Verovälttelyä ja pimeitä palkkoja – yritysjohtaja hyötyi vilungista satoja tuhansia euroja

Asikkalassa toimineen yrityksen johtohenkilö on saanut käräjäoikeudessa vuoden ja 11 kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

veronkierto
Lakikirja.
Oikeus katsoi tuomitun täytyneen tietää tekonsa johtavan uhrin kuolemaan. Arkistokuva.Yle

Asikkalassa toimineen yrityksen johtohenkilö on saanut Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa vuoden ja 11 kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Lisäksi syytetty tuomittiin viiden vuoden liiketoimintakieltoon ja menettämään rikosten taloushyötynä yhteensä noin 450 000 euroa.

Oikeus arvioi verojen välttelyllä kertyneen taloushyödyn hieman pienemmäksi kuin syyttäjä.

Syyttäjän mukaan yrittäjä oli saanut verojen välttelyllä talousetua vuosien 2009–2013 välillä yhteensä noin 456 000 euron verran.

Tuomittu oli yhtiön hallituksen jäsen ja omistaja sekä syyttäjän mukaan myös toiminnan tosiasiallinen johtaja.

Hän jätti maksamatta noin 100 000 euron edestä tuloveroja ilmoittamattomista yrityksen myyntituloista. Lisäksi laskuihin ei ole eritelty arvonlisäveroja, mistä taloushyötyä kertyi noin 250 000 euroa.

Yritys myös maksoi työntekijöilleen pimeitä palkkoja. Siitä tuomittu sai hyötyä yli sadan tuhannen euron verran, kun ennakonpidätyksiä ja sosiaaliturvamaksuja ei maksettu.

Törkeästä kirjanpitorikoksesta tuli tuomio, kun pimeitä palkkoja maksettiin yrityksen kirjanpidon ulkopuoliselta pankkitililtä. Tilille ohjattiin yrityksen myyntituloja lähes 1,9 miljoonan euroa ja niitä varoja käytettiin pimeiden palkkojen maksamiseen.

Syyttäjä vaatii oikeudessa alun perin syytetylle kahden vuoden ja neljän kuukauden pituista vankeusrangaistusta.