AFP: Marcel Proust maksoi lahjuksia saadakseen hyvät arvostelut Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjalleen

Ranskalaiskirjailija suosi hämärätoimissaan kirjoituskonetta, jotta käsialaa ei pystytä yhdistämään häneen.

Marcel Proust
Kirjailija Marcel Proust halusi varmistaa, että Swannin tie -romaani saa ansaitsemansa arvostuksen.
Kirjailija Marcel Proust halusi varmistaa, että Swannin tie -romaani saa ansaitsemansa arvostuksen.CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Marcel Proust (1871-1922) hallitsi kirjoittamisen lisäksi myös hys, hys -osaston markkinoinnin.

Kirjailijan vastikään löydetyt kirjeet paljastavat, että Proust maksoi lahjuksia saadakseen Swannin tie -romaaninsa (1913) ranskalaisen Le Figaro -sanomalehden etusivulle. Myöhemmin hän maksoi toiselle sanomalehdelle saadakseen kirjoittaa itse oman romaaninsa arvostelun.

– Swannin tie on pieni mestariteos. Herra Proustin näkemykset ja tuntemukset ovat täysin ainutlaatuisia, kirjailija kuvaili omaa teostaan.

Maininta etusivulla irtosi nykyrahassa 1 000 eurolla, arvostelua rukkaamaan Proust pääsi reilulla parilla tuhannella eurolla.

Proustin hämäräperäinen kirjeenvaihto on tullut päivänvaloon, kun harvinainen painos Swannin tiestä on menossa myyntiin Sothebyn huutokauppakamarissa Pariisissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan taiteilija oli hyvin huolellinen peitellessään jälkiään. Hän vältti kirjoittamista käsin, jotta mitään pitäviä todisteita ei jäisi siitä, että "raha on vaihtanut omistajaansa".

Proustin epätoivoiset yritykset ostaa hyvää julkisuutta voivat selittyä sillä, että useat kustantajat olivat tyrmänneet Swannin tien julkaisun. Kyseisestä teoksesta alkoi Proustin romaanisarja Kadonnutta aikaa etsimässä, jota pidetään modernin romaanitaiteen merkkipaaluna.

Lähteet: AFP