1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Hybridikeskus suojassa lain kouralta, Valkoisessa talossa sisäinen tutkinta, pilvipoutaa luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomessa aloittanut hybridikeskus suojassa tuomiovallalta

Syyskuussa toimintansa aloittanut hybridiuhkakeskus nauttii Suomessa lainkäytöllistä koskemattomuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että keskus on vapautettu kaikesta, lähinnä siviili- ja hallinto-oikeudellisesta tuomiovallasta. Selvitimme, mitä se käytännössä tarkoittaa ja miksi ratkaisuun on päädytty. Hybridikeskuksen tarkoituksena on edistää ymmärrystä valtiollisten tai ei-valtiollisten toimijoiden hybridivaikuttamisesta sekä hybridiuhkien torjunnasta.

Kuka kerää tietoja sinusta verkossa?

Kuva: Yle

Verkossa tapahtuva tiedonkeruu toteutuu usein kolmansien osapuolten toimesta. Tietojen analysointiin, ostamiseen ja myymiseen erikoistuneet palvelut keräävät käyttäjätietoja, joiden avulla voidaan kohdistaa niin mainoksia kuin sisältöjä. Usein sivustoilla vieraileva käyttäjä ei ole tietoinen siitä, mitä tietoa ja kenen toimesta hänestä kerätään.

Luonnonkauniit Oulujärven saaret kiistan keskellä

Kuva: Risto Degerman / Yle

Vastustajat pelkäävät hakkuiden tuhoavan saarten luonnontilaisia metsiä. Metsähallituksen mukaan kyse on suunnitelluista metsänhoitotöistä, jotka parantavat retkeilymahdollisuuksia. Kiistan taustalla on kysymys siitä, mikä merkitys saarilla on tulevaisuudessa luontokohteina. Osa luonnonsuojelijoista pelkää, että hakkuiden ulottaminen retkeilyalueille murentaa vähitellen muiden suojelualueiden pitävyyttä.

Valkoisen talon väkeä sähköpostitutkinnassa

Kuva: Michaekl Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on aloittanut sisäisen tutkinnan joidenkin henkilökuntaan kuuluvien käytettyä yksityisiä sähköpostitilejään työasioiden hoitoon. Asiasta kertoo politiikkaan keskittyvä verkkolehti Politico. The New York Times -lehti kertoi maanantaina, että ainakin kuusi presidentti Donald Trumpin avustajaa on käyttänyt yksityisiä sähköpostitilejään työtehtäviensä hoitoon. Heidän joukossaan ovat mm. entinen esikuntapäällikkö Reince Priebus ja ex-neuvonantaja Steve Bannon. CNN:n mukaan myös presidentti Trumpin avustaja ja vävy Jared Kushner on tutkinnan kohteena.

Tallinnassa mietitään kyberturvallisuutta

Kuva: Tiina Jutila / Yle

EU-maiden johtajilla on huippukokous Tallinnassa. Perjantaina he keskustelevat siitä, miten tietotekniikan kehittyminen vaikuttaa talouteen, hallintoon ja turvallisuuteen. Kokouksen puitteissa pidetään Tallinn Digital Summit -tapahtuma, jonka pääpuhujana on perjantaina Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

Poutaa ja sumua

Kuva: Yle

Sää jatkuu poutaisena ja pilvisenä, kertoo Ylen meteorologi Pauliina Kuokka. Aamulla on sumua suuressa osassa maata. Päivällä pilvipeite rakoilee siellä täällä. Päivän ylin lämpötila on pilvisyydestä riippuen seitsemästä neljääntoista astetta. Lisää säästä yle.fi/saa.