Perunaa on nostettu vauhdilla pohjalaispelloilta – ruokaperunan päätuotantoalueella enää neljännes perunasadosta pellossa

Syyskuun lopun poutasää on vihdoin jouduttanut myöhään siirtynyttä perunan nostoa. Perunaa on noussut maasta vikkelästi muun muassa Suomen ruokaperunan päätuotantoalueella Suupohjassa.

peruna
Ruokaperunaa perunavarastossa.
Tänä syksynä perunavarastoissa on kooltaan tavanomaista pienempiä perunoita.Mirva Korpela / Yle

Viimeisen puolentoista viikon sää on saanut pieniä ihmeitä aikaan pohjalaisilla perunapelloilla. Parantuneet sääolot ovat jouduttaneet ruoka- ja tärkkelysperunan nostoa.

– Nämä ovat olleet kullan arvoisia päiviä, summaa karijokelainen perunanviljelijä Timo Hautaviita. Hän istuu MTK:n perunavaliokunnassa ja Suupohjan Perunalaakso Oy:n hallituksessa.

Suupohjassa nostamatta on Timo Hautaviidan karkean arvion mukaan enää noin neljännes perunasadosta. Etelä-Pohjanmaan puolella Kauhavan seudulla ja Järviseudulla nostettavaa on hieman enemmän.

– Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän kasvustot ovat myöhässä.

Pieniä perunoita mutta laatu hyvä

Kasvustojen hitaan tuleentumisen vuoksi ruokaperunan kuoren vahvistuminen on ollut hidasta. Perunajauhotehtaat ovat puolestaan odottaneet, että perunan tärkkelyspitoisuus nousee.

Timo Hautaviita kuitenkin arvioi, että perunan laatu on yllättävänkin hyvä. Määrä jää normaaliksi, tosin perunat ovat tavanomaista pienikokoisempia.

– Peruna on kestänyt tämän kesän säät ehkä parhaiten kaikista viljelykasveista.

– Mitään nosto-ongelmia ei Suupohjassa ole ollut. Vaikka vettä on tullut, ei meillä ole ollut poikkeuksellisen märkää. Pellot ovat kovettuneet nostokuntoon.

Timo Hautaviidan mukaan oikukkaan kesän säässä suurin vaikutus oli vähäisellä lämpösummalla.

– Heikon lämpösumman vuoksi täyttää satoa ei saatu.

Jos säät jatkuvat suosiollisina, Timo Hautaviita uskoo, että Suupohjan kaikki perunat on nostettu 10. lokakuuta mennessä.

Perunan päätuotantoaluetta

Pohjalaismaakunnat ovat perunan viljelyn päätuotantoalueita Suomessa. Suupohjassa tuotetaan pääosin ruokaperunaa ja ruokateollisuusperunaa, Kauhavan seudulla ja Järviseudulla tärkkelysperunaa.

Perunan viljely on kaiken kaikkiaan keskittynyt Suomessa läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään MTK:n laskelmien mukaan peräti kaksi kolmannesta ja ruokateollisuusperunasta reilu puolet Pohjanmaalla. Tärkkelysperunasta lähes puolet tulee Etelä-Pohjanmaalta ja noin 40 prosenttia Satakunnasta.