Jäänmurtajahankinnat edenneet USA:n kongressissa – suomalaisetkin kärkkyvät jopa kuuden aluksen kauppoja

Jäänmurtajakaluston uusimista kannatatetaan yli puoluerajojen. Kongressin odotetaan tekevän lopullisia päätöksiä lähiviikkojen aikana.

telakkateollisuus
Polar Star
Yhdysvaltain raskas jäänmurtaja Polar Star.Mariana O'Leary / USA:n rannikkovartiosto / EPA

*Washington. *Vuosia valmisteltu hanke uusista jäänmurtajista pohjoisilla vesillä on nytkähtänyt eteenpäin Yhdysvalloissa. Kongressi valmistelee ensi vuoden budjettia ja uudet jäänmurtajat ovat mukana esityksissä.

Yhdysvaltain jäänmurtajapäätökset kiinnostavat suomalaisia. Kymmenkunta suomalaista yritystä kärkkyy erilaisia tilauksia, joita alusten rakentaminen mahdollisesti poikii.

Yhdysvaltalaiset pyrkivät rakentamaan uudet aluksensa itse, mutta alan tietotaitoa heillä on vähän. Maassa on tällä hetkellä vain yksi raskas jäänmurtaja, Polar Star, joka on jo 40-vuotias.

Ensimmäinen uusi alus 2023?

Yhdysvallat saattaa hankkia useita aluksia. Yhdysvaltain rannikkovartion jäänmurtajaohjelmassa on asetettu tavoitteeksi saada käyttöön ensimmäinen uusi raskas jäänmurtaja vuonna 2023.

Alaskan senaattori Dan Sullivanin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kongressilta saattaa tulla rahoitus jopa kuudelle uudelle jäänmurtajalle Yhdysvaltain pohjoisilla vesillä.

– Varmaksi ei vielä voi sanoa mitään, mutta pieniä askeleita jäänmurtajarahoituksen myöntämiseksi on havaittavissa. Tarkempaa tietoa rahoituspäätöksistä odotetaan lähiviikkojen aikana, ulkoasiainsihteeri Iina Peltonen Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöstä sanoo.

Senaatti nimesi lakiesitykseen

Kongressin edustajainhuone on esittänyt jäänmurtajia sisäisen turvallisuuden ministeriön budjettiin.

Senaatti puolestaan nimesi kautta aikain ensimmäistä kertaa jäänmurtajat maan puolustuslinjauksia koskevaan lakiesitykseen. Äänestyksessä jäänmurtajien hankkimista kannatettiin yli puoluerajojen luvuin 89-8.

Lakiesitys otetaan huomioon, kun Yhdysvaltain ensi vuoden noin 700 miljardin dollarin suuruisesta puolustusbudjetista päätetään.

Uusien jäänmurtajien rahoitus ratkaistaan osana sisäisen turvallisuuden ministeriön määrärahoja. Maininta myös puolustusbudjetissa on kuitenkin tärkeää, sillä uusien alusten tilaajana olisi Yhdysvaltain rannikkovartiosto.