1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtapaturmat

Huonokuntoinen silta petti ja työntekijä putosi kuiluun – Stora Enson tehtaan johtoporras selvisi pienillä sakoilla

Syytteet törkeästä vammantuottamuksesta hylättiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Stora Enson kartonkitehdas Inkeroisissa. Kuva: Yle

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan työntekijä loukkaantui keväällä 2015 pudottuaan huonokuntoiselta sillalta keräyspaperikuiluun.

Mies oli mennyt inventoimaan hylkyrullavarastoa ja lähtenyt ylittämään liki kolme metriä syvää kuilua, kun kulkusillan ritilä oli pettänyt ja hän oli pudonnut kuiluun. Mies loukkaantui vakavasti ja sai muun muassa maksarepeämän. Kuilun pohjalla oli noin puoli metriä vettä, joten mies olisi voinut myös hukkua.

Syyttäjä vaati tehtaanjohtajalle, tuotantopäällikölle ja käyttöinsinöörille rangaistusta työturvallisuusrikoksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Kymenlaakson käräjäoikeus on kuitenkin päätynyt lievempiin tuomioihin.

Kymenlaakson käräjäoikeus hylkästi kokonaan syytteet törkeästä vammantuottamuksesta. Tehtaanjohtaja ja tuotantopäällikkö saivat pienet sakkorangaistukset työturvallisuusrikoksesta. Kummankin rangaistus on kymmenen päiväsakkoa. Myös käyttöinsinöörin katsottiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, mutta häntä ei rangaistu asiassa.

Hylkyrullavarastolla käytiin harvoin

Käräjäoikeuden mukaan onnettomuus sattui sellaisessa osassa kartonkitehdasta, missä vain harvat työntekijät työtehtävissään käyvät. Hylkyrullavarastossa ei myöskään käydä kovin usein. Käräjäoikeus katsoi, että vaikka silta olisi ollut pitkäänkin huonokuntoinen ja siten lainvastainen, huono kunto on jäänyt havaitsematta osittain inhimillisistä syistä.

Käräjäoikeuden mukaan tehtaanjohtaja ja tuotantopäällikkö kuitenkin laiminlöivät vastuutaan huolehtia työpaikan turvallisuudesta.

Loukkaantunut työntekijä ei ole vaatinut asiassa rangaistusta, joten kenenkään syyllistymistä vammantuottamukseen ei ole ollut tarpeen arvioida. Stora Enson mukaan loukkaantunut työntekijä palasi pian tervehdyttyään töihin ja on tehtaalla töissä edelleen.

Niin ikään tuomion saanut käyttöinsinööri jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Hän oli ollut loukkaantuneen miehen esimiehenä vasta niin vähän aikaa, että hänen syyllisyytensä tapahtuneessa oli vähäinen.

Tehtaanjohtajan ja tuotantopäällikön sakkorangaistusten ohella kartonkitehtaalle tuomittiin yhteisösakko. Sakko on 10 000 euroa. Se on huomattavasti lievempi kuin syyttäjän vaatima 100 000 euroa. Asiassa on otettu huomioon muun muassa se, että työturvallisuuteen tehtaalla on onnettomuuden jälkeen kiinnitetty entistä enemmän huomiota ja tarpeellisiin toimiin vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi on ryhdytty.