1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. öljyvuodot

Isohaaran voimalaitoksella öljyvuoto – Kemijokeen valunut muutamia kymmeniä litroja

Öljyä on vuotanut voimalaitoksen rakenteisiin kokonaisuudessa arviolta 200 litraa. Öljyä imeytetään ja vettä pumpataan pois voimalaitoksesta parhaillaan.

öljyvuodot
Isohaaran voimalaitos.
Risto Koskinen / Yle

Kemijoen Isohaaran voimalaitokselta on päässyt venttiilivuodon takia öljyä vesistöön. Öljyä on vuotanut voimalaitoksen rakenteisiin kokonaisuudessa arviolta 200 litraa. Suurin osa rakenteisiin levinneestä öljystä on kerätty talteen.

– Puhdistustöitä on tehty öljynimeytystyynyillä, jotka imevät pelkän öljyn. Myös pumpuilla on poistettu vettä, sanoo PVO-Vesivoima Oy:n käyttöpäällikkö Teuvo Jouhten.

Öljymäärä nähdään vasta erottelun jälkeen. Jouhten mukaan pelkästään öljy on hankala kerätä, joten tässä vaiheessa pumpataan pois sekä vesi että öljy, ja öljy eritellään myöhemmin.

Tarkempi öljymäärä nähdään vasta erottelun jälkeen. Siivouksen ajan neljäsosa voimalaitoksesta on poissa käytöstä. Voimalaitos pyritään puhdistamaan lauantaihin mennessä.

"Meitä tympäisee se yksikin litra"

Vuodon takia öljyä on päätynyt voimalaitoksen alapuoliseen Kemijokeen muutamia kymmeniä litroja.

– Määrä ei ole valtava, mutta meitä tympäisee se yksikin litra, sanoo Jouhten.

Öljy leviää jokeen päästyään laajalle alueelle. Käyttöpäällikön mukaan vähäistä määrää öljyä on mahdotonta kerätä.

Kalastajat ovat ilmoittaneet havaintoja öljylautoista, mikä auttoi vian havaitsemisessa. Asiaa on tutkittu monta päivää ja öljyvuoto löytyi viimein torstaina, jolloin korjaustoimenpiteisiin ryhdyttiin. Öljyvuotoja voimalaitoksilla havaitaan silloin tällöin. PVO-Vesivoima Oy:n voimalaitoksissa öljyvuotoja tapahtuu muutaman vuoden välein.

Öljyvuotoa puhdistetaan Isohaarassa.
Pohjolan Voima

Pohjolan Voiman tiedotteen mukaan Isohaaran öljyvuodosta on ilmoitettu ympäristönsuojeluviranomaisille Keminmaan kuntaan ja Kemin kaupunkiin sekä Lapin ELY-keskukseen.

Lue seuraavaksi