Vuoden opas Anu Salminen: Hyvä opas on performanssitaiteilija

Suomen Opasliitto on valinnut Vuoden oppaaksi turkulaisen Anu Salmisen, jonka mukaan oppailla on hyvä mahdollisuus oikoa ihmisten käsitystä historiasta.

matkailu
Anu Salminen
Lassi Lähteenmäki / Yle

Suomen Opasliitto on valinnut Vuoden oppaaksi turkulaisen Anu Salmisen.

Salminen työskentelee Turun Matkailuoppaat ry:n puheenjohtajana. Hän on toiminut auktorisoituna oppaana vuodesta 2005 lähtien ja opastanut kierroksia sekä monilla kielillä että hyvin monissa eri paikoissa.

Salminen on myös toteuttanut Turun seudulla useita teemakierroksia. Tunnetuimpia näistä ovat Kakolan kierrokset.

– Kakola on maineeltaan ainutlaatuinen ja vetää ihmisiä jo nimensä ansiosta. Kierroksella kerrottavat tarinat tuovat sinne monenlaista yleisöä, josta osa ei ole koskaan ennen ollut opastetulla kierroksella, Salminen kertoo.

Tarinat ovat monilla kierroksilla tärkeässä roolissa. Salmisen mielestä ne ovat hyvä tapa saada asioita jäämään ihmisten mieliin.

– Tarinoiden kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana. Taustalla täytyy aina olla totuus, satuja ei kierroksella voi kertoa, Salminen sanoo.

Hyvä opas tekee tylsästäkin paikasta mielenkiintoisen

Suomen Opasliitto perustelee valintaansa sillä, että Anu Salminen on osaava, energinen ja aikaansaava opas, jonka toiminta jättää näkyviä jälkiä. Liiton mukaan myös lukuisat opastettavat ovat kiitelleet Salmisen ammattitaitoa.

Anu Salminen myöntää, että opas on kierroksella merkittävässä roolissa.

– Hyvä opas pystyy herättämään mielenkiinnon tylsässäkin paikassa. Opas on samalla tavallaan performanssitaiteilija, Salminen sanoo.

Jos ryhmä koostuu historianjanoisista vanhoista miehistä, heille täytyy tarjota faktoja.

Anu Salminen

Opastetun kierroksen taustalla on aina paljon faktatietoa. Ryhmästä kuitenkin riippuu, miten paljon lukuja ladellaan ja millä tavalla faktat tuodaan esille.

– Kun aloittaa kierroksen, täytyy tarkkailla ryhmää. Jos ryhmä koostuu historianjanoisista vanhoista miehistä, joita kiinnostaa, kuka minkäkin on suunnitellut ja milloin, heille täytyy tarjota faktoja. Jos taas ryhmä on teinipoikaryhmä, jota ei voisi arkkitehtuuri vähempää kiinnostaa, on osattava tarjota heille heitä kiinnostavat tarinat, Salminen sanoo.

– Tuomiokirkonkin pystyy opastamaan 15 erilaisella tavalla, vaikka faktat ovat koko ajan samat.

Kakola-kirjan kirjoittaneet Anu Salminen ja Reino Lahtinen
Anu Salminen kirjoitti yhdessä Reino Lahtisen kanssa kirjan Kakolasta. Salminen on myös ollut aktiivisena mukana järjestämässä opastettuja kierroksia Kakolaan. Marjut Mäntymaa / Yle

Opas auttaa sisäistämään historian

Opastetut kierrokset tuovat historiaa eläväksi. Anu Salminen kertoo, että joskus nuorilta kierrosten osallistujilta on tullut palautetta siitä, että opas on parempi kuin historianopettaja.

– Ihmiset lukevat historiasta, ja historiallisista merkkipaaluista puhutaan. Asia tiedetään, mutta sitä ei ole sisäistetty. Oppaalla on paljon mahdollisuuksia oikoa ihmisten käsitystä historiasta ja saada heidät kiinnostumaan siitä, Salminen sanoo.

Salminen on iloinen Vuoden opas -tunnustuksesta, mutta ei halua sen saavan liian suurta painoarvoa.

– Edustan Turun oppaita, ja me olemme kaikki saaneet saman koulutuksen. En halua olla muita parempi vaan yksi meistä. Meistä jokainen on omalla tavallaan vuoden opas, Salminen sanoo.