Lappeenrannan teatterin kulissit kaatuvat – työuupumusta, johdon savustamista ulos, virkamiehet ja poliitikot vastakkain

Lappeenrannan kaupunginteatterin henkilökunta ovat jakaantuneet kahteen leiriin näytelmässä, jonka ohjaajina on teatterinjohtajan lisäksi virkamiehiä ja poliitikoita.

kulttuuri
Lappeenrannan kaupunginteatterin Suuri näyttämö
Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri avattiin kauppakeskus Isossa-Kristiinassa vuonna 2016.Pyry Sarkiola / Yle

Lappeenrannan kaupunginteatterin kulisseissa on kesästä lähtien esitetty melkoista varjonäytöstä. Sen päärooleissa on nähty teatterinjohtaja, virkamiehiä, poliitikkoja ja näyttelijöitä. Jokainen tuntuu lukevan eri käsikirjoitusta samassa näytelmässä.

Teatterin työilmapiiri on tulehtunut. Seurauksena osalla työntekijöistä on terveysongelmia, muun muassa työuupumusta.

Kuohunnan keskipisteenä on teatterijohtaja Timo Sokura, jonka pestille kaupungin virkamiehistö sekä osa näyttelijöistä haluaisi laittaa pisteen.

Kaikesta oli periaatteessa sovittu jo kesällä: Sokura, kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Päivi Linnea-Pötry sekä vielä korkeammalla virkamiespallilla istuva hyvinvointi- ja sivistyspalvelujohtaja Tuija Willberg olivat jo kesäkuussa päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että Sokura siirtyy sivuun ensi kesän jälkeen.

Syksyn tullen käsikirjoitus oli kuitenkin mennyt uusiksi. Yle selvitti, kuinka Lappeenrannan teatterisotku oikein syntyi.

Timo Sokura
Timo Sokura tuli hankalaan aikaan teatterinjohtoon Lappeenrantaan kaksi vuotta sitten, kun vanhassa teatterissa jylläsivät sisäilmaongelmat, uutta teatteria rakennettiin kauppakeskukseen ja henkilökuntaa oli stressaannut entisen johtaja Jari Juutisen jäljiltä. Yle

Epäluottamusta, sairastumisuhkaa ja vähäiset lipputulot

Myllerrys alkoi kesäkuussa, kun teatterijohtaja kuulee virkamiehiltä, ettei hänelle aiota esittää optiovuosia eli kahden vuoden jatkoa pestissään.

– Kylmä suihkuhan se oli, Timo Sokura sanoo kuultuaan virkamiesten kannan, että hänen pitäisi lopettaa.

Pestin päättämisestä kertoivat Sokuralle hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg, kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry ja kaupunginsihteeri Alina Kujansivu.

Sokuran mukaan asiaa perusteltiin häntä kohtaan koetulla epäluottamuksella, henkilöstön sairastumisella, joka johtuu osittain hänen puutteellisista johtamistaidoistaan sekä teatterin liian vähäisillä lipputuloilla ja katsojamäärillä.

Näistä viimeisin nostettiin kärkeen julkisuudessa syyksi jatkopestin torppaamiseen.

Sokura kertoo, että lopulta hän ja virkamiehet päätyvät yhteisymmärrykseen. Hänen pestinsä päättyisi.

– Sanoin kesäkuun palaverissa virkamiehille, että jos on näin syvä epäluottamus, niin sitten tämä saa riittää, kertoo Timo Sokura.

Sokuran mukaan virkamiehet eivät luottaneet häneen, koska teatterin ohjelmistovalinnat olivat linjattomat, hänen ohjaamistaan pidettiin kyvyttömänä ja hänen henkilöstöjohtamistaitojaan arvosteltiin.

Alkukesän aikana neljä kaupunginteatterin näyttelijää olivat kirjelmöineet kaupungin virkamiesjohdolle kertoakseen, että he haluavat Sokuran pois teatterin johdosta.

Näyttelijät väittivät muun muassa, että Sokuralla ei ole johtajantaitoja.

Kaikki eivät kuitenkaan ole asiasta samaa mieltä. Muun muassa näyttelijä Jarno Kolehmainen puolustaa teatterijohtajaa.

– Mun mielestä se oli tosi arveluttavaa. Teatterin suunta on ollut nousujohteinen, Kolehmainen sanoo.

Poliitikot mukaan peliin

Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Eeva Arvela sai tietää Sokuran ja virkamiesten välillä käydystä keskustelusta vasta heinäkuussa.

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg otti yhteyttä Arvelaan ja kertoi, että esitys teatterijohtajan vaihtamisesta otetaan lautakunnan listalle elokuuksi.

Lautakunnan johtaja Arvela sanoi Willbergille, ettei asiaa voi ottaa seuraavaan kokoukseen, koska lautakunnalla ei ole tarpeeksi tietoa asiasta.

Asia päätetään esitellä lautakunnalle elokuussa, mutta päätös saisi odottaa syyskuuhun.

Sitä ennen ehtii tapahtua paljon.

