YK: Yli 60 rohingya-pakolaisen pelätään hukkuneen

Myanmarista Bangladeshiin matkannut vene kaatui torstaina. Vahvistettuja kuolonuhreja on toistaiseksi 23.

Rohingyat
Rohingya-pakolaisia veneessä.
Yli puoli miljoonaa rohingya-muslimia on paennut Myanmarista sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet alkoivat viime kuussa.Kirsi Crowley / Yle

YK arvioi yli 60 ihmisen hukkuneen, kun rohingya-pakolaisia kuljettanut alus kaatui torstaina matkalla Myanmarista Bangladeshiin. Pelastuneiden haastatteluiden perusteella laivassa oli onnettomuushetkellä noin 80 ihmistä, joista yli puolet oli lapsia.

Tähän mennessä vahvistettuja kuolonuhreja on 23, mutta kadoksissa on edelleen 40 ihmistä.

– Kadonneiden oletetaan hukkuneen, kommentoi YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön tiedottaja Joel Millman.

Alus kaatui kovassa myrskyssä näköetäisyydellä Bangladeshin rannikosta.

– Jossain vaiheessa kapteeni päätti laskea ankkurin, mutta se osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi. Merenkäynti oli paljon kovempaa kuin hän oli odottanut, Millman kuvaili onnettomuutta.

Yli puoli miljoonaa rohingya-muslimia on paennut Myanmarista sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet alkoivat viime kuussa. YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein on kutsunut Myanmarin tilannetta malliesimerkiksi etnisestä puhdistuksesta.

YK:ta arvosteltu peittelystä

YK:n toimet Myanmarin pakolaiskriisin hoidossa ovat herättäneet myös arvostelua. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan YK:n edustajat Myanmarissa ovat viime vuosina yrittäneet estää julkista keskustelua rohingya-vähemmistön tilanteesta.

BBC:n haastattelemien YK- ja avustusjärjestölähteiden mukaan YK:n Myanmarin maajohtaja Renata Lok-Dessallien on neljän viime vuoden aikana yrittänyt estää ihmisoikeusaktivistien matkustamisen rohingya-alueille. Hänen väitetään myös eristäneen työntekijöitä, jotka ovat yrittäneet varoittaa etnisen puhdistuksen mahdollisuudesta.

YK:n maajohto Myanmarissa on kiistänyt BBC:n tiedot.

Lue lisää:

Rohingya-pakolaiset kertovat Ylelle, miten Myanmarin sotilaat toimivat: "He polttivat talomme ja ampuivat ne, jotka nousivat piiloistaan"

Yle rohingyojen pakolaisleirillä: Vainottu kansa jäi oman onnensa nojaan kaatosateeseen – Pulaa on kaikesta

Lähteet: AP, Reuters