1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rohingyat

YK:n pääsihteeri järkyttyi Myanmarista: "Humanitaarinen painajainen – ihmisoikeuspainajainen"

Antonio Guterresin mukaan kyseessä on maailman nopeimmin kasvava pakolaiskriisi.

Rakhinen osavaltiossa on poltettu kymmeniä kyliä, mistä ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Myanmarin hallitusta. Kuva on Myanmarin hallituksen järjestämältä toimittajamatkalta. Kuva: AFP / Lehtikuva

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii Myanmarin hallintoa keskeyttämään välittömästi sotilaalliset operaatiot, joiden seurauksena puoli miljoonaa rohingya-muslimia on paennut Bangladeshiin. Guterresin mukaan meneillään oleva humanitaarinen kriisi kylvää pohjaa radikalisoitumiselle, rikollisuudelle ja ihmiskaupalle.

– Kyseessä on humanitaarinen painajainen, ihmisoikeuspainajainen, Guterres sanoi puheessaan YK:n turvallisuusneuvostolle.

Guterres vaatii Myanmaria myös päästämään humanitaarista apua kriisin keskiössä olevaan Rakhinen osavaltioon. Aiemmin pääsihteeri on kutsunut Rakhinen tapahtumia etniseksi puhdistukseksi. Hänen mukaansa Myanmarissa on käynnissä maailman nopeimmin kasvava pakolaiskriisi.

Bangladeshiin paenneet rohingyat ovat Guterresin mukaan kertoneet rajusta väkivallasta ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista, kuten seksuaaliväkivallasta ja maamiinojen käytöstä siviilejä vastaan. Guterres varoittaa, että jos väkivaltaisuudet leviävät edelleen Rakhinen keskiosiin, ne voivat ajaa jopa 250  000 ihmistä lisää pois kodeistaan.

YK:n vierailu alueelle lykkääntyi

YK:n edustajien piti torstaina vierailla Rakhinessa, mutta vierailu siirtyi ensi viikkoon. Lykkäystä perusteltiin sääoloilla. Vierailu olisi ensimmäinen YK:n edustajille sen jälkeen, kun Rakhinessa puhkesi laajoja väkivaltaisuuksia viime kuussa.

Rakhinen tapahtumista on vaikea saada tietoa, koska Myanmar on rajoittanut voimakkaasti myös avustusjärjestöjen ja median pääsyä alueelle. Avustusjärjestöt pelkäävät, että Rakhinessa on kymmeniätuhansia rohingyoja, jotka tarvitsevat pikaisesti ruokaa ja lääkkeitä.

Kymmenen lasta hukkui

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon kuolonuhreja kriisi on kaikkiaan vaatinut. Torstaina ainakin 15 ihmistä sai surmansa, kun rohingyoja kuljettanut vene kaatui rajussa merenkäynnissä Bangladeshin rannikon edustalla.

Bangladeshin viranomaisten mukaan hukkuneiden joukossa oli kymmenen lasta.

Kuolonuhrien määrä saattaa nousta vielä huomattavasti, koska uutiskanava al-Jazeeran mukaan veneessä oli yli sata ihmistä. Parikymmentä ihmistä on pelastettu merestä hengissä.

Silminnäkijöiden mukaan turma tapahtui vain lyhyen matkan päässä rannasta.

– He hukkuivat aivan silmiemme edessä. Vain muutamia minuutteja myöhemmin ruumiit ajautuivat rantaan, kertoi paikallinen kauppias Mohammed Sohel.