1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

OP:n tuleva pääjohtaja: Euron vahvistuminen huoli vientiteollisuudelle

OP Ryhmän johtotehtäviin palaava Timo Ritakallio sanoo, että finanssimaailma on muuttunut kymmenen vuoden aikana monella eri tavalla.

talous
Ylen aamu-tv: OP:n tuleva pääjohtaja Timo Ritakallio
Ylen aamu-tv: OP:n tuleva pääjohtaja Timo Ritakallio

Viime viikolla OP Ryhmän pääjohtajaksi nimitetty Timo Ritakallio sanoo, että Suomi tarvitsee pidemmäksi aikaa selvästi vahvempaa talouskasvua. Hän muistutti, että Suomen bruttokansantuotteen kehitys on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana heikkoa.

– Näen sellaisen uhkan, että Suomen talous on yhä hyvin vientivetoinen. Viennin kilpailukyvyn säilyttäminen on keskeistä. Viimeaikainen euron vahvistuminen on lievä huoli tällä hetkellä vientiteollisuuden näkökulmasta, Ritakallio sanoi perjantaina Ylen aamu-tv:ssä.

Ritakallio peräsi Suomeen jälleen rakenteellisia muutoksia, että talous toimisi ketterämmin.

– Työmarkkinoiden pitää olla joustavat, jotta sinne olisi helppo tulla. Toisaalta työnantajalle pitää olla mahdollisuus sopeutuksiin, jos tilauksia ei tulekaan, hän luetteli.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Ritakallio aloittaa OP Ryhmän pääjohtajana maaliskuussa.

Finanssikriisi ja digitalisaatio myllertäneet

Ritakallion nimitystä OP:hen on kutsuttu kotiin paluuksi, sillä hän työskenteli ennen Ilmarista kymmenisen vuotta OP:n johtotehtävissä. Ritakallio palaa takaisin OP:n palvelukseen yhdeksän vuoden vuoden jälkeen, sillä hän siirtyi Ilmarisen varatoimitusjohtajaksi vuonna 2008 ja aloitti yhtiön toimitusjohtajana vuonna 2015.

Ritakallio sanoo, että finanssimaailma on muuttunut kymmenen vuoden aikana monella eri tavalla.

– Yksi tekijä oli vuoden 2008 finanssikriisi, jonka jälkeen sääntely on lisääntynyt ja luonut uusia rasitteita, pääomavaateita pankkisektorille, Ritakallio muotoili aamu-tv:ssä.

Suuri muutos on myös se, että digitalisaatio on vallannut alaa ja luo uutta kilpailua markkinoille. Ritakallion mukaan pankkisektoria haastetaan ainakin kahdesta suunnasta.

– Suuret, globaalit teknologiajätit kuten Apple, Facebook ja Google tulevat ja pyrkivät tulemaan sektorille, jossa pankit ovat perinteisesti toimineet. Samaan aikaan pieniä startup-tyyppisiä innovaatioita tulee tarjoamaan palveluita kapealta sektorilta.

Uuden OP:n johtajan mukaan pankin pärjäämisen kannalta olennaista on mahdollisimman hyvien palveluiden tarjoaminen asiakkaille. Vahvuutena on se, että pankit ovat taseeltaan hyvässä kunnossa.

Lue seuraavaksi