1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb 150 miljoonan lainasta: "Toivon, että raitiovaunun ensimmäinen matkustaja on Kale Kummola”

EU:n rahoituslaitos on myöntänyt 150 miljoonan euron lainan Tampereen raitiotien ensimmäiselle raideosuudelle.

Lainan allekirjoittivat konsernijohtaja Juha Yli-Rajala (vas.), pormestari Lauri Lyly ja EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb. Kuva: Hanna Leppänen / Tampereen kaupunki

Euroopan investointipankki (EIP) on myöntänyt Tampereen kaupungille 150 miljoonan euron lainan raitiotien ensimmäisen osan rakentamiseen. EU:n jäsenvaltioiden omistama Euroopan unionin rahoituslaitos tukee kestävää liikkumista edistäviä liikennehankkeita, ja myöntää pitkäaikaista rahoitusta taloudellisesti mielekkäisiin investointeihin.

Tampereen 15 kilometrin pituinen raitiotielinja yhdistää keskustan ja itäiset kaupunginosat. Sen yksi linja kulkee Pyynikintorilta Hervantaan ja Tampereen teknilliselle yliopistolle ja toinen itään Tampereen yliopistollisen sairaalan suuntaan. Lisäksi ykkösosa sisältää Hervantaan sijoittuvan varikon rakentamisen. Liikennöinnin on määrä alkaa ensimmäisellä osalla vuonna 2021.

Lainasopimukseen nimet alle

EIP:n ja kaupungin välinen lainasopimus Tampereella. Kaupungin tiedotteen mukaan lainasopimusta oli allekirjoittamassa EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb, jonka mukaan hanke tukee niitä arvoja, joita EIP pitää tärkeinä.

– Olen iloinen voidessani ilmoittaa tänään, että EU-maiden yhteinen pankki rahoittaa tätä hanketta. Ensimmäinen raitiovaunulinja sujuvoittaa ihmisten arkea ja liikennettä Tampereella. Se myös tekee kaupungista entistä vihreämmän, houkuttelevamman ja helposti saavutettavamman paikan asua ja työskennellä, mikä samalla parantaa koko alueen kilpailukykyä. Lisäksi toivon, että raitiovaunun ensimmäinen matkustaja on Kale Kummola, EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb sanoo.

Pormestari Lauri Lyly on tyytyväinen EIP:ltä saatuun lainaan.

– Tampere on kasvamassa Suomen toiseksi metropoliksi. Kasvumme on maamme toiseksi nopeinta. Tämä päivä on askel lähemmäksi tavoitettamme olla Euroopan älyliikenteen parhaita kaupunkeja. Olemme käynnistäneet Smart City -ohjelman, joka tähtää kansainvälisesti tunnustetun testaus- ja innovaatioalustan luomiseen älyliikenteelle Tampereen alueella.

Euroopan investointipankin mukaan EIP:n tuki Tampereen kaupungille perustuu pitkään yhteistyöhön. Tiedote kertoo, että jo vuonna 2001 pankki oli mukana rahoittamassa Naistenlahden lämpö- ja sähkövoimalan kunnostustöitä sekä kaupunkikeskustan kehittämistä ennen kaikkea Tampellan ja Finlaysonin entisillä tehdasalueilla. Lisäksi EIP rahoitti kaksi vuotta sitten Suomen pisimmän maantietunnelin, Rantatunnelin, rakennushanketta.