Uusi dokumentti Nokian kännyköiden noususta ja tuhosta päästää johtajat pinteestä

Arto Koskisen dokumenttielokuva kokoaa yhteen entisten Nokian matkapuhelimien tekijöiden tarinat menestyksen ja tappion ajoilta.

kulttuuri
Johannes Väänänen
Tähtihetkessä puhuttiin Nokian matkapuhelimien matkasta huipulta pudotukseen.

Tänään perjantaina ensi-iltansa saavassa Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina käy läpi Nokian kännykkähistorian maailmanmaineesta huipulta putoamiseen. Esimerkiksi Kuningas Litmasen ja Kahlekuninkaan ohjannut Arto Koskinen innostui Nokian tarinasta jo vuoden 2013 syyskuussa.

– Tunsin valtavaa helpotuksen, kun tuli uutinen, että Microsoft on ostamassa Nokian matkapuhelinteollisuuden. Silloin myötäeletty tuska oli ohi. Tunsi, että tästä täytyy tehdä elokuva.

Nokian kännyköiden tarina on kirjojen ja elokuvien kannalta herkullinen. Tällä hetkellä onkin tekeillä myös toinen elokuva aiheesta. Ohjaaja Maarit Lallin fiktioelokuva Nokia – made in Finland on käsikirjoitusvaiheessa.

Tavallisia työläisiä ääneen

Koskinen valitsi elokuvansa näkökulmaksi vähemmän julkisuudessa nähtyjen nokialaisten tarinat. Äänessä on esimerkiksi insinöörejä ja markkinoijia. Nokian kännykkäbisneksen keulakuvia ei juuri nähdä.

– Halusin vähän erilaisia ihmisiä ääneen dokumenttiin. En halunnut loukata isoja johtajia, jotka ovat julkisuudessa kertoneet aikaisemmin tarinaa.

Koskinen lähti liikkeelle omasta ystävästään heti projektin alussa.

– Kaikilla meillä on ollut tuttuja Nokian matkapuhelinteollisuudesta. Minun yksi lukioaikainen ystäväni Juha Lakkala oli aika korkeassa asemassa. Kun elokuvaa alettiin tekemään, Juha suositteli myös muita nokialaisia elokuvaan.

Koskinen halusi tehdä elokuvansa hyvässä hengessä antaen haastateltavien jutustella. Dokumentti on kokoelma henkilökohtaisia muisteluja. Elokuvassa ei kuulla kommentoivaa kertojaa tai tiukkoja kysymyksiä.

– Minulla ei ollut hinkua lähteä painostamaan ketään. Lähdin etsimään tarinoita sillä mentaliteetilla, että puhukaa mitä puhutte.

lakimiehiä silhuettina
Pini Hellstedt / Illume Oy

Nokialaisten monet kohtalot

Nokia Mobile – matkapuhelimen tarinassa liikutaan innolla tehdyistä keksinnöistä töiden loppumiseen. Mutta mitä entisille Nokian matkapuhelimien tekijöille kuuluu tänä päivänä?

– Osa on perustanut firmoja, osa viettää eläkepäiviä. Joillekin on käynyt heikommin. Mutta kaikista huomaa, miten voimakasta sitoutuminen yhtiöön ja tekemiseen oli.

Koskinen toivoo elokuvan nostavan esiin kysymysen siitä, millaisissa olosuhteissa luovuus ja innovatiivisuus kukoistavat.

– Itse näen kaikki Nokian kännykkäinsinöörit taiteilijoina.