Suomen Kansallisbaletin uusi johtaja tulossa Ruotsista

Entinen Tukholman Kuninkaallisen baletin ensitanssija Madeleine Onne on tehnyt uraa baletin taiteellisena johtajana sekä Tukholmassa että Hong Kongissa. Häntä ehdotetaan Suomen kansallisbaletin uudeksi johtajaksi.

baletti
Madeleine Onne.
Madeleine Onne.Eero Hannukainen / AOP

Ruotsalainen Madeleine Onne, 57, jatkaa jo vakiintunutta suomalaista perinnettä. Kansallisbaletin johtajat ovat olleet skandinaaveja sitten Jorma Uotisen, jonka kausi päättyi vuonna 2001.

Väistyvä baletinjohtaja Kenneth Greve ja hänen edeltäjänsä Dinna Bjørn ovat tanskalaisia.

Suomen kansallisbaletin johtajaksi ehdolla oleva Onne aloitti Tukholman Kuninkaallisessa baletissa vuonna 1978 ja nousi kuusi vuotta myöhemmin ensitanssijaksi. Talon taiteelliseksi johtajaksi hänet valittiin hieman yli neljäkymmentävuotiaana vuonna 2002.

Onne tunnetaan rakenteiden tuulettajana.

Hän perusti 1990-luvun jälkipuolella Tukholmassa yhä toimivan tanssiryhmän Stockholm 59º North. Yhdysvalloissa läpimurtonsa tehnyt ryhmä esittää nykytanssia ja siinä esiintyy Kuninkaallisen baletin tanssijoita.

Tukholmassa syntynyt Onne tunnetaan Ruotsissa traagisesta henkilöhistoriastaan. Balettitanssijaksi halajavalla Onnella todettiin 13-vuotiaana skolioosi, joka vinouttaa selän.

Diagnoosi ei kuitenkaan lamauttanut nuorta tanssijaa ja Onne taisteli itsensä Pohjoismaisen balettimaailman huipulle.

Madeleine Onne, Michael Knappstein ja Benjamin-poika vuonna 2013.
Madeleine Onne, Michael Knappstein ja Benjamin-poika vuonna 2013.Charles Hammarsten / AOP

Greven tuttu

Onnea arvostetaan tanssipedagogina. Hänet valittiin hiljan Yhdysvalloissa toimivan Houstonin balettiakatemian johtajaksi. Talossa opiskelee vuosittain yli 1000 tanssijaa eri puolilta maailmaa.

Onnen pesti jää kuitenkin todella lyhyeksi, jos Kansallisoopperan ja -baletin hallitus siunaa hänen nimityksensä lokakuussa.

Yhdysvaltoihin Onne siirtyi Kaukoidästä, jossa hän johti Hong Kongin balettia vuodesta 2009.

Ruotsalaistanssija on tuttu suomalaisille Helsingin kansainvälisestä balettikilpailusta, jossa Onne istui tuomaristossa vuonna 2012, kun Kenneth Greve johti puhetta. Taiteilijat ovat tavanneet pitkin matkaa erilaisissa balettimaailman tapahtumissa ulkomailla.

Onne poikeaa Grevestä siinä, että hänellä on pitkä kokemus baletin taiteellisesta johtamisesta toisin kuin Grevellä, joka oli toiminut ennen Suomen pestiään balettimestarina.

On todennäköistä, että Greve on tukenut Onnen valintaa seuraajakseen.

Greveltä Onne perii balettiryhmän, josta noin puolet on suomalaisia ja toinen puoli tulee ulkomailta. Kansallisbaletissa toimii myös nuorisoryhmä.

Suomen kansallisbaletin johtajan paikasta kisasi loppupeleissä noin 80 henkilöä. Uutta baletinjohtajaa etsittiin avoimella ja suorahaulla sekä rekrytointiasiantuntijan avulla.

Suomen Kansallisoopperan ja -baletin hallitus siunaa Onnen valinnan lopullisesti sen jälkeen, kun asiassa on kuultu henkilöstöryhmiä. Kokous pidetään 10. lokakuuta.

Madeleine Onne
Madeleine Onne johti Tukholman Kuninkaallista balettia vuosina 2002 - 08.Charles Hammarsten / AOP