Tuija Willberg
Toimialajohtaja Tuija Willberg esitti, ettei Sokura saisi jatkaa pestiään teatterinjohdossa.Tommi Parkkinen / Yle

Elokuun alussa teatterin henkilökunta kutsuttiin kokoukseen, jossa kesällä aloittanut uusi toimialajohtaja Tuija Willberg esittäytyi teatterin työntekijöille. Paikalla oli myös kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry.

Virkamiehet kertoivat teatterilaisille, että teatterinjohtaja Timo Sokuralle ei tulla esittämään jatkopestiä.

– Itse olin melko vaitonainen kokouksessa. Virkamiehet lähinnä puhuivat, Sokura kertoo.

Jos on näin syvä epäluottamus, niin sitten tämä saa riittää.

teatterinjohtaja Timo Sokura

Sokuran henkilökunta reagoi tilanteeseen voimakkaasti.

– Henkilökunnassa alkoi melkoinen älämölö ja puolestapuhujieni kanta tuli siellä kyllä selvästi ilmi, Sokura kertoo.

Vaikka Sokura oli jo päättänyt luopua jatkopestistä, hän alkoi puoltavien puheenvuorojen takia pohtia asiaa uudestaan.

– Minua pyydettiin harkitsemaan uudelleen moneltakin taholta. Henkilökunnan, luottamushenkilöiden ja en muista oliko siinä myös virkamiesten taholta, Sokura muistelee.

Eeva Arvela
Eeva Arvelan oli sen kannalla, että Sokura jatkaa teatterinjohdossa vielä optiovuotensa vuoteen 2020 asti. Yle Etelä-Karjala

Myöhemmin elokuussa asiaa esiteltiin poliitikoille kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kokouksessa. Oman näkemyksensä teatterin tilanteesta kertoivat näyttelijöiden luottamusmies Jussi Johnsson ja Timo Sokura.

– Se oli ikävä kokous. Kaikille jäi oikein epämiellyttävä tunne, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Eeva Arvela kokouksen tunnelmasta.

Asia päätettiin valmistella lautakunnan syyskuun kokoukseen. Ennen sitä Eeva Arvela halusi selvittää tarkasti Sokuran oman näkemyksen tilanteesta.

– Halusin kuulla miten hän itse näkee tilanteen. Onko hän omasta mielestään ollut hyvä johtaja, ja mitä hän on tehnyt teatterin eteen, kertoo Eeva Arvela.

Arvela kuuluu Sokuran puolustajiin. Arvelan mukaan Sokura on saanut ihmiset uudestaan kiinnostumaan teatterista.

– Ajattelin, että jos Timo ilmaisee itse, että hän haluaa jatkaa, niin teen kaikkeni, että se onnistuu, Arvela sanoo.

Mielipuolen päiväkirja Lappeenrannan kaupunginteatterissa.
Teatterin näyttelijä Jarno Kolehmainen kokee, että kyse on näkemyseroista tiettyjen näyttelijöiden ja Timo Sokuran välillä.Yle

Teatterinjohtaja jatkaa sittenkin

Syyskuussa kulttuuri- ja liikuntalautakunta kokoontuu päättämään teatterinjohtajan jatkosta.

Virkamiehet esittävät lautakunnalle, että Timo Sokuran pesti päättyisi vuoden päästä elokuussa. Uuden teatterijohtajan rekrytointi on määrä käynnistää saman tien.

Esitys kuitenkin jyrätään tylysti. Lautakunta äänestää 9–2 (siirryt toiseen palveluun) Sokuran jatkopestin puolesta.

Päätös tarkoittaa sitä, että Sokura jatkaa teatterin johdossa vähintään vuoteen 2020.

Työilmapiiriä pyritään parantamaan keskustelemalla

Ainakin osalle kaupunginteatterin työntekijöistä viime vuodet ovat olleet rankkoja. Ylen saamien tietojen mukaan työntekijöiden terveys on reistaillut muun muassa työuupumuksen vuoksi.

Nyt ilmapiiriä pyritään puhdistamaan. Jatkopestin saanut Sokura on jo kokoustanut virkamiesjohdon kanssa asiasta.

Teatterin työilmapiiriä pyritään parantamaan sisäisillä keskusteluilla. Jos ne eivät tuota tulosta, paikalle pyydetään ulkopuolinen asiantuntija selvittämään asiaa.

– Pyritään siihen, että mahdollisimman vähän jäisi hampaankoloon, Sokura sanoo.

Näyttelijä Jarno Kolehmaisen mielestä ongelmat johtuvat osittain ihmisten keskinäisistä näkemyseroista. Kyse on hänen mukaansa muun muassa näyttelijä Jussi Johnssonin ja Timo Sokuran välisistä näkemyseroista.

– Joidenkin henkilöiden näkemyserot ovat vaan niin isot. Pitäisi vaan tulla jotenkin toimeen.

Yle on toistuvasti ja tuloksetta yrittänyt tavoittaa Jussi Johnssonia kommentoimaan asiaa.

04.10.2017 klo 13.53 Tekstiä muokattu: Näyttelijä Jarno Kolehmaisen viimeistä kommenttia on tarkennettu.