Oikeusministeri Häkkänen ihailee Merkeliä ja Thatcheria – "Raiskauksista pitää saada pitkiä tuomioita"

Kansalaistottelemattomuus on oikeusministeri Antti Häkkäselle punainen vaate.

suomalaiset poliitikot
Antti Häkkänen
Eduskunnan käytävät tulivat Häkkäselle tutuiksi jo silloin, kun hän toimi ministeri Jyrki Kataisen ja Paula Risikon avustajana.Petteri Sopanen / Yle

Mäntyharjulainen Antti Häkkänen yllätti perheensä kolmevuotiaana. Isä löysi poikansa kotoa pöydän alta leikkimässä kunnanvaltuuston kokousta.

Nyt 32-vuotias Häkkänen on oikeusministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpon luottomies.

Antti Häkkänen liittyi kokoomukseen 15-vuotiaana. Kokoomusnuorten puheenjohtajana hän aloitti 2012. Sieltä kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen poimi Häkkäsen erityisavustajakseen.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja ja juristi kerää kansanedustakollegoilta monenlaisia luonnehdintoja: ”Aikuisena syntynyt”, “Taitava ja älykäs”, “Pelkkää teflonia”, “Saattaa pärjätä, jos malttaa perehtyä”.

Isäkin oli kokoomusvaikuttaja

On kulunut vasta viisi kuukautta siitä, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti Häkkäsen oikeusministeriksi. Kokoomuslaiseksi Häkkänen kasvoi jo lapsuuden kodissaan.

Häkkäsen isä Markku Häkkänen on pitkän linjan kokoomuspoliitikko ja juristi.

Pari kohua sentään mahtuu Häkkäsenkin elämään. Vuonna 2012 kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak ehdotti lapsilisien poistamista, ”koska niillä tuetaan heikomman aineksen lisääntymistä”.

Kokoomusnuorten silloinen puheenjohtaja Antti Häkkänen ryntäsi korjaamaan vahinkoja. Hän kiirehti ilmoittamaan, että näkemys ei edusta kokoomusnuorten näkemystä. Schubak sai lähteä.

Nuorisopoliitikot eivät enää ylitä uutiskynnystä

Viime vuosina kohuja on tullut vähemmän. Uutiskynnys ei enää ylity, kun kokoomusnuoret vaativat, että Suomen pitäisi liittyä heti sotilasliitto Natoon.

– Tavallaan harmi, jos räväköitä mielipiteitä ei tule enää edes nuorisojärjestöistä. Muistan, kun Li Andersson ehdotti vasemmistonuorten puheenjohtajana, että pankit pitäisi sosialisoida, Häkkänen muistelee.

Häkkäsen mukaan häneen mielipiteensä eivät ole “radikaalista nuoruudesta” juuri muuttuneet.

– Jos vertaa mielipiteitäni neljä vuotta sitten, niin tuli kohua, kun sanoin, että yritysten verotusta pitää keventää. Tämä hallitus ja viime hallitus ovat keventäneet yritysten verotusta juuri sen verran kun silloin halusinkin.

Häkkänen uskoo, että käsitys hänen nuoruutensa kovista mielipiteistä perustuu siihen, että vielä viime hallituskauden aikana tällaiset puheet tuntuivat raflaavilta.

Antti Häkkänen
Antti HäkkänenPetteri Sopanen / Yle

”En ole kieltämässä lähimmäisenrakkautta”

Kansalaistottelemattomuus on oikeusministeri Antti Häkkäselle punainen vaate. Häkkänen kiirehtii sanomaan, ettei hän halua kriminalisoida turvapaikanhakijoiden auttamista.

– En ole kieltämässä lähimmäisenrakkautta.

Ongelmat syntyvät Häkkäsen mukaan silloin, kun auttaja kieltäytyy antamasta viranomaisille tietoja siitä, missä kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut liikkuu.

– Jos turvapaikanhakija saa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja jää maahan, hän syyllistyy rikokseen. Poliisilla on oikeus saada selville, onko hän syrjäytymässä ja tai kenties rikollisissa puuhissa..

Kun hallitus piti elokuussa tiedotustilaisuuden budjettiriihestä, sinisten ministeriryhmän johtaja Sampo Terho avasi suunsa ja kertoi, että hallitus halua teettää uhka-arvion kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

Terho jatkoi tilaisuudessa tiukennusten luetteloa: oleskeluluvan voisi peruuttaa, pakolaisstatuksen lakkauttaa tai kaksoiskansalaisuuden peruuttaa, mikäli henkilö syyllistyy terroritekoihin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hymyilivät kireästi vieressä.

Häkkäsen mukaan kyse ei ollut hallituksen linjan tiukennuksesta.

– Uudistuksia on suunniteltu jo viime talvesta lähtien. Nyt niitä vain korostettiin ja vauhditettiin päätöksiä.

Vihaposti on tullut tutuksi

Oikeusministerin työnkuvaan kuuluu myös asioita, joista ei voi puhua. Ministeriin otetaan yhteyttä esimerkiksi, kun lapsi kaapataan.

– Näitä asioita hoidetaan yön tunteina. Yleensä kyse on huoltajuusriidoista. Kansainvälistyvä maailma tarkoittaa kansainvälistyviä parisuhteita, joissa toinen osapuoli on ulkomaalainen. Tulevaisuudessa näitä tulee yhä enemmän.

Enempää Häkkänen ei voi eikä halua asiasta sanoa. Myös omat yksityisasiansa hän haluaa pitää tiukasti poissa julkisuudesta.

Pari viikkoa sitten kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi Facebookissa uhkauksista, jotka olivat kohdistuneet hänen puolisoonsa. Häkkänen tietää, että vihamiehiltä ei voi politiikassa välttyä.

– Vihaposti ja uhkailu ovat tuttuja minulle jo useampien vuosien ajalta. Maahanmuutosta ja työllisyydestä voi yrittää puhua vaikka kuinka kieli keskellä suuta puhua, mutta silti osa ihmisistä närkästyy ja ajattelee, että asioita tehdään ihan ilkeyttään.

Antti Häkkänen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti ensimmäisen kauden kansanedustajan Antti Häkkäsen keväällä oikeusministeriksi.Petteri Sopanen / Yle

140 merkin pikatotuudet eivät innosta

Häkkäsen mielestä poliitikoksi ei kannata kuitenkaan ryhtyä, jos haluaa saada pelkkää ruusupostia.

– Pitää jaksaa selittää asioita, mutta silti kaikki eivät tykkää. Mutta se kuuluu politiikkaan.

Häkkänen ei innostu twitter-poliitikoinnista. Mielipiteet puristetaan 140 merkkiin ja julkaistaan niitä sen kummemmin pureksimatta.

– Presidentti Mauno Koivistokin sanoi aikoinaan, että pitää fundeerata ensin.

Raiskauksista kovemmat tuomiot

Parhaillaan Häkkänen pohtii, pitäisikö esimerkiksi raiskauksista antaa kovempia tuomiota. Mutta ensin hän haluaa selvittää asiaa. Selvityksen tulokset valmistuvat ensi vuoden puolella.

– Se on yhteiskunnallinen arvokysymys. Raiskauksista pitää saada pitkiä tuomioita. Suhtaudun erittäin kriittisesti ihmisen koskemattomuuteen liittyviin rikoksiin, seksuaaliseen väkivaltaan tai pahoinpitelyyn.

Häkkänen selvittää myös, pitäisikö eduskunnan vieraslistojen olla julkisia.

– Kannatan avoimuutta, mutta toisaalta asiantuntijoilla pitää olla matala kynnys tulla eduskuntaan keskustelemaan hyvinkin kipeistä asioista. Silloin pitää olla varmuus siitä, että asiasta ei mene tietoa ulos missään muodossa.

Ei halua perintöprinssin kruunua

Tuore oikeusministeri ja juristi kiusaantuu selvästi, kun hänelle ryhdytään sovittamaan Orpon perintöprinssin kruunua.

Kumpi on Orpon perintöprinssi, ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen vai oikeusministeri Antti Häkkänen?

– Hauskoja spekulaatiota, jotka kuuluvat politiikkaan. Petteri Orpo on hyvä puheenjohtaja ja hänellä on vahva suosio meidän joukkueen keskuudessa. Ei ole mitään syytä käydä tätä keskustelua.

Mutta olisihan se kova tavoite. Etenkin, kun Häkkälän tilan Juho-isäntä oli jo vuonna 1918 Vanhalla ylioppilastalolla perustamassa kokoomusta.

Ihailee Angela Merkeliä, arvostaa Li Anderssonia

Oikeusministeri Häkkänen on kertonut ihailevansa Saksan liittokansleria Angela Merkeliä. Hän kertoo, ettei ole niinkään kiinnostunut ihmisten mielipiteistä, vaan siitä miten he perustelevat mielipiteensä. Esittelimme Häkkäselle kolme valokuvaa. Näin hän kommentoi kutakin henkilöä.

Li Andersson, Margaret Thatcher ja Angela Merkel.
Li Andersson, Margaret Thatcher ja Angela Merkel.AOP

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson

– Fiksu, nuori poliitikko. Arvostan hänen kykyään argumentoida ja paneutua asioihin. Selkeä vastavoima kokoomukselle, sanoo Antti Häkkänen.

Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher

– Oman aikansa rautarouva. Selkärankainen henkilö. Hän jätti kädenjälkensä historiaan, koska osasi tiukoissa paikoissa paneutua asioihin ja sen jälkeen viedä päättäväisesti asioita eteenpäin, vaikka vähän vastustusta tulikin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel

– 2010-luvun Thatcher. Osoittaa johtajuutta tiukoissa paikoissa. Ei vain Saksan pakolaiskriisissä mutta myös Saksan sisäisessä kriisissä ja EU:n kehittämisessä. Hänellä on periaatteita, joista hän ei tingi, mutta pienissä asioissa hän on valmis kompromisseihin. Ihailtava poliitikko, Häkkänen sanoo.