon koko maatalous on tuhoutunut ja suuri osa saaren kauniista trooppisesta luonnosta. Eli tilanne on todella vaikea, Caroline Haga kertoo Dominican pääkaupungista Roseausta.

Hurrikaanin laukaisemien mutavyöryjen takia jokien vettä ei voi käyttää juomavetenä. Polttoainekin alkaa loppua.

– Kun sähköt eivät toimi, pitää käyttää generaattoreita, joten pian on pula polttoaineesta.

Dominican saari Maria-hurrikaanin jäljiltä. Katu on täynnä myrskyn rakennuksista repimää rojua.
Suurin osa Karibianmerellä sijaitsevan pienen Dominican rakennuksista vaurioitui, kun hurrikaani Maria iski saarelle.Nina Svahn / Suomen Punainen Risti

Dominican saarivaltiossa asuu yli 70 000 ihmistä.

Terveydenhuollon tilanne vaikuttaa kohtalaisen hyvältä, Caroline Haga kertoo.

– Täällä on sairaala, jossa on generaattori ja sähkö toimii, ja nyt sinne on saatu myös juoksevaa vettä. Joitakin potilaita on jouduttu evakuoimaan helikoptereilla, koska sairaala ei pysty tässä tilanteessa tekemään leikkauksia.

– Olemme myös kiertäessämme nähneet pieniä terveyskeskuksia, jotka ovat pitäneet ovensa auki. Ihmiset ovat siellä työskennelleet ympäri vuorokauden auttaakseen lähimmäisiään.

Kaikkia asukkaita ei ole tavoitettu

Avun perille saamista vaikeuttaa, että myrsky on tehnyt monet tiet käyttökelvottomiksi. Tulevat sateet voivat edelleen laukaista mutavyöryjä ja pahentaa tilannetta.

– Vesitilanne on vaikea. Yritämme jakaa vedenpuhdistustabletteja, mutta koko maahan ei pääse autoilla. Emme edes tiedä, mikä tilanne on saaren eteläpuolella, Caroline Haga kertoo.

– Olemme päässeet nyt pohjoispuolelle saarta ja sieltä kiertämään pieniä kyliä. Suurin osa ihmisistä on käsittääkseni tavoitettu. Eteläpuolella ei asu yhtä paljon ihmisiä, mutta he asuvat vuoristokylissä, joihin on vaikea päästä.

Punainen Risti sai keskiviikkona tuotua Dominicalle ruoka-apua meriteitse. Saaren lentokenttä on juuri saatu avattua, mutta teiden huonon kunnon takia sieltä ei saada kuljetettua perille isoja kontteja apua.

– Täällä on jonkin verran asumissuojia, koska saarta koetteli jo kaksi vuotta sitten trooppinen myrsky. Sen jälkeen pystytettiin suojia. Ihmiset myös asuvat toistensa luona. Joissakin talossa kellarit ovat säilyneet, jos lähellä ei ole ollut tulvivaa jokea.

Dominikaaninen tasavalta
Punainen Risti toimitetti avustuksia Dominicalle meriteitse. Vuonna 2017 Hurrikaani Marian runnomalla saarella oli huutava tarve elintarvikkeille, vedelle ja rakennusmateriaaleille.Nina Svahn / Suomen Punainen Risti

Suuri jälleenrakennusurakka edessä

Ennestäänkin köyhälle Dominicalle myrskytuhojen korjaaminen on kova paikka.

– Ihmiset ovat positiivisia ja sanovat, että kovalla työllä tästä päästään eteenpäin, mutta näin täydelliset tuhot – tämä on ollut pahin saarelle iskenyt hurrikaani – vaativat kaikkien meidän apua monta vuotta eteenpäin, jotta ihmiset pääsevät jaloilleen, Punaisen Ristin avustustyöntekijä Caroline Haga kertoo.

– Suuri osa asukkaista on riippuvainen maataloudesta, ja se on nyt tuhoutunut pitkäksi aikaa.

Punainen Risti pyrkii tuomaan hätäapua, ruokaa, telttoja ja pressuja mutta myös tukemaan paikallisia ihmisiä käynnistämään normaalin elämän.

Dominica tarvitsee apua vielä pitkään. Haga arvioi, että Punaisen Ristin avustusoperaatio jatkuu vielä monta kuukautta, mahdollisesti jopa yli vuoden.

– Toivomme, että ihmiset muistaisivat tämän pienen saaren, joka on täydellisesti tuhoutunut ja jossa ihmisillä on vaikeaa, Caroline Haga sanoo.