Mölsä: Piispojen päätä särkee, kapinapapit jatkavat homoparien vihkimistä

Evankelisluterilainen kirkko on helisemässä. Kapinapapit ovat puolessa vuodessa vihkineet tai siunanneet jo yli 50 homoparia, ja tämä on vasta alkua. Oikeudellisesti tilanne on kiistanalainen, kirjoittaa Yle Uutisten oikeustoimittaja Ari Mölsä.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto
Ari Mölsä
Yle Uutisgrafiikka

Maaliskuun alussa voimaan tullut avioliittolain muutos jakaa kirkkokansaa.

Avioliittolaki on nyt sukupuolineutraali. Lakitekstissä avioliitto ei enää ole ”naisen ja miehen” vaan ”kahden henkilön” välinen oikeussuhde.

Kirkon virallisen näkemyksen mukaan avioliittoon voidaan kuitenkin vihkiä vain nainen ja mies.

Maallinen ja kirkollinen oikeus lyövät toisiaan korville. Mitä lakia vihkipapin tule noudattaa?

Samaa sukupuolta olevia pareja vihkivä pappi on piispan painajainen. Piispan tehtävänä on pitää papit kurissa ja nuhteessa. Jos puhe ei auta, niskuroiva pappi joutuu hiippakuntansa tuomiokapitulin arvioitavaksi.

Pastori Kai Sadinmaa lukitsi itsensä jalkapuuhun syyskuun puolivälissä. Performanssin näyttämö oli hulppea: Helsingin tuomiokapitulin portinpieli Helsingin Bulevardilla.

Sadinmaa on vihkinyt kristilliseen avioliittoon kevään ja kesän aikana kaikkiaan kolme samaa sukupuolta olevaa paria.

Yksikään lakimies ei tiedä mitä Sadinmaan saama "vakava moite" tarkoittaa

Sadinmaa katsoo, että papilla on sekä oikeudellinen että moraalinen velvollisuus vihkiä myös samaa sukupuolta olevat kirkon jäsenet kristilliseen avioliittoon.

Kirkossa sellainen peli ei nyt kuitenkaan vetele.

Leppoisassa syyssäässä jalkapuussaan istunut kapinapappi odotti tuomiokapitulinsa ratkaisua tyynenä.

Pastori Sadinmaa sai sitä mitä tilasi. Tuomiokapituli antoi hänelle "vakavan moitteen" pappisvelvollisuuksien rikkomisesta.

Tuomiokapituli sanoo, että Sadinmaa on pappislupauksessaan sitoutunut kirkon tunnustukseen ja kirkollisiin menettelytapoihin.

Yksikään lakimies ei tiedä mitä tuo "vakava moite" tarkoittaa. Lakikirja ei käsitettä tunne, ei liioin oikeuskäytäntö.

Juristit pitävät kuitenkin selvänä, että vakava moite on jotakin lievempää kuin kirjallinen varoitus. Kyse on luultavasti työnjohdollisesta huomautuksesta ja ohjauksesta.

Homoparien vihkimistä koskevan kiistan kova ydin on raskaan sarjan juridiikkaa

Kun pappi vihkii kihlaparin avioliittoon, hän toimii kahdessa roolissa. Hän on samaan aikaan sekä julkista valtaa käyttävä virkamies että kirkollinen seremoniamestari.

Kirkolla ei ole omaa itsenäistä vihkimisoikeutta. Kirkon vihkimisoikeus perustuu avioliittolain valtuutukseen. Vihkimistoimitus on lakiin perustuva viranomaistehtävä. Sekä homo- että heteroparit ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Kirkko kuitenkin katsoo, että sillä on autonomiansa ja avioliittolain poikkeussäännöksen nojalla oikeus asettaa vihkimiselle avioliittolain määräysten lisäksi myös omia erityisiä muotoja ja ehtoja.

Kirkko pelaa nyt kaksilla korteilla. Se pitää kynsin hampain kiinni saamastaan vihkimisoikeudesta, mutta se ei käyttäydy kuten viranomaisen pitäisi.

Kai Sadinmaa on päättänyt valittaa tuomiokapitulilta samastaan vakavasta moitteesta. Ennen hallinto-oikeuskierrosta hänen on kuitenkin tehtävä oikaisuvaatimus tuomiokapitulille.

Sadinmaan kurinpitomenettely on vasta alkusoittoa kirkon suurelle puhdistautumisaallolle

Asetelma on oikeudellisesti outo. Tuomiokapituli saa siis aluksi itse omin päin selvittää oman ratkaisunsa lainmukaisuutta. Jos tuomiokapituli pysyy kannassaan, Sadinmaa valittanee ratkaisusta hallinto-oikeuteen. Lopullisen kaapin paikan sanoisi korkein hallinto-oikeus.

Homoparien vihkimistä koskevan kiistan kova ydin on raskaan sarjan juridiikkaa.

Tähän saakka riidan osapuolet ovat shoppailleet lakikirjasta näkemystensä tueksi vain itselleen mieluisia artikloita ja pykäliä. Kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, perustuslaista, avioliittolaista ja kirkkolaista löytyy jokaiselle jotakin.

Julkinen riitely maallisessa hallintotuomioistuimessa olisi kirkolle ikävä imagokolhu, oikeusjutun häviäminen täysi katastrofi.

Useat kymmenet sateenkaaripapit ovat ilmoittaneet, että he ovat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja milloin vain, jos sellaista heiltä pyydetään.

Papit ovat vihkineet tai siunanneet puolen vuoden aikana jo yli 50 samaa sukupuolta olevaa paria.

Pastori Kai Sadinmaan kurinpitomenettely Helsingin tuomiokapitulissa on vasta alkusoittoa kirkon suurelle puhdistautumisaallolle. Myös muissa hiippakunnissa useat homopareja vihkineet papit ovat joutuneet tuomiokapitulinsa suurennuslasin alle.

Piispojen painajaiset jatkuvat. Tuomiokapitulien kurinpitokokouksissa on kohta tungosta.

Piispojen kurinpitotuskan voi poistaa vain kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous. Pohjoismaiset sisarkirkot ovat jo kantaansa muuttaneet: niissä kirkko vihkii myös myös homoparit, mutta yksittäisellä papilla on oikeus kieltäytyä tehtävästä.

Ari Mölsä

Kirjoittaja on Yle Uutisten oikeustoimittaja. Koulutukseltaan hän on varatuomari. Motto: ”Lailla tätä maata hallitaan, mutta millä lailla?